Home IstraSport Meta na leđima META NA LEĐIMA | Pitanje je samo vremena kada ćemo doživjeti potpuni...

META NA LEĐIMA | Pitanje je samo vremena kada ćemo doživjeti potpuni kolaps

Volio bih da mi netko argumentirano objasni zašto se na poluotoku ne mogu napraviti kvalitetne lige omladinskih kategorija čiji bi prvaci igrali sa prvacima ostalih središta do krajnjeg prvaka na nivou Hrvatske u svakoj kategoriji.

Godinama gledam razne sustave natjecanja koji proizlaze iz nekakvih interesa ili čak nezainteresiranosti da se kvalitetno osmisli sustav natjecanja, bez obzira što bi se tako možda nametnuli kao regija u kojoj se može raditi puno kvalitetnije kada bi se znalo za što se spremamo i što nas čeka u nekom narednom periodu (barem jednog olimpijskog ciklusa).

Nemoguće da mi u Istri kao regiji ne možemo imati 10-12 kvalitetnih ekipa U-16 uz sadašnju postojeću U-18 kategoriju. Pa što klincima preostaje sa 15 godina? Igrati sa 3-4 godine starijim dečkima ili se prebaciti u neki klub koji igra „riječku“ ligu sa kadetskom ekipom.

Ali, kvaka je u tome što jako malo klubova ima kadetske ekipe. Ta se kategorija jednostavno s vremenom izgubila što je apsurdno. Sada smo valjda trebali ukinuti i ovu juniorsku ekipu koja je preostala i koja je sve samo ne dobro rješenje jer je velika razlika u fizionomiji tih igrača budući da u njima mogu igrati i po 3 igrača U-19.

Pričam redovito s trenerima i oni me uvjeravaju da je „riječka“ liga kvalitetnija. Vjerojatno su u pravu, ali samo za dvije-tri ekipe koliko ih i mi imamo.

Uvjeren sam da su neki klubovi s riječke strane u toj ligi samo zbog toga što im je ta liga jeftinija jer se onda ne bi moglo desiti da ekipa s poluotoka ode na gostovanje i tamo ih dočeka devet domaćih igrača. O kakvoj kvaliteti je onda riječ?

Isto tako sam uvjeren da su neki klubovi iz Istre u velikoj prednosti jer imaju novca za tu ligu, a „manji“  klubovi (čitaj siromašniji „buđetom“) o njoj mogu samo sanjati jer im je preskupa, ma koliko kvalitetno radili.

Tako se dešava da njihov rad ne dođe do izražaja jer im igrači u kadetskoj dobi igraju za neke druge ekipe koje i računaju na taj scenarij.

Možda je blesavo od mene što pokušavam povući paralelu sa vremenima od prije 30-35 godina (prvo sam napisao 25-30, ali shvatio sam da sam ipak puno stariji), ali tada su lige bile kvalitetne.

Da, bilo je vjerojatno više djece, ali ne može me nitko uvjeriti da jedan Rovinj, Jadran, Uljanik, Rudar, Istra, Veli Vrh, Mladost, Buje, Pazinka, Istra 1961, Umag, Novigrad …(oprostiti će mi neki ako nekoga nisam ubacio, ili neće, ali briga me) u ovo vrijeme ne mogu imati kadetsku i juniorsku ekipu. Isto tako, uvjeren sam da imaju kvalitetne trenere i da ta liga može biti kvalitetnija od ove kombinirane lige.

Sam ovaj popis klubova daje mi za pravo kada kažem otvoreno da možemo imati jaku ligu kadeta i juniora čiji bi prvak mogao igrati „alpari“ sa prvakom riječke regije.

Radio sam kao trener u klubovima koji su imali organizirani prijevoz na treninge za svoje kategorije. Svjestan sam da su to ogromni troškovi, ali isto tako znam da su u rangu troškova odlazaka na utakmice ove miješane lige.

Meni je kao klincu veći gušt bio otići na utakmicu u Rovinj ili Labin već igrati u Rijeci na nekakvim završnicama jer se tada igralo za rezultat, dok su se naše lige igrale za prestiž. Igrale su se da pobijediš onog sa kojim ideš u školu, sa kojim si zajedno po cijele dane, a na marendi jedete burek iz iste pekare.

Teško je zadirkivati nekoga zbog poraza kada tipkaš poruku na FB profilu klincu koji je u školi na Pećinama (ovo je pjesnička sloboda, ne znam da li tamo postoji škola), a to radiš na velikom odmoru u Lipi.

Nekako su se izgubile te regionalne kvalitetne lige i to mi užasno smeta jer mislim da ne bi trebalo biti tako. Sve se počelo vrtjeti oko par klubova i to nije dobro. Klinci nam odustaju od sporta prerano, treneri gube motivaciju prerano, svi nešto odrađuju kako bi zadovoljili forme i pravilnike, a gdje god mogu eskiviraju sve ono smisleno što bi trebalo biti prioritetno.

Sve je manje motiviranih trenera (oni dobro plaćeni ne postoje, tako da….) i djece, a pitanje je samo vremena kada ćemo doživjeti potpuni kolaps. Ako nekome to još nije jasno neka usporedi broj turnira koji se odigravaju godišnje za U9/11/13/15/17/19 ekipe.

U narednih 10 godina prognoziram spuštanje kriterija za igranje seniorskog nogometa na 14 godina i mog buraza sa 60 godina kao prvog golmana u 3. HNL zapad.

Živi bili pa vidjeli!

Piše: Goran Vujica

Previous articleOkončan prvi ljetni termin kampa Cotić-Starčić, komentarom priznatog izbornika sve je rečeno
Next articleBoćanju apsolutna dominacija na dodjeli priznanja za najbolje sportaše u 2019. godini!