Home Nogomet Mlađi uzrasti NK Pazinka: “Hvala klubovima na razumijevanju, a posebnu ‘bitku’ vodili smo s...

NK Pazinka: “Hvala klubovima na razumijevanju, a posebnu ‘bitku’ vodili smo s povjerenikom za mladež”

SHARE

NK Pazinka iza sebe ima period kojeg vjerojatno žele zaboraviti. Večeras su izdali priopćenje na službenim stranicama društvenih mreža kluba koje prenosimo integralno:

“Poštovani,

ponukani trenutnom lošom epidemiološkom situacijom u našoj okolini te (ne) razumijevanju određenih službenih osoba i klubova prema našem klubu, odlučili smo se obratiti javnosti da iznesemo neke činjenice.

NK Pazinka-Pazin je tijekom cijelog jesenskog djela prvenstva poštivala sve propisane mjere kod organizacija utakmica i treninga s posebnim naglaskom na očuvanje zdravlja djece. Nažalost, u prvom tjednu studenog suočili smo se s pojavom povišene temperature kod 2 igrača seniorske momčadi te je istima potvrđen pozitivan nalaz na COVID 19 u jutarnjim satima četvrtka 05.11.2020. To nam je bio povod da istoga dana promptno održimo online sjednicu Izvršnog odbora na kojoj smo donijeli jednoglasnu odluku o prekidu svih aktivnosti u cilju sprječavanja širenja virusa unutar ostalih kategorija kluba. U narednim satima obavještavamo trenere, roditelje, igrače te povjerenike natjecanja svih kategorija o našoj odluci, a uz to dobivamo poruke igrača mlađih i starijih pionira kako zbog zaraženih profesora moraju u samoizolaciju. 

Ovakva odluka izazvala je apsolutno odobravanje unutar kluba i okoline, ali i različite reakcije kod povjerenika natjecanja. 

Dok smo za sve utakmice koje su pod ingerencijom NSŽI-a postigli dogovor s povjerenikom i protivničkim ekipama, za ekipe koje se natječu pod ingerencijom Nogometnog središta Rijeka to je išlo puno teže, jer trebalo je dostaviti „sad i odmah“ medicinsku dokumentaciju o pozitivnim igračima i igračima kojima je izrečena mjera samoizolacije a sve to dan prije predviđenih utakmica. Tada kreće luda utrka sa vremenom, kontaktiramo liječnike, epidemiologe i naravno da im nogomet i izdavanje “dokaza sad i odmah” nije ni na kraj pameti. Dobili smo obećanja kako ćemo dokumentaciju sigurno dobiti za koji dan. Tijekom petka uspjeli smo dobiti dokumentaciju za dio seniorske momčad, dok se posebna bitka vodila s povjerenikom za mladež. Potvrda pazinske Osnovne škole o samoizolaciji učenika ne znači ništa već se traži liječnička dokumentacija za sve igrače kojima je večer prije izrečena mjera samoizolacije. Budući da je to neizvedivo u tako kratkom roku, nazvali smo omladinsku školu Nk Novigrada i zahvaljujući njihovom razumijevanju dogovorili smo se o odgodi utakmice za 21.11.2020. o čemu smo obavijestili povjerenika natjecanja te mu dostavili ovjeren popis igrača u samoizolaciji.

Narednih dana brojka se penje na 12 zaraženih igrača seniorske momčadi dok je za 10 igrača i 2 trenera  izrečena mjere samoizolacije. Ponedjeljak, 16.11.2020., dočekujemo s 15 zaraženih igrača. Od ponedjeljka 09.11.2020. kompletna Matična škola u Pazinu te obje srednje škole (sve skupa 1.500 djece i mladih) zbog loše je epidemiološke situacije prešla na online nastavu, a unutar omladinskog pogona u tom trenutku imamo preko 35 igrača s izrečenom mjere samoizolacije. U tim trenucima zaista nogomet pada u drugi plan koliko god to nekima zvučalo čudno.

Pravi teatar apsurda nastaje kada se po trenutno važećim pravilnicima HNS-a izjednačuju profesionalni i amaterski klubovi, pa postaje normalno da se utakmica može zakazati već dan nakon izlaska iz samoizolacije. Vodstvo natjecanja za lige mladeži tako donosi odluku da se zaostale utakmice mlađih i starijih pionira s NK Novigradom odigra u srijedu 18.11.2020. a utakmica s Grobničanom u subotu 21.11.2020. suprotno tome što smo prvotno s NK Novigradom dogovorili drugi termin, a s NK Grobničanom odgodu susreta za proljeće. U ovom primjeru vidljivo je koliko je nekima bitno zdravlje djece. Smatramo da nije normalno ni zdravstveno ispravno da nakon dvotjedne pauze igrači mlađih i starijih pionira moraju u 4 dana odigrati 2 prvenstvene utakmice uz 1 ili 2 treninga. 

Što se seniorske momčadi tiče tu je kalendar još gori, sa praktički jednim treningom seniori odlaze 18.11.2020. u Rovinj da bi nakon samo tri dana ove subote 21.11. igrali doma s Nk Rudar Labin. Za utorak 24.11. zakazano je gostovanje u Hreljinu protiv Naprijeda te posljednja utakmica iduće subote 28.11. u Bujama. Na stranu rezultat koji je u ovoj priči apsolutno nebitan. Nakon što je 15 pozitivnih igrača preležalo vrijeme samoizolacije s visokom temperaturom, bolovima u mišićima i svim ostalim simptomima te od njih zahtijevati da se u 10 dana odigraju 4 utakmice je van svake pameti za što su krivi propisi a ne povjerenik natjecanja. Liječnici opće medicine nakon takvih simptoma preporučaju postepeno vraćanje tjelesnim aktivnostima, ali propisi HNS-a to ne poznaju. Drugi apsurd je da bi igrači amateri koji su izbivali s posla 2 tjedna, idućeg utorka trebali pitati poslodavce da ih oslobode od radnih obveza,  jer već u 12h sati ekipa Pazinke mora krenuti put Hreljina na odigravanje prvenstvene utakmice. Velika većina poslodavaca nije oduševljena tim terminom i već sada znamo da ćemo biti bez nekih važnih igrača. Pitamo se čemu sve ovo, da li je zaista bitnije odigravanje prvenstvenih utakmica od zdravlja i egzistencije igrača? 

Osvrnuti ćemo se i na sve one koji pokušavaju držati moralne lekcije te prozivati naš klub. NK Pazinka je odmah po primitku nalaza obavijestila telefonskim i putem službenog maila protivničku ekipu o nalazu i zahtjevu epidemiologa za samoizolacijom što imamo dokumentirano. Odluka o nastavku treniranja i igranja je isključiva odgovornost protivničkog kluba i to nema veze s NK Pazinkom ovim putem poručujemo svim onima koji su dovodili u pitanje prekid rada i zahtjeva za odgađanjem utakmica, želimo vam od svega srca da ostanete zdravi i ne prođete ovo kroz što su prolazili naši igrači, treneri i dio uprave u proteklih 20 dana. Zahvaljujemo se svima onim klubovima koji su iskazali razumijevanje i s kojima smo postigli dogovor oko odgode utakmica omladinskog pogona, zahvala i onim povjerenicima koji su imali razumijevanja i strpljenja jer ipak na kraju oni samo rade svoj posao po propisima koji su trenutno važeći. 

Za kraj, ostavili smo situaciju koju smo doživjeli u ovom tjednu a koja nas je jako razočarala i  dokazala da ima onih koji i dalje ne shvaćaju ozbiljnost situacije.  Za 19.11.(jučer) bila je zakazana zaostala gostujuća utakmica naših juniora. Utakmica se nije igrala u redovnom terminu jer smo iz istog kluba zamoljeni da im izađemo u susret i da se utakmica odgodi zbog očuvanja terena. U dobroj vjeri, NK Pazinka je prihvatila odgodu, nakon čega slijedi nekoliko zahtjeva povjerenika za prijedlog novog termina na što smo mi svaki put reagirali i ponudili rješenje, dok se klub domaćin nije očitovao pa je povjerenik donio odluku o novom terminu. U utorak 17.11.2020. dva su igrača juniorske ekipe od strane liječnika obiteljske medicine poslana na testiranje, nekoliko igrača je tijekom dana dobilo određene simptome a nakon što je sljedećeg jutra potvrđen COVID pozitivan igrač kontaktirali smo povjerenika lige te zatražili odgodu utakmice zbog zaštite naših, ali i protivničkih igrača. Uz navedene probleme, trener juniorske ekipe je imao smrtni slučaj unutar obitelji te smo smatrali da su sve to dovoljni razlozi za odgodu utakmice. Za povjerenika to nije bilo sporno, ali smo šokirani činjenicom da je klub domaćin kojem smo prethodno izašli u susret i odgodili utakmicu – odbio odgodu (!?!). Očito je treneru i predsjedniku kluba važnija pobjeda protiv preostalih 7-8 protivničkih igrača ili za zelenim stolom od zdravlja svojih i protivničkih igrača. Zahvaljujući dostavljenoj dokumentaciji utakmica je sljedećeg dana odgođena od strane povjerenika, kojem su se naknadno javila gospoda iz dotičnog kluba i obavijestila da bi ipak bili odgodili utakmicu.

NK Pazinka ovim priopćenjem želi potaknuti sve uključene osobe, da vode više računa o zdravlju igrača, a manje o sitnim interesima. Pazinka nastavlja natjecanje, sutra nam u sklopu zadnjeg kola dolazi također koronom istraumatizirani Rudar. U utorak, ako skupimo dovoljno igrača koje poslodavci oslobode radnih obveza idemo na gostovanje u Hreljin, a sljedeće subote 28.11. na rasporedu je gostovanje u Bujama. Prema posljednjim informacijama seniori Buja su nažalost u samoizolaciji do 26.11. i ako to zaista bude tako NK Pazinka, svakako ne želi igrati utakmicu 2 dana kasnije (iako bi bili u velikoj prednosti). Ovog tjedna smo na svojoj koži neovisno o rezultatu vidjeli koje je posljedice na igračima ostavilo igranje nakon samo 2 dana od izlaska iz samoizolacije. Seniorima NK Buje CC Buie želimo brz oporavak i sigurni smo da ćemo zajednički naći novi termin za odigravanje međusobne utakmice ukoliko bude potrebno”, stoji u pazinskom priopćenju.