Home ISTRA Ostali sportovi Na Velom Vrhu održano deseto “Svitsko prvenstvo u fiondami” – Samir Vitasović...

Na Velom Vrhu održano deseto “Svitsko prvenstvo u fiondami” – Samir Vitasović iz Orbanići ponovno na tronu!

Na Velom Vrhu je 29. srpnja 2023. u organizaciji udruge tradicionalnih igara STK „Istrijanske fjonde“ održano jubilarno „X. Svitsko prvenstvo u fiondami“. Prvenstvo je održano na livadi kod oštarije Gardelin, Veli Vrh – Montegrande.

Ovogodišnje se prvenstvo razlikovalo od prijašnjih jer su zahvaljujući Marku Belasu, Robertu Celiji i Rudiju Ivančiću napravljene četiri samostojeće mete promjera 25 cm tako da se samo natjecanje odvijalo u dvije staze i tako dobilo na dinamičnosti i natjecateljskom dražu.

Gađalo se s udaljenosti od deset metara, po pet pokušaja i to grotama (kamenjem). Natjecanje se odvijalo pod budnim očima sudaca Igora Rojnića, Gordana Pausa i Gordana Terlevića. Tehničku pripremu same provedbe natjecanja osigurali su Mevludin Osmanović i Mladen Sinčić. Ždrijebanje i zapisnik vodili su Igor Jovanović i Davor Kovač.

Pobjednik natjecanja dobiva prijelazni pehar i zlatnu medalju, drugo i trećeplasirani srebrnu i brončanu medalju, dok četvrti dobiva drvenu medalju. Također se dijeli i nagrada za zadnje mjesto. Na prvenstvu se sudjeluje s fjondom domaće izrade.

Ovogodišnje je natjecanje okupilo rekordnih 90 natjecatelja i natjecateljica. Najmlađa je sudionica imala sedam, a najstariji sudionik sedamdeset i šest godina. Uz njih i domaće natjecatelje nastupili su i natjecatelji iz Crne Gore, Italije, Nizozemske i Slovenije što je dalo poseban štih prvenstvu. Osim iz Pule i Istre nastupili su fjondaši i iz drugih dijelova Hrvatske.

Nakon vrlo zanimljivih i dramatičnih dvoboja natjecanja punih preokreta i iznenađenja u finalu je Samir Vitasović iz Orbanići nakon pripetavanja, rezultatom 4:3 pobijedio Vilija Lancu i tako obranio naslov prvaka iz prošle 2022. što se dogodilo prvi puta u povijesti prvenstva. U borbi za treće mjesto Valter Pliško je također nakon pripetavanja s rezultatom 3:2 bio bolji od Radeta Šarića.

Samo je prvenstvo bilo odlično organizirano te je uključivalo i bogatu ponudu jela, pića i propagandnog materijala. Tu su zahtjevnu ogranizaciju besprijekorno odradili Bruno Bucci, Dean Celega, Viktorija Lanca, Kristijan Licul, Izidor Nadal, Pjer Nadal i Mirjana Vitasović. Sam je program prvenstva ispred velikog broja domaće publike i znatiželjnih turista vodila Dorina Tikvicki.

Sponzori natjecanja bili su: Batana Beach Fažana, Caffe bar Kažel Pula, DANKÜCHEN studio Pula,  FINAL DEKOR d.o.o. Pula, Istarska županija, Kanini d.o.o.Svetvinčenat, Konoba Feral Fažana, Restaurant Osteria Gardelin Pula, Pizzeria Tivoli, Signal Sistem d.o.o. Pula