Home Nogomet Ostalo NE ZNA LIJEVA ŠTO RADI DESNA: Najveći poraz ovakvog ustroja liga je...

NE ZNA LIJEVA ŠTO RADI DESNA: Najveći poraz ovakvog ustroja liga je što krajem svibnja nitko nema pojma što će biti naredne sezone?!

Rasprave traju neprestance. Idu li gore dva ili tri? Ili jedan? A, možda i četvrti isto uđe? Tko ispada? Jedan? Dva? Ne, ovaj ti se gasi sigurno. Veoma je zamarajuće voditi rasprave koje se bjesomučno vode ovog svibnja.

Nogometno središte Rijeka mora sjesti i dogovoriti barem natruhu plana za narednu sezonu. Doslovno se ne zna apsolutno ništa. Sve što znamo je kako će Halubjan igrati viši rang, kamo realno i pripada.

Sve ostalo – i omladinski i seniorski nogomet, apsolutno ništa ne znamo. Sada odjednom bi i Funtana u viši rang, a i Lovranci se već spremaju za Četvrtu NL NS Rijeka. Kako će u narednoj sezoni izgledati Četvrta NL NS Rijeka? Vjerujte nam, ne znaju ni oni kojima je to posao, a kamoli mi.

Omladinski nogomet? Godinama se tražilo rješenje kako natjerati sve trećeligaše da imaju ozbiljne omladinske pogone. Sada, u 2023., moramo priznati kako se u tome nije uspjelo. Tri do četiri aktualna trećeligaša imaju omladinske pogone koji im ne bi smjeli biti na ponos, a samim time druga liga NS Rijeka za kadete i juniore više smeta ozbiljnima, nego pomaže neozbiljnima.

Jednostavno, nemamo 16 velikih omladinskih pogona u ove dvije-tri županije te se s time moramo pomiriti. Zbog toga, za očekivati je jednu ligu s 12 do 14 klubova. Sve ostalo bi značilo i dalje pune biltene momčadi koje su nastupile s manje od 11 igrača, a i dalje bi ulazni pioniri igrali kadetsku ligu.

Zadnja aktualna tema je ustroj trećih županijskih liga. Mogu se ljutiti sjevernjaci koliko god žele, nazivati nas LabinSportom i ne znam kako, ali Treća ŽNL Sjever nije na razini svoje južne „sestre“. Jednostavno, momci iz sredine južne ljestvice Polet i Cement imaju 15+ igrača na treningu, a u Trećoj ŽNL Sjever treniraju tek poneki.

Zbog toga, možda bi jedinstvena Treća ŽNL neke gurnula izvan natjecanja zbog skupoće, ali rekreacija je ispravan naziv za ligu u kojoj je prosjek 30,3 godina, a prvak Dinamo je na 33,9 godina u prosjeku.

Primjerice, prosjek Treće ŽNL Jug je 25,6 godina, a prvaci iz Peroja imaju 24,6 godina u prosjeku. Uopće nismo za gašenje klubova te se iskreno nadamo opstanku klubova poput Livada i Marušića gdje se ljudi zaista trude održati mjesto za druženje i sport, ali možda je vrijeme za promjene. Stiže nam ljeto koje će promijeniti mnoge stvari. Očekujemo neočekivano.

Previous articleBOĆARSKI VIKEND U ISTRI | Potpićan, Višnjan, Barat i Učka potvrdili prva mjesta
Next articleNAJAVA | 1. ŽNL | 26. kolo: Prije ljetne pauze ispratimo i zadnje kolo među “elitom”, u natjecanju kod kojega je sve jasno