Home ISTRA Biciklizam “Ovu utrku ja i Ivica Gržinić držimo kao vlastito dijete”

“Ovu utrku ja i Ivica Gržinić držimo kao vlastito dijete”

Danas je u Maloj Vijećnici Grada Poreča održana konferencija za novinare povodom 24. Poreč Trophyja, 1. Poreč Trophyja LADIES i četveroetapne, odnosno četverodnevne utrke Istrian Spring Trophy kojoj je već 19. godina.

Domaćin, Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča, ujedno i jedan od organizatora prvog Poreč Trophyja, danas je novinarima kazao:

“Poreč Trophy utrka je koju Ivica Gržinić, sportski direktor, i ja držimo kao vlastito dijete. Prije nekoliko godina pridružio nam se i novi direktor Istrian Spring Trophiesa, Ivan Črnjarić, koji je dao značajan obol jer kako vidimo, utrke rastu iz godine u godinu, prijave se zatvaraju jako brzo, interes je izuzetno velik, a od ove godine je na cestama i ljepši spol. To svakako daje na atraktivnosti i ukupnoj ljepoti Istrian Spring Trophiesa. Uz održavanje ove manifestacije neodvojivo je vezan i turistički promet koji je i zbog utrka, ali i općenito u rastu. O tome govori podatak da je ove godine u razdoblju od 1. siječnja do 2. ožujka u našoj destinaciji realizirano 15 000 dolazaka (6% više nego prošle godine) te oko 53 000 noćenja (13% više nego prošle godine). Ako nastavimo raditi lančano, uvjeren sam da ćemo imati još bolji turistički promet. Što se tiče rekordne 2019. za ovaj period, tu smo i na 65% više dolazaka I 66 % više noćenja ove godine što je svakako obećavajući trend za predstojeću turističku sezonu”, kazao je Velenik.

Direktor Istrian Spring Trophiesa, Ivan Črnjarić, Turističku zajednicu Grada Poreča i Grad Poreč naveo je kao domaćine s kojima je zadovoljstvo surađivati na ovome projektu:

“Čak 24 godine za jednu biciklističku utrku kao što je Poreč Trophy nije mala stvar. Takvu povijest i tradiciju nemaju ni neke od najvećih svjetskih biciklističkih utrka, a ove godine su nam Istrian Spring Trophiesi još i draži jer smo uz veliku podršku Hrvatskog biciklističkog saveza (HBS) i Međunarodne biciklističke federacije (UCI) uspjeli realizirati i prvu međunarodnu utrku za žene, što dosad nije viđeno u Hrvatskoj. Smatrali smo da je dobro otvoriti novu nišu, novo tržište koje je svjetski trend i u tome smo uspjeli. Ove godine probili smo led, a u godinama pred nama ženske će utrke, uvjereni smo, biti izuzetno posjećene.”

Črnjarić je, nadalje, naveo kako će na prvom Poreč Trophyju LADIES nastupiti 11 biciklističkih timova s tri kontinenta, što je odličan skor za prvi put:

“Ženska utrka počinje u nedjelju, 05. ožujka s početkom u 09 sati ispred Hotela Parentium, 70 djevojaka će voziti kružnom trasom oko Općine Tar gdje je ujedno i cilj te proglašenje pobjednica koje se očekuje oko 12 sati. Odmah nakon, u 13.30 započinje i 24 Poreč Trophy, sa 176 natjecatelja u 30 timova isto startno mjesto s istim ciljem u Taru, oko 17 sati.

Od muških ekipa, Poreč Trophy dovodi odlične – 2 PRO – teama koji se natječu na Giro d’Italia kroz mjesec i pol dana, 3 najbolje prošlogodišnje europske Continental ekipe, a tu su i razvojni timovi ponajboljih svjetskih ekipa među kojima se ističe i ona trenutno najbolja na svijetu – Jumbo Visma Development.

Istrian Spring Trophiesi već nekoliko godina zaredom pokazuju tendenciju da filtriraju mlade vozače koji se kasnije u sezoni iskažu svojim rezultatima i prijeđu za prve ekipe. To nam je izuzetno drago, pogotovo jer svi naši timovi imaju brojčano respektabilnu publiku na svojim kanalima te svako spominjanje Istre i Istrian Spring Trophiesa time dobiva dodanu vrijednost na karti svijeta.

I ove godine doslovno smo primali molbe za prihvat timova koji žele dolaziti u Istru, koji žele isprobati koncept odavno pogođen kao najboolji od g. Ivice Gržinića i g. Nenada Velenika – više utrka s pauzama za pripreme između natjecanja i koji, u konačnici, žele boraviti u Istri minimalno dva tjedna. Naime, ima i onih timva koji doputuju već početkom veljače i ostaju do sredine ožujka. Za kraj preostaje mi da pozovem publiku da prati i ovogodišnje Poreč Trophy, Poreč Trophy LADIES te Istrian Spring Trophy čija se jedna etapa održava ponovno na području grada Poreča.”

Novinarima se na kraju obratio i sportski direktor Istrian Spring Trophiesa, Ivica Gržinić:

“Mogu kazati da nije bilo jednostavno sve ove 24 godine organizirati Istrian Spring Trophiese. Osim što u biciklizmu nije jednostavno nešto organizirati, bilo je godina kada je održavanje bilo upitno zbog financija. No, još smo tu, utrke se održavaju, a drago mi je, također, da sam doživio i prvu utrku žena. Ženske utrke predstavljaju rezultat cjelokupnih Istrian Spring Trophiesa dosad.”

Organizatori su napomenuli na završetku današnje press konferencije kako do potpunog zatvaranja prometa u nedjelju neće doći jer je sve organizirano tako da će se promet zaustavljati tek na nekoliko minuta  koliko je potrebno prolazu biciklista po određenoj lokaciji.

Previous articleKAMO ZA VIKEND | Započnite svakako danas sa odlaskom na Drosinu, a naša je preporuka Mladost – Rovinj!
Next articlePALA JE BOMBA ‘VA ŽMINJE’! Stigao dobro poznati napadač, najveće pojačanje nekog istarskog kluba u ovoj godini!