Home HRVATSKA I SVIJET HT Prva HNL OSVRT – I HNL – 16. KOLO | Gorica u usponu, Slaven...

OSVRT – I HNL – 16. KOLO | Gorica u usponu, Slaven Belupo hvata zalet

Splićani su i nadalje bez pobjede u gostima. Najveći je hrvatski derbi prošao u dominaciji “modre” momčadi, ali dominaciji u igri koja je pokazala da Dinamo još uvijek nije drugi planet za HNL. Dominacija Dinama je nešto što je jalovo, a igra Dinama u završnom dijelu ovisi o slučajnostima. Barem je tako bilo u petak.

Hoće li slučajno proći Petkovićev pas “petom” i hoće li Olmo pogoditi izvana, odlika je Dinamove igre u situacijama kada iz raznih razloga ne ide. Zbog nedostatka sreće. Zbog poneke obrane suparničkog vratara. Ili zbog nečeg trećeg. A Dinamo očito ima takav problem. Susret s Rijekom je bio susret u kojemu je “Modrima” ušlo sve, no taj oblik sreće ih je napustio protiv Hajduka. I pokazao kako “modri”, koliko god bi oni to htjeli, nisu s druge planete. Pustimo sada posjed lopte, pustimo i prvih 15 minuta. Jer je to bilo vrijeme u kojemu je Hajduk bio potpuno dezorijentiran i osjećali se Splićani kao da su zalutali na utakmicu. Ni krivi ni dužni preživjeli su tih petnaestak minuta i onda se pomalo probudili.

Ne, nisu Splićani zaslužili ni taj bod, to je isto tako realno, jer osim najstrože kazne do koje su došli nakon pogreške Ivanušeca, nisu ništa napravili. No, i takvi, kada vrijede oko stotinjak milijuna eura manje od Dinama, izgubili nisu. Dapače, Dinamo ove godine nije zabio gol samo Cityu i Hajduku. I to je nešto o čemu će Dinamov stožer morati voditi računa do gostovanja u Milanu. Jer ovakvu igru, ovakav posjed i ovakve prigode protiv “napaljene” Atalante mogu zaboraviti.

Gorica je u usponu. Pobjeda protiv Varaždina od 1:0 bez tri standardna igrača dokaz je tome. Još uvijek se Goričani muče u susretima u koje ulaze iz pozicije favorita, ali i to polako rješavaju, te se s pravom nadaju prvim euro-ispitima.

Varaždin je bio, najblaže rečeno, solidan. Posebice je to bilo izraženo u prvom dijelu u kojima su Varaždinci bili dominantniji, s više izraženih prigoda ili poluprigoda, no vratar Gorice ukrotio je najopasnije. I pogurao svoju momčad ka samom vrhu.

Zoran Peruško, autor teksta

Slaven Belupo konačno hvata zalet. Kod Belupa, nakon dva “iksa” bez primljenog pogotka, protiv Istre i Varaždina, uslijedila je i minimalna pobjeda. Može se sada reći kako je Stipić uspio u jednom dijelu, a to je obrana vlastitog gola. Ne, Lokomotiva nije bila prava, posebno ne u prvome dijelu kada je Slaven dominirao i kada se na poluvrijeme moglo otići s izraženijim vodstvom. No, i taj gol Ivana Krstanovića bio je dovoljan za trobod i mali bijeg od posljednjeplasirane trojke.

Kod Lokomotive vidljivo je to da je najmlađa momčad lige. A upravo takve momčadi od briljantne igre kao protiv Intera, do prosječne igre protiv Belupa dijeli mala crta. No, što se HNL-a tiče, Lokomotiva je ovu sezonu mirna…

Rijeka se s Interom samo “poigrala”. Ono što je Dinamo napravio prije reprezentativne pauze u Rijeci, to je Rijeka učinila u Zaprešiću. Inter je izgledao nedoraslo, bez prekršaja, bez bilo kakve nogometne aktivnosti i Rijeka je sve riješila u prvih pola sata. Ostatak večeri bilo je samo odrađivanje posla…


PRVA HNL – 16. KOLO

[jsMatchDayStat matchday_id =”3968″]

PRVA HNL – LJESTVICA

[jsStandings id =”44912″ columns =”played_chk;win_chk;lost_chk;draw_chk;point_chk;goalscore_chk;goalconc_chk;curform_chk”]

PRVA HNL – 17. KOLO

[jsMatchDayStat matchday_id =”3969″]

Previous articleOdržano PH u klasi optimist u Poreču, dominacija pulskih jedriličara
Next articleA2 LIGA ZAPAD | Stoja i dalje maksimalna, Rudar do slavlja na Krku