Home Nogomet Istra 1961 ODA VELIKANU | Kopačke je skinuo Goran Roce

ODA VELIKANU | Kopačke je skinuo Goran Roce

SHARE

Istra je u posljednjih dvadeset godina imala mnogo odličnih, fantastičnih igrača. Ali, niti jednu pravu nogometnu legendu. Dosad. Goran Roce prekinuo je nogometnu karijeru i postao je zaposlenik Istre 1961.

Karijeru je prekinuo onako kako ju je cijeli život „mazio i pazio“, skromno, skrušeno i tiho. Statistika govori da je u Prvoj HNL odigrao 220 službenih utakmica ostavivši iza sebe imena poput Igora Cvitanovića, Dine Kresingera, Josipa Jurendića, Mihaela Mikića i mnoge druge, a sam pogled na ovaj niz govori kako je Roce ustvari i HNL ikona. Roce je i u tom periodu postigao 36 golova, od čega 29 za svoju Istru 1961.

Osim za svoj klub, igrao je i za Osijek te Split, ali i u austrijskom niželigašu Waidhoffenu te švedskom Ogryteu. Njegov klub sigurno je i Žminj, obzirom da je to mjesto gdje je počeo svoju karijeru, a šest mjeseci proveo je i u grčkom Xanthiu.

Obzirom da je to „naš“ Roce, ovdašnji ljudi ne shvaćaju koliko je priznat ustvari bio. Transfermarkt otkriva da je Roce 2014., sa 27 godina, vrijedio nevjerojatnih 750 tisuća eura. Za usporedbu, nijedan aktualni igrač Istre 1961 danas ne vrijedi više. Ni Rudeša. Ni Intera iz Zaprešića. Ni Slaven Belupa. Ni Gorice.

Ali, najveći problem Gorana Rocea je taj što mu je karakter zasjenio nogometno znanje. Nikada nitko nije rekao da je Roce dobar igrač bez da je naglasio koliko je to kvalitetan čovjek. No, dojam je da je to napadač iz Balići i htio, barem se tako ponašao.

Koliko je bio dobar igrač, možete pogledati u ovih 12 minuta. Ali, to je gotovo i nevažno. Jer, ono što djeci trebate pokazivati su njegove proslave golova. Kad u svoj posao unosiš emociju, gotovo je nemoguće biti neuspješan.

I zato, svaki put kad vidite da netko nakon pogotka stisne šaku lijeve ruke, sjetite se da su Balići dali nogometaša koji je „gorio“ i živio za nogomet kao rijetko koji. Za kraj, hvala na emociji – nogometašu kojeg mladima moramo predstavljati kao uzor.