Home Intervju NOVOGODIŠNJI INTERVJU – Boris Vidulin “Očekujem Štinjan i Buzet u II...

NOVOGODIŠNJI INTERVJU – Boris Vidulin [1/2] “Očekujem Štinjan i Buzet u II ŽNL, a tamo je bodovno ugroženo pola lige”

SHARE

Ulaskom u novu, 2021. godinu, odlučili smo još jedanput „prošetati“ županijskim nogometom s jednim od novinara koji ga sigurno najbolje poznaje, Borisom Vidulinom, koji za Glas Istre već gotovo dva desetljeća prati nogometna zbivanja. Intervju, zbog opsežnih odgovora, podijelili smo u dva dijela.


Boris, kako bi ocijenio prije svega regularnost jesenskog dijela, je li koronavirus naštetio tom segmentu, i ako da, koliko?

Korona virus je narušio regularnost jesenskog djela natjecanja iz osnovnog razloga što se u nekim ligama nisu odigrale sve utakmice. To znači da će neke momčadi moći igrati utakmice prvog djela u izmijenjenom sastavu i sa igračima koji uopće nisu bili u kadru u jesenskom djelu natjecanja.

No, kako je vidljivo  iz rasporeda da će se sve utakmice jeseni  odigrati prije nastavka drugog djela prvenstva, onda se tu ne može govoriti o nekoj velikoj neregularnosti, ali je izvjesno da ona postoji. Neke momčadi dobrano su osjetile što znači ne trenirati izvjesno vrijeme, ne odigravati utakmice, a nažalost nekolicina klubova moralo je igrati neposredno nakon izlaska iz samoizolacije i izolacije što dodatno narušava regularnost.

S druge strane neki klubovi nisu imali tih problema, odnosno imali su, ali to zataškavali samo kako bi bili i dalje aktivni i kako ne bi morali činiti pauzu. Ponekad se to događalo pod blagoslovom epidemiologa, ponekad mimo njegovog znanja, ali dovoljno govori o nejednakosti. Dakle nisu sve momčadi imale iste uvjete i to nije bilo dobro i definitivno je utjecalo na ljestvice onako kako trenutno izgleda.

Idemo od dolje prema gore. U trećim županijskim ligama nameću se dva pitanja. Prvo, može li itko skinuti Štinjance s trona i hoće li Dinamo ili Buzet po tebi u viši rang?

Štinjan ima veliku prednost pred pratiteljima i moralo bi se dogoditi čudo da oni to ispuste i ne dožive promociju u viši rang ove sezone. Tim više što i imaju najbolji kadar, najbolje uvjete treniranja, a ulažu i u svlačionice i prateće objekte pa samim tim zaslužuju II ŽNL. Trenutno ne vidim da im i jedan klub u bilo kojem segmentu može parirati, ne samo onom igračkom.

Dinamo definitivno neće u viši rang jer im se ta mogućnost nudila i na proljeće pa su je oni odbili. Razlog leži u činjenici da oni nemaju infrastrukturu  za drugoligaški nogomet, a i igrački kadar im nije spreman na taj korak.

Samo pogled na prosjek godina koji je 34,1 dovoljno govori o tome. I predsjednik kluba Marinko Blažević je puno puta  u razgovorima otklonio takvu mogućnost. Buzet je grad i on bi gledajući uvjete u kojima djeluje mogao u viši rang i ja to očekujem.

Posljednjih nekoliko sezona, nakon što su odustali od dovođenja igrača iz Rijeke i okolice  ispali iz prve lige, pokazali su da su preslabi za II ŽNL , a opet prejaki za III ŽNL. Toplo se nadam da su sada izbalansirali sastav i da će napraviti taj iskorak.

Druga ŽNL. Što ćemo s Iskrom, misliš li da je vrijeme za njih ovog ljeta? Jesu li izraziti favoriti za prvo mjesto ili će još netko imati što za reći? Bi li se usudio prognozirati tko bi, po tebi, mogao ispasti?

Svako ljeto je vrijeme za Iskru, ali oni to ne žele iskoristiti pa se bojim da se ne dogodi da oni to konačno žele ali im pozicija na ljestvici to ne bude dopuštala. Vjerujem da se to ipak neće dogoditi i da će napraviti taj iskorak. Smatram da nisu izraziti favoriti za prvo mjesto, ali ipak jesu favoriti.

Ne izgledaju mi nadmoćno kao što su to izgledali prošle godine,  no kako dvije momčadi imaju pravo u ulazak u viši rang, sigurno je kako će biti na jednom od tih mjesta. Sada je na upravi kluba da pokuša osigurati uvjete za I ŽNL na terenu na Vinežu koji trenutno ne postoje, ali sigurno je da nisu nerješivi problem.

Teško je govoriti o ispadanju kada te samo dvije pobjede mogu dignuti, a dva poraza spustiti na ljestvici. Jasno je kako treba izbjeći ona dva posljednja  mjesta koje trenutno drže Momjan 1947 i Dajla, a znamo zbog čega je to tako.

Imali su podosta igrača iz Slovenije koji su ove jeseni imali problem ulaska u Hrvatsku i ako se to stanje popravi onda će se vjerojatno i oni „dignuti“. Pola lige je, gledajući bodovno ugroženo i biti će to zanimljivija borba nego ona što će se voditi za ulazak u viši rang. Naime neke momčadi s vrha nemaju pravo ulaska u viši rang jer nemaju mlađe dobne kategorije poput Purisa ili Brtonigle NV pa će se neke stvari znati puno prije kraja prvenstva.


Drugi dio intervjua s Borisom Vidulinom dolazi sutra, a u njemu smo porazgovarali o Prvoj ŽNL, Četvrtoj NL NS Rijeka i Trećoj HNL Zapad.