Home Boćanje Prva HBL PRVA HBL | Mateo Načinović povukao Porečane do gostujuće pobjede

PRVA HBL | Mateo Načinović povukao Porečane do gostujuće pobjede

SHARE

Boćari Istre Poreč u drugome su kolu upisali novu pobjedu, te tako ostali stopostotni nakon dva odigrana kola 1. Hrvatske boćarske lige. Ove su subote bili uspješniji od momčadi Kukuljanova rezultatom 16:10.

Porečani su u prvi dio susreta krenuli nešto lošije negoli je to bio slučaj u prvome kolu što je rezultiralo vodstvom domaćina nakon prve serije igara. Jedinu pobjedu za Porečane upisao je Mateo Načinović u disciplini pojedinačno klasično, dok je uvjerljiv poraz upisao Nenad Tadić u disciplini bližanje i izbijanje u krug.

Unatoč prednosti domaćina u disciplinama par i trojka, porečani su se uspijeli približiti na dostižnu prednost nakon izvršenih izmjena kada je mjesto u paru zauzeo Bruno Kraljić, a u trojku je ušao Luka Puniš. Oba su susreta tada došla do trenutka kada je o ishodu odlučivala posljednja boća, no domaćin je bio mirne ruke te odnio pobjedu u obe discipline na svoju stranu.

U tehničkim je disciplinama momčad iz Poreča pokazala svoju nadmoć osvojivši maksimalnih 10 punata, čemu su pridonijeli Bruno Kraljić i Mateo Načinović u disciplinama brzinskog i štafetnog izbijanja, pri čemu valja spomenuti fantastičan rezultat Kraljića u brzinskom izbijanju (47) te rezultat spomenutog dvojca u štafetnom izbijanju (53). U disciplini preciznog izbijanja četiri boda donijeli su svojim pobjedama Tadić i Puniš.

U posljednju su fazu igara Porečani ušli sa prednošću 12:6, što je značilo da im je tek jedna pobjeda nedostajala do ukupne pobjede u susretu. Za to se pobrinula trojka u sastavu Križmanić, Barbaro i Lukšić, koja je od samoga početka kontrolirala susret te upisala visoku pobjedu rezultatom 13:1.

U disciplinama pojedinačno klasično Vičević je ponovno bio bolji od Tadića, dok je juniorski reprezentativac Hrvatske u dresu domaćina Lovro Šipek upisao pobjedu protiv Špelića. Za konačnih 16:10, pobrinuo se par u sastavu Načinović, Smolica.

Najuspješniji pojedinac susreta bio je Mateo Načinović sa osvojenih osam bodova, a slijedi ga Bruno Kraljić sa osvojena četiri boda. U sljedećem kolu boćari Istre Poreč domaćini su Pazinu, a susret je na rasporedu ove subote sa početkom u 15 sati.


BK KUKULJANOVO – BK ISTRA POREČ 10 : 16

POJEDINAČNO KLASIČNO (4 : 2) Srića – Načinović 3 : 13; Šipek – Špelić 12 : 6; Vičević – Tadić 8 : 7 BLIŽANJE I IZBIJANJE U KRUG (2 : 0) Vičević – Tadić 27 : 19; PAR (2 : 2) Šipek, Maršanić – Smolica, Lukšić (Kraljić) 10 : 6; Štiglić, Srića – Načinović, Smolica 7 : 9 TROJKA (2 : 2) Mičetić, Mučetić, Dukađin – Križmanić, Barbaro, Špelić (Puniš) 8 : 5; Cuculić, Valenčić, Mičetić (Mičetić) – Križmanić, Barbaro, Lukšić 1 : 13 BRZINSKO IZBIJANJE (0 : 4) Valenčić – Načinović 6 : 29; Šipek – Kraljić 35 : 47 PRECIZNO IZBIJANJE (0 : 4) Mičetić – Puniš 8 : 13; Mičetić – Tadić 13 : 17 ŠTAFETNO IZBIJANJE (0 : 2) Šipek, Vičević – Kraljić, Načinović 48 : 53


Pazin je uz Zagreb bio jedan od dva gostovanja na kojima je aktualni momčadski prvak Hrvatske Pula u prošloj šampionskoj sezoni pokleknuo. Ovoga puta Puljani su na koncu uspješno uspjeli proći gostovanje u dvorani pazinskog Boćarskog centra “Aleksandar Anzur” (14:12) no bio je to sjajan istarski derbi u kojem se gotovo do samoga kraja nije znalo na koju će stranu otići bod(ovi).

Na koncu je ispalo da je presudilo do zadnjih boća neizvjesno štafetno izbijanje u kojem su Darijan Živolić i Luka Faraguna za jedan, jedini pogodak više (47:46) pobijedili Dajana Jurmana i Ninija Stranića.

Prva faza derbija zaključena je podjelom poena uz rezultatski najneizvjesniji pojedinačno susret Đordana Ferenca i Nikole Hrelje koji je za punat (7:6) otišao na stranu iskusnijeg pulskog boćara, te vrhunskih 28 punata Alena Guština u bližanju i izbijanju u krug u pobjedi nad Petrom Barlianom.

U brzinskom izbijanju voditelj Pule Suad Zemunović iznenadio je postavom postavivši Stevena Benolića u izbijanje na svih šest pozicija, a Darijana Živolića na tri pozicije. No ta promjena gostima nije donijela puni plijen jer je Stranić u izbijanju na šest pozicija uvjerljivo dobio Benolića dok je Živolić na tri pozicije briljirao sa 47 pogodaka iz 49 izbačaja i protiv tako raspoloženog aktualnog svjetskog prvaka Jurman nije imao puno izgleda.

U preciznom izbijanju svjedočili smo postavljanju novog hrvatskog rekorda koji je od subote, 7. studenog 2020. godine sa ostvarnih 34 punta u vlasništvu Alena Guštin. Pazinski iskusnik je briljirao promašivši samo predposljednju, desetu poziciju za tri punta i prava je šteta da ostvarenju ovakvog rezultata u pazinskom boćalištu nije mogla svjedočiti publika kako bi gromoglasnim pljeskom pozdravila rezultat hrvatskog boćarskog velikana.

U sjeni izvrsnog Guštinovog nastupa ostali su stoga rezultati vrlo dobrog Petra Barliana i nešto manje ali ipak dobrih Valtera Ivančića i Nikole Hrelje. U završnoj fazi sve do završnih 15-ak minuta igre pitanje ukupnog pobjednika bilo je potpuno otvoreno. Do tog vremena samo je Barlian u disciplini pojedinačno klasično uspio izgraditi uvjerljivu prednost nad Ivančićem (12:4) dok su preostale tri igre bile potpuno otvorene i riješavale su se u samoj završnici u kojoj su Darijan Živolić i Dean Ikić pobjedom u paru nad Ivanom Lančom i Đordanom Ferencem donijeli ukupnu pobjedu Puli.

Funtana je kao domaćin očekivano izgubila od zagrebačkog Zrinjevca (18:8) koji je pitanje pobjednika riješio već nakon preciznog izbijanja s visokim vodstvom 14:2 pa su domaćini u završnici samo svoj poraz sveli na pristojan zaostatak.

U sljedećem kolu derbi igraju Pula i Marinići koji su u prošlom kolu iznenađujuće otkinuli bod riječkom Vargonu (13:13), istarski derbi igraju Istra Poreč i Pazin, dok Funtana ide na teško gostovanje “ranjenom” Vargonu.

1 Pula 2 2 0 0 37 15 22 6
2 Istra Poreč 2 2 0 0 30 22 8 6
3 Marinići 2 1 1 0 36 16 20 4
4 Vargon 2 1 1 0 33 19 14 4
5 Zrinjevac 2 1 0 1 30 22 8 3
6 Pazin 2 0 0 2 18 34 -16 0
7 Kukuljanovo 2 0 0 2 13 39 -26 0
8 Funtana 2 0 0 2 11 41 -30 0