Home ISTRA Ostali sportovi Održana tradicionalna manifestacijska regata ‘La Mula de Parenzo’

Održana tradicionalna manifestacijska regata ‘La Mula de Parenzo’

Međunarodna manifestacija regata “La Mula de Parenzo” započela je u petak 28. svibnja 2022. s pokaznom regatom klase optimist koja se održala u porečkoj luci. Na pokaznoj regati sudjelovalo je 15.-tak djece koja je ovo bila prva godina dana jedrenja.

Najmlađi jedriličar je imao sedam godina. Najbolje plasirana djevojčica je Veronika iz JK Vega, a najbolje plasirani dječak i ujedno pobjednik je Franko Enriko Suarez iz JK Hotizont Poreč.

„Predivna je bila slika mladih jedriličara u Porečkoj luci kako hvataju vjetar i spretno upravljaju s svojim jedrilicama te se trude postići svoj prvi plasman na regati. A ujedno je bila i prava atrakcija za turiste i sve prolaznike”, izjavio je predsjednik JK Horizont Poreč – Božidar Mihić.

U subotu navečer se u prostorima JK Horizont održalo i avanturističko poučno predavanje Saša Fegić pod nazivom „Moj put oko svijeta” te druženje i razmjena jedriličarskih iskustva i priča iz dalekih zemalja i mora.

U nedjelju je startala regata krstaša koja se već šest godina boduje i za Argonaut kup – istarski kup krstaša koji organizira JK Delfin Pula. Regata se vodila pod WS Rules, a odvijala u nadležnosti HJS.

Na regati se okupilo stotinjak jedriličara iz Hrvatske, Slovenije, jedriličar iz Australije i jedriličarka iz Engleske. Jedrilice su bile podijeljene u Grupe OPEN. S promjenjivim vjetrom od 2 do 12 čv maestrala odjedrena su dva plova. Cilj je bio na ulazu u luku Poreč što je bila dodatna atraktivnost za gledatelje koji su slikali, snimali, a i navijali.

Najbolje plasirani i najbrži brod regate je Dolce far Niente / Elan 340 pod kormilom Deana Armuša iz JK Horizont Poreč koji je na domaćem terenu izborio u jakoj konkurenciji sveukupno prvo mjesto.

Posebno se istakla ženska posada koja se netom pred regatu skupila u šarolikom sastavu djeca i odrasli pod kormilom Sanja Vale Čupić na jedrilici IKIGAI/ B. Match Race 35 iz JK Delfin Pula koja je u svojoj grupi sa jedrilicama dužine 10,25m+ osvojila 1. mjesto.

„Čestitamo svima na sudjelovanju, na plasmanu i na dobroj energiji koju s nama dijele. Zahvaljujemo svim sponzorima – Grad Poreč, TZ Poreč, San Servolo, DAmijanić Vina, B2, Propaganda na podršci u organizaciji regate kjao i svim volonterima. Zahvala svim klubovima koji su podržali ovogodišnju tradicionalnu La mula de Parenzo manifestacijsku regatu. Veselimo se sljedećem susretu koji organiziramo u suradnji sa JK Delfin Pula pod nazivom Istra pod jedrima, 23.-25.09. 2022., a  kojim obilježavamo Dan Istarske županije”, izjavili su iz JK Horizont.