SHARE
Žarko Jerčinović i Čepljan Ivan Načinović, brončani u parovima

Hrvatski reprezentativci osvojili su sedam od mogućih deset medalja, odnosno po tri zlatna i brončana, te jedno srebrno odličje na SP-u za mlađe seniore (U-23) i juniore (U-18) koje je od srijede do subote, 26. do 29. listopada 2022. održano u francuskom Montbrisonu.

Zlatnim kolajnama okitili su se mlađi seniori Duje Pirić u preciznom izbijanju i Karlo Šaban i Luka Gašpar u parovima, te junior Žarko Jerčinović u preciznom izbijanju, srebro je zaslužio Gašpar u brzinskom izbijanju, a bronce juniori Žarko Jerčinović i Ivan Načinović u parovima, Filip Klarić i Lovro Šipek u štafetnom izbijanju, te Šipek u disciplini pojedinačno klasično.

Prema vrijednosti osvojenih medalja Hrvatska je zauzela drugo mjesto u konkurenciji 21 zemlje iza Francuske koja je uz tri zlata osvojila i jedno srebro više.

Hrvatski su reprezentativci naslove svjetskih prvaka osvojili u oba dobna uzrasta u preciznom izbijanju. Mlađi senior Pirić je u debitantskom nastupu na SP-u u polufinalu sa 22:21 savladao Argentinca Facunda Capdevilu, a u finalu sa 23:18 i Slovenca Žana Sodeca.

Junior Jerčinović je u preciznom izbijanju u polufinalu sa 18:13 bio bolji od aktualnog juniorskog svjetskog rekordera (34), novog člana Pule, Crnogorca Gracije Stjepčevića, a u finalu je sa tijesnim puntom razlike 18:17 savladao Francuza Thomasa Lardeta.

Šaban i Gašpar su u polufinalu parova pobjedom 7:2 s trona skinuli u tom trenutku aktualne, a sada već bivše mlađeseniorske svjetske prvake, Talijane Zoiu i Soligona, a u finalu su sa 10:9 pobijedili Slovence Čeha i Sodeca.

Gašpar je u brzinskom izbijanju u polufinalu nadvisio Talijana Stefana Alivertia 40:26 te mu uzvratio za poraz u polufinalu prošlosezonskog SP-a. No u finalu je rezultatom 45:42 od Luke bolji bio Slovenac Gašper Povh koji je tako obranio naslov mlađeseniorskog svjetskog prvaka

Jerčinovića i Čepljana Načinovića u parovima su u susretu za plasman u finale pobjedom 10:5 zaustavili Francuzi Dumarcher i Paradis. Klarić i Šipek su u štafeti stigli do svoje treće uzastopne bronce na SP, a u polufinalu su ih ovom prigodom zaustavili Francuzi Vercher i Paradis pobjedom 50:42.

Šipek u disciplini pojedinačno klasično nije uspio ponoviti prošlogodišnji uspjeh kada je postao svjetski juniorski viceprvak, već je ovoga puta zaustavljen u polufinalu u kojem je od njega bolji bio Argentiac Daniel Bogado koji je slavio sa 11:7.