Home Nogomet Mlađi uzrasti Matija Magdić, voditelj omladinskog pogona NK Novigrad: Tko je ta Pazinka da...

Matija Magdić, voditelj omladinskog pogona NK Novigrad: Tko je ta Pazinka da se njoj udovoljava, a Novigradu ne?

SHARE

Nogometni klub Novigrad, točnije njihov voditelj omladinskog pogona Matija Magdić, osvrnuo se na reakciju i odluku Izvršnog odbora prema kojoj taj klub mora igrati jedinstvenu ligu U9 i U11 na razini Istre. U nastavku prenosimo priopćenje integralno:


Poštovani, primorani smo izdati priopćenje na komentare i odluku Izvršnog odbora NSŽI od 12.08.2019. godine koji je jednoglasno odlučio da se selekcijama U11 i U9 Nogometnog kluba Novigrad ne dopušta natjecanje koje je i dosada igrao.

Gledajući snimak sjednice objavljen na Istrasportu stekli smo dojam da je zasjedanje oko ovog pitanja predstavljalo preveliki pothvat, jer je očito da se nitko u izvršnom odboru nije konstruktivno pripremio za ovu temu, već je samo postojalo izlaganje jednog člana odbora s izrazito slabim argumentima, od kojih su „najjači argumenti“ bili: „prijedlog komisije“- prijedlog pametan, ovo je stav izvršnog odbora, tko je sad Novigrad da bi se oni sad predrkav…, razmontirat će se 3 ili 4 lige, netko se trudio da se to složi na najbolji mogući način, dok je mišljenje predsjednika izostalo…

Naše je mišljenje da djeca uzrasta U9 generacije ne bi smjela igrati na natjecateljskom nivou lige i sudjelovati u ligi zajedno sa U11 generacijom iz jednostavnog razloga, jer je to prenaporno i prestaje biti zabava što je i jedina suština nogometne igre, već postaje opterećenje roditeljima, djeci i na kraju trenerima.

Koncept turnira uzrasta U9 najbolje odgovara njihovoj dobi, na način da svatko bude nagrađen za sudjelovanje uz nadzor predstavnika turnira. U ovakvim slučajevima izvršni odbor treba osigurati novac za pehare, medalje, sokove i hranu, a ne uredski materijal, a domaćin igralište i organizaciju. S tim u svezi, između dvije loše zamišljene lige, izabrali smo onu koja je manje loša, a s time i donijeli odluku da povučemo uzraste U11 i U9 u ligu Sjever.

Također se pozivamo na pozitivne primjere gdje je NK Pazinka prošle godine na osobni zahtjev s pionirima igrala slabiju ligu od natjecanja u kojem je trebala sudjelovati (NL Rijeka), a citiramo i izjavu člana IO NSŽI g. Borisa Fornažar od 25. svibnja 2019. godine koji je inače iz Pazina i kaže:

„NSŽI je taj koji, dok god članice postoje, dužan da im organizira i maksimalno olakša takmičenje koliko god je to moguće…“ Sad se treba upitati da tko je ta Pazinka da se njoj udovoljava, a Novigradu ne. Nadalje dok smo pisali priopćenje za medije dobili smo pisani odgovor da NSŽI nije u mogućnosti usvojiti našu zamolbu zbog toga što nije u skladu s Propozicijama natjecanja broj 542-7/2019 od 12.08.2019. godine. Pogledati čl. 1 Propozicija natjecanja.

Članak 1. između ostalog kaže:

Momčadi klubova seniora 1.HNL, 2.HNL , 3.HNL obvezni su sudjelovati u natjecanju  početnika i prednatjecatelja u zajedničkoj ligi na nivou županije. Ako gledamo kronološki unazad 20 dana to uopće nije tako prezentirano, propozicije još nisu ni donesene, a cijeli slučaj zahtjeva ipak malo više pažnje od minute.

Naime na prijedlog Komisije za natjecanje održane dana 24.07.2019. godine donijet je zaključak anketiranja o načinu provedbe natjecanja početnika i prednatjecatelja za natjecateljsku godinu 2019/2020, gdje se trebalo do ponedjeljka 29.07.2019. godine, do 12 sati iznijeti mišljenje o tom natjecanju. S obzirom da je u istom priopćenju napisano citiram: “ Vaše mišljenje nam je vrlo korisno, isto bi se dalo na razmatranje Komisiji za mladež i Komisiji za natjecanje…“.

Nakon toga, izlazi BILTEN broj 4 u kojem se nalazi PRIJEDLOG sastava lige mladeži od strane Komisije za mlađe uzraste i Komisije za natjecanje, gdje stoji da se do srijede (07.08.2019. godine) može učiniti izmjena ili povlačenje momčadi mlađih dobnih kategorija kluba iz natjecanja. S tim u svezi gledajući ovogodišnje proljetno iskustvo tražimo povlačenje iz predloženog sastava lige mladeži i prelazak, odnosno ostanak u ligi sjever koju smo igrali u jesen 2018. g…

Znači nikakvo predrk…nje, niti razmontiranje 3 ili 4 lige, kako je izjavio uvaženi član izvršnog odbora, već samo korištenje prava koje nam je dano u službenom glasilu NSŽI. Naime kako je moguće da razlog odbijanja bude pravni, kad propozicije u trenutku naše zamolbe nisu ni donesene, već je vjerojatno u nedostatku argumenata napisan članak 1. koji sam sebe pobija, jer ako se izvrši uvid u propozicije III HNL, početnici nisu ni navedeni kao obavezni uzrast koji klubovi moraju ispunjavati, dok su čak u namjeri primanja određenih klubova u III HNL smanjeni kriteriji i kao uvjet smanjen broj generacija koje klub mora imati za još jedan uzrast.

Na kraju po kojem je kriteriju Istra – Pula u tom našem „odabranom“ društvu, po istom tom kriteriju možete ubaciti i još jedan drugi pulski klub umjesto NK Novigrada.

Voditelj omladinskog pogona NK Novigrad, Matija Magdić