Home Boćanje Ostalo Novo iznenađenje u režiji HBS-a: Disciplina krug odlazi u povijest

Novo iznenađenje u režiji HBS-a: Disciplina krug odlazi u povijest

SHARE

Hrvatski boćarski savez na posljednje održanoj sjednici Izvršnog odbora usvojio je nove propozicije natjecanja za sve državne rangove natjecanja, te svojom odlukom iznenadio veliki dio boćarske javnosti. Naime, nakon 30 godina u hrvatskom se boćanju više neće igrati disciplina bližanje i izbijanje u krug.

Da je ovakva odluka iznenađujuća potvrdili su nam i naši sugovornici iz istarskih državnih ligaša, koji o takvoj zamisli nisu imali saznanja, te nadodali kako ih osim toga iznenađuje i činjenica da je disciplina precizno valjanje ‘preživjela’ još jednu sezonu, unatoč negodovanju velikog dijela klubova nakon njena uvođenja 2019. godine.

Nakon primjene najnovijih izmjena propozicija, boćarski će susret u posljednjih šest sezona doživjeti i svoju četvrtu verziju, a upravo su krugovi gotovo uvijek bili dio promjene.

Dugo su se godina u susretu odigravala dva klasična kruga, da bi se u sezoni 2017/18. jedan krug zamijenio njegovom varijantom u paru. Takve su se propozicije primjenjivale  dvije godine, nakon čega je krug u paru izbačen iz susreta te u igri ostaje jedan dvoboj u pojedinačnoj verziji kruga. Naposljetku, najnovijim odlukom disciplina krug definitivno odlazi u povijest.

U anketi provedenoj među boćarima sa prilično relevantnim uzorkom, čak 80% boćara ne podržava ovakvu odluku Izvršnog odbora saveza, a prema komentarima mnogih možemo zaključiti da je ukinuta jedna od najatraktivnijih i zahtjevnijih disciplina u boćanju.

S obzirom na to da ovo nije izolirani slučaj negodovanja nad odlukom saveza u posljednje vrijeme, možda bi se čelni ljudi danas trebali zapitati je li važnije mišljenje mase sportaša ili pak tek nekolicine službenika u savezu.