Home ISTRA Ostali sportovi Ovog vikenda u Puli se održava atraktivni i unikatni event – European...

Ovog vikenda u Puli se održava atraktivni i unikatni event – European Teqball Tour Pula!

Udruga “Akademija zdravog življenja” promovira sport na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini sudjelujući u brojnim projektima kao nositelj, koordinator ili partner.

U suradnji sa svjetskom organizacijom FITEQ (International Teqball Federation) i Hrvatski teqball savezom “Udruga Akademija zdravog življenja” organizirati će se međunarodni event European Teqball Tour Pula.

Teqball je najbrže rastući sport na svijetu te pretendira biti uvršten na popis službenih sportova i za Ljetne olimpijske igre u Parizu, 2024., a njegovi su glavni ambasadori svjetski poznati sportaši i klubovi poput Ronaldinha, Messija, Manchaster Uniteda, Nogometne reprezentacija Italije, FC -a Barcelona, Matea Kovačića, Michaela Owena, Pedrija Gonzalesa i drugi.

European Teqball Tour Pula realizirati će se u terminu 14. do 17. rujna 2023. pri čemu će program biti odvojen u teqball kvalifikacijski dio koji će se održati u Sportskoj dvorani Veli vrh te završni dio turnira koji će se održati u Areni.

Cilj programa je međunarodna promocija Grada Pule i Istre kao sportsko turističke regije te mjesta održavanja europskih evenata poput European Teqball Tour-a. Velika popularnost i značaj ove sportske manifestacije potvrđuje činjenica kako će cjelokupni event prenositi Eurosport.

Teqball je sport temeljen na nogometu, koji se igra na posebno zakrivljenom stolu, koji privlači novu generaciju sportaša i amaterskih entuzijasta, čija je ambicija razviti svoje tehničke sposobnosti, koncentraciju i izdržljivost.

Sport, koji je stvoren u Mađarskoj 2012. godine, doista je univerzalna igra jer pravila definiraju da se teqball igra između dva (pojedinačna igra) ili četiri igrača (igra u parovima), bez obzira na dob i spol.

Sport se temelji na principu bodovanja i može se igrati na različitim podlogama, poput pijeska, akrila ili u zatvorenom prostoru. Teqball omogućuje igračima najviše tri dodira prije nego što vrate loptu protivniku, stoga svi koji imaju sposobnost žongliranja nogometnom loptom, mogu igrati i teqball.

Teqball je najčišća uporaba nogometne lopte, s pravilom da nije dopušten fizički kontakt između igrača, ili između igrača i stola, čime se uklanja rizik ozljeda od udarca.

Vođeni sloganom da je Sport za sve, cilj FITEQ-a je biti što inkluzivniji kako bi svim sportašima omogućio uživanje u najbrže rastućem sportu na svijetu.

Cilj je prihvatiti i širiti inkluzivne vrijednosti, osobito odlučnost, hrabrost, inspiraciju i jednakost. Bez obzira na dob, spol ili društveno podrijetlo, svatko bi trebao imati istu priliku pristupiti sportu, bilo da se bavi rekreacijom ili natjecanjem na najvišoj razini.

Teqball sportski susret realizirati će se u terminu 14.-17.09.2023. pri čemu će program biti odvojen u teqball sportski susret za igru u parovima (double) za žensku i mušku kategoriju te mješovite parove.

Link eventa na stranici Svjetske federacije – OVDJE.