Home ISTRA Ostali sportovi Nekadašnji viceprvaci ORC prvenstva Hrvatske izvrsni na prvim regatama Argonaut kupa –...

Nekadašnji viceprvaci ORC prvenstva Hrvatske izvrsni na prvim regatama Argonaut kupa – Full Moon regatama

Full Moon regate otvorile su i Argonaut kup – istarski kup krstaša koji se od 2015. godine održava na nivou Istre, a u zadnje dvije godine proširena je suradnja i sa klubovima na Kvarneru.

U 3. izdanju međunarodne regate Full Moon sa 111 prijavljenih brodova u dvije regate i jakoj konkurenciji na regatnom polju hrvatski timovi iz cijele Hrvatske ušli su u cilj 1.  i 4. na Full Moon Night Sprint i 4. i 5. na Full Moon Day Race Pula – Mali Lošinj.

Na Full Moon regatama okupio se zanimljiv profil sportaša jedriličara i rekreativaca koji su se takmičili sa brzim racing jedrilicama, performance krstašima i krstašima. Međunarodni sudac Ted Weidlich iz Pule je sudio na regatama.

„Imali smo puno grupa unutar Grupe Racing i Cruising, prema dužini broda (OPEN natjecanje), a posebno smo izdvojili i dvojce te brodove koji su imali važeće certifikate ORC International i ORC Club u grupu ORC (Offshore Racing Congress). Time želimo motivirati natjecatelje razvijajući zdravi sportski duh svrstavajući ih u Grupe sa sebi sličnima. Tu su najviše patili u Grupi Racing Performance Cruiseri koji su svrstani skupa sa laganim i novijim Racerima. U budućnosti sa još većom brojkom natjecatelja moći ćemo razdjeliti i tu kategoriju. Slobodna sam reći da su svi koji su sudjelovali pobjednici i mi kao organizatori jer je prošlo bez ozlijeda. Pucale su rande, klizači na glavnim jedrima, posade su dobro i to je najvažnije, a brodovi će se popraviti”, izjavili su iz JK Delfin.

Kada govorimo o sportu, moramo izdvojiti nekoliko naših Hrvatskih timova koji su se istakli. Pored CODE X Croz sailing tim sa Darko Hajdinjak iz Jk Neverin Čavle koji je ukupno prvi ušao u cilj na regati Full Moon Night Race izniman plasman je postigao i tim ORCA iz Pule na B. First 40,7 sa kormilarom Davor Zanini. Davor Zanini, pulski poduzetnik, jedan od osnivača JK Delfin i dugogodišnji član JK Vega iz Pule sa timom ORCA je ušao 4. u cilj na noćnoj regati u Puli i 5. na navigacijskoj regati Pula – Mali Lošinj u gradu Mali Lošinj. 

U ORCA Sailing timu Arsen Brajković inače koncesionar broda Vis iz Pule bio je Pitman, bio je na podigačima, zatim Saša Pola iz Pule, inače direktor MED EKO koji je bio trimer glavnog jedra, Davor Kalčić iz GSS koji je bio na provi, bowman, hendlao genaker te još troje ljudi.

Inače, ORCA sailing tim je nekoliko godina unatrag briljirao i na ORC državnom prvenstvu te su 2020g. bili viceprvaci Hrvatske. Prisjetimo se da su na ORC prvenstvu održanom u Šibeniku 2020. godine Karlo Kuret iz Splita i njegov tim bili prvi, a Davor Zanini iz Pule i ORCA sailing tim bili su drugi. ORCA Sailing tim je sedam godina vozio ORC Cup Hrvatske i bili su jedina posada iz Istre koja je nastupala na državnom.

“Ulazak u cilj kao četvrti na Full Moon Night Race smatramo odličnim plasmanom jer je bila jaka konkurencija na regatnom polju. U svojoj Grupi R3 (Open) ORCA Sailing tim je na Full Moon Night Sprint i Full Moon Days Race ostvario prvo mjesto”, izjavila je Sanja Vale Čupić, predsjednica JK Delfin koja je prenijela i dio intervjua koji je obavila sa timom ORCA.

Ukupni poredak na Night Race Pula, ruti od 8nm je sljedeći:

1.mj. Code X ;

2.mj. Vor 60,

3.mj. Sydney 43gts,

4.mj. B. First 40,7 – Orca

U navigacijskoj regati od 42nm – Full Moon Day Race Pula – Mali Lošinj ORCA je 5. ušla u cilj,  a ukupni poredak je sljedeći:

1.mj. Vor 60 – Sky Sailing Team;

2.mj. Sydney 43gts;

3.mj. Elan 450 – Karpo; 

4.mj. Code X – Croz;

5.mj.  B. First 40,7 – Orca

Izjava Arsena Brajković, Pitman – Sailing tim ORCA:

„Napokon regata u Puli, velika, potvrdilo se to i ovoga puta. Evo, bilo nam iznimno uzbuđenje odjedriti ovu odlično osmišljenu i organiziranu regatu. Na sreću, ostvarili smo i dobar rezultat za Pulu, istru, uz iznimno zahtjevne uvjete, pokoju pogrešku i nezgodu naravno. Iznimno dobra atmosfera je vladala, na brodu, sa dugotrajnom koncentracijom i odjedrili smo, i iskoristili svaku šansu”, rekao je Brajković pa dodao:

“Prvi dan, taktički smo dobro odjedrili od samoga starta, dok za navigacijsku prema Lošinju, trebalo je korigirati svoju poziciju “teškog starta” sto se već i desilo na lukobranu  i od tada smo bili prijetnja sa dobro utrimanim brodom, Alayu smo sustigli i prošli prije Unija, i približili se vodećima i do kraja regate smo samo smanjivali tu prednost. Posada je bila djelom neiskusna, tako da bili smo dobri. Brod se još jednom pokazao da unatoč godinama, može parirati i biti konkurentan. Šef odlučan. Posada efikasna. Dovesti jedrenje u Pulu, ovako, jako je dobro za sve. Treba podržati manifestaciju, prigrliti je, onako iskreno i gradski. Kad sam bio mali, broj sto mi je bio nedostižan… Bravo!”

Sve rezultate možete pogledati na web stranicama JK Delfin:

FULL MOON REGATTA – Copy

Već 20.04.2024. starta 2. regatna manifestacija krstaša u organizaciji JK Delfin – tradicionalni 20. BRIONI KUP. https://www.jkdelfin.hr/brioni-kup/.