Home ISTRA Nogomet Očekivana odluka HNS-a! Na potezu NS Rijeka, odnosno NSŽI

Očekivana odluka HNS-a! Na potezu NS Rijeka, odnosno NSŽI

SHARE

Članak 39. Propozicija natjecanja za prvenstvo trećih hrvatskih nogometnih liga je decidiran. On kaže: Posljednje plasirani klub pojedine skupine Treće HNL na kraju natjecateljske godine 2021/2022 obavezno ispada!

Pitanje je kamo? Znači li to, a znači, da će posljednjeplasirani trećeligaš sljedeće godine igrati županijski rang natjecanja? Da budemo plastični i jasni, postavljamo pitanje hoće li NK Pazinka, ili NK Uljanik ili netko treći iz istarskog područja sljedeće godine igrati ligu sa Potpićnom, vineškom Iskrom i Ližnjanom?

Propozicije su dakle, jasne, i one govore upravo to. Imajući u vidu činjenicu kako će malo tko od istarskih klubova ove sezone uopće izraziti ambiciju za viši rang natjecanja što će sljedeće godine biti Druga HNL (jedinstvena treća liga), te će svi istarski klubovi vrlo vjerojatno ostati na ovom stupnju natjecanja koji će se zvati Treća HNL a biti će zapravo četvrta liga po Središtu, je li moguće da je HNS donio ovakvu odluku kojom će posljednjeplasiranog trećeligaša ove godine, kako god se on zvao, poslati u županijski rang natjecanja.

Je, odluka je takva kakva je, no ona je u skladu sa UEFA propisima, a nacionalna se natjecanja, što Treća HNL je, moraju striktno povinovati UEFA propisima, koliko god oni pozitivni ili negativni bili. Stoga je kesten prebačen iz HNS-a na Središte Rijeka koje ima opciju da osnuje peti stupanj natjecanja koji bi bio pandan sadašnjoj četvrtoj nogometnoj ligi. I to isto drži vodu. No, za čije ambicije?

Na redu je Nogometni savez Istarske županije. Oni sada imaju prigodu prestati razmišljati i djelovati globalno, već se posvetiti svojoj sredini i urediti natjecanja na području Istarske županije onako kako bi to za sve klubove bilo najprihvatljivije. Da konačno najjači županijski rang natjecanja postane zaista elitni na ponos IŽ i NSŽI. Hoće li imati “jaja” za to? Ostaje da vidimo…