Home Nogomet Ostalo META NA LEĐIMA | Na našu žalost, nije do trenera!

META NA LEĐIMA | Na našu žalost, nije do trenera!

SHARE

PIŠE: Goran Vujica

Upravo smo u fazi dokazivanja kako Prelec nema pojma, a spasonosno rješenje je Fausto kao strateg koji je Orijent doveo blizu prve lige, ali eto, nije imao sreće.

Neovisno o tome što nam prvenstvo počinje za koji dan, a igračka križaljka ne postoji u jedinom istarskom prvoligašu, Fausto je rješenje.

Što bi Ameri rekli „Yeah, right..!.“

Super ozbiljno mi sve to izgleda. Liga smo koja se izborila (budimo iskreni, Dinamo se izborio) za dva predstavnika u ždrijebu Lige prvaka, ali prvoligaš nam starta u prvenstvo s potpuno izmijenjenom momčadi koje još nema na vidiku, a jedina realna opcija je popunjavanje kadra s juniorskom momčadi.

Gledao sam Prelecovu ekipu kako igra na mahove sasvim lijep nogomet, do 16 metara, a onda ti ipak treba neka kvaliteta da poentiraš nakon smislene akcije.

Pristupom i zalaganjem nisu odstupali od ostatka lige, osim u drugoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Orijenta gdje je bio raspad sistema i pojedinci su mi bili užasno iritantni u svojoj individualnoj predstavi.

Možemo mi dovesti i četiri Fausta za sljedeću sezonu, ali ako mu pomoćnici nisu Harry Potter, Gandalf i profesor Xavier, spalit ćemo još jednog mladog trenera koji puno obećava svojim načinom rada.

Koliko god nekome to bilo odbojno, moje mišljenje o Prelecu je super pozitivno i nije zaslužio da ga „kafana“ proziva kao nestručnog jer znanje imaš ili nemaš, a on je do sada u karijeri pokazao da znanje ima.

Ovdje su neki drugi interesi u igri koji kada se spoje s katastrofalnim „skautingom“ i poznatom istarskom krilaticom „ni beči“ (ili književno, nema love), dovedu do toga da ne plasiramo na kraju sezone niti jedan proizvod kojeg bi mogli nekome prodati i čija bi nam prodaja pokrila troškove za dovođenje druga 2-3 igrača koja je pronašla naša „skauting“ ekipa .

Nogomet je biznis gdje bi se trebao vrtjeti novac, a već desetljećima gledam kako oko našeg prvoligaša jedini ozbiljan novac diže ekipa koja prodaje sjemenke svaku tekmu.

Paradoksalna je situacija da se Istra definitivno posvetila omladinskom pogonu više nego bilo koju godinu prije, da je marketinški sigurno napravila veoma ozbiljan iskorak naprijed, ali da i dalje sve ono što bi moglo donijeti ozbiljan novac za funkcioniranje jednog stabilnog prvoligaša, tzv. „prodaja igrača za novac“ , izgleda potpuno neozbiljno.

Ali, to smo tražili. Kupca koji će svoj privatni kapital uložiti u klub i kao većinski vlasnik odlučivati o svojoj sudbini koja se tiče samo njega. Ako želi lopatom bacati s hrpe lovu u vatru, a ničim ne može konstantno nadopunjavati hrpu, što bilo koji od nas zaljubljenika u nogomet može učiniti?

Neke od Prelecovih grešaka kao trenera Istre:

  • Probio stranu, ubacio sam sebi u 16 metara i nije zabio gol s 2 metra (više puta)
  • Izgubio loptu nebrojeno puta, a onda trčkarao natrag na svoju poziciju,
  • Kao igrač zadnje linije odigrao naoko jednostavan pas zadnjem veznom, promašio ga za 2 metra i doveo sam sebe u situaciju 2:1, a golmana servirao na „izvol’te“,
  • U fazi obrane nije skakao na 90% lopti s protivničkim igračima unutar 16 metara i zbog toga gubio u zadnjim sekundama utakmice,

Ima on još grešaka, ali to prepuštam stručnjacima.

Da zaključim. Na našu žalost, nije do trenera.