Home Boćanje Prva HBL NOVI SUSTAV NATJECANJA | I boćari osnivaju Superligu, uvjet će od 2023....

NOVI SUSTAV NATJECANJA | I boćari osnivaju Superligu, uvjet će od 2023. biti juniori

SHARE
Stiven Benolić (Istra Poreč)

Jučer, dana 7. srpnja 2020. održana je sjednica Skupštine Hrvatskog boćarskog saveza, na kojoj je izglasan novi sustav natjecanja odigravanja nacionalnih liga.

Iduću sezonu najviši će se rang hrvatskoga boćanja odigravati u dvije skupine, sjever i jug, no prijedlog Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza predvidio je takav sustav natjecanja samo za jednu sezonu. Od one iduće, odnosno sezone 2021/22., prvoligaško društvo sastojat će se od 10 klubova u jedinstvenoj Superligi, dok će godinu nakon to društvo brojati najboljih 8 boćarskih momčadi Hrvatske.

Isti put čeka i drugoligaše gdje će se zadržati već postojeće dvije skupine uz promjenu imena natjecanja u 1. Hrvatska boćarska liga, a od 2022/23. brojati će po 8 članova. Što se tiče trećeligaša jedina je promjena sam naziv natjecanja, dok će broj momčadi ostati jedna kao i sada, odnosno 10 momčadi.

Prijedlog Izvršnog odbora saveza sadrži i jedan uvjet za licencu budućih Superligaša, a to je da od sezone 2022/23. moraju imati juniorsku momčad prijavljenu u natjecanje juniorske Superlige.

Iako je bilo razilaženja u mišljenju kod određenih stavki prijedloga, skupštinarima nije dana mogućnost da se o svakoj stavki glasa zasebno već isključivo kao paket ‘sve ili ništa’, što je utjecalo i na sam ishod glasovanja te je prijedlog većinom glasova i prihvaćen.

Prijedlog Istarskog boćarskog saveza, koji je nastao iz razgovora sa klubovima sudionicima državnih liga, da se donese odluka o dvije skupine 1. Hrvatske boćarske lige na razdoblje od dvije sezone, te da se za godinu dana odlučuje o razdoblju nakon nije stavljen na dnevni red, odnosno skupštinarima nije dana mogućnost da o istome glasuju.

Sada je već izvjesno kako ćemo druge godine u prvoligaškom društvu gledati čak četiri istarska predstavnika, budući će se momčadi Pule, Pazina i Istre Poreč priključiti i boćari Funtane. Tko će se uspjeti izboriti za svoje mjesto kod ponovnog povratka na sustav jedinstvenih liga, saznati ćemo nakon uzbudljive zime za sve ljubitelje boćanja diljem Istre.