Home IstraSport MEDIJSKA PISMENOST | Slučaj vijesti iz 2019. i dvadeset čestitki upozorava kako...

MEDIJSKA PISMENOST | Slučaj vijesti iz 2019. i dvadeset čestitki upozorava kako je situacija sve lošija…

Proteklog mjeseca prijavili smo se na jedan natječaj koji ima za cilj podizanje medijske pismenosti kod čitatelja. Za one koji ne znaju, medijska pismenost može se definirati kao mogućnost pristupa, analize, kritičkog vrednovanja i stvaranja novog medijskog sadržaja.

U globalu, to je kvaliteta razumijevanja onoga što vi, dragi čitatelji, pročitate. I IstraSport stvarno bježi od „click-baita“, možda će ga više biti u budućnosti, ali dosad smo stvarno bili dobri u tom pogledu, eventualno nam je ponekad pobjeglo biti jedan od tih medija što u naslovu „vara“ svoje čitatelje.

No, situacija koja se dogodila s Robijem Fonovićem unatrag 72 sata dobro upozorava na to s koliko pažnje pojedini čitatelji prate događanja. Naime, netko je komentirao na tekst iz 2019. godine kada je on postao povjerenik Treće HNL Zapad da bi u narednih tri dana Fonović primio dvadesetak čestitki u komentarima ispod tog teksta.

Svi znamo da nam Facebook „javi“ kada netko od naših prijatelja nešto komentira pa se to brzo „zavaljalo“. Dakle, minimalno 20-tak ljudi je odlučilo „čestitati“ Fonoviću, bez da su prethodno shvatili da je to tri godine stara i da su mu možda već čestitali.

Podizanje medijske pismenosti je i naš zadatak, definitivno, ali ipak, morate i vi biti koncentrirani kada čitate sadržaj, jer u protivnom, nisu mediji krivi što se događaju manje ili veće obmane. Ovaj slučaj definitivno upozorava.

Previous articleMEMORIJAL DARKO PUPOVAC | RK Poreč odličan protiv mađarskog velikana
Next articleVREMEPLOV KAMPANJE | Bilić, Asanović, Jerkan, Katalinić, Peruzović ispred 1500 pazinskih gledatelja!