SHARE

U petak se održava Izvršni odbor NSŽI-a. Na dnevnom redu su četiri točke, od kojih je jedna različito, a jedna su Izvješća vodstva natjecanja za netom završenu natjecateljsku sezonu. Dakle, u globalu, Izvršni se odbor sastaje samo zbog jedne krucijalne točke – po tko zna koji put – kako ustrojiti juniorske lige u županiji?

Kako neslužbeno saznajemo, NSŽI je proveo anketu među klubovima koji su dali svoje mišljenje o tome treba li juniore ostaviti ovako kako je – U18 plus tri starija ili će se mijenjati u U17 plus tri starija kako bi se smanjila razlika među igračima.

Međutim, konstantno se događa jedan problem. NSŽI kao da ne shvaća da odluke donosi za dobrobit djece i istarskog nogometa, a ne kako bi udovoljio klubovima kojima se ne da baviti s omladinskim pogonom.

Jer, tko god je glasao za opciju da naredne godine 2004. i 2009. godište igraju zajedno juniorsku ligu, tome ne samo da treba ignorirati odgovor, nego ga ništa više ne ni pitati neki naredni period, za kaznu. Nakon ovakve juniorske sezone u županiji, ima i onih koji ne bi mijenjali ništa. Jedini i isključivi razlog za to može biti sitni osobni (klupski) interes.

Nadalje, sada je idealno vrijeme za „presjeći“ jer klubovima imaju puna dva mjeseca za formiranje momčadi. Naravno, treba raditi, animirati, razgovarati s mladim nogometašima. Ali, zašto se mučiti kad NSŽI može izglasati da juniorsku ligu može igrati pet godišta, pa ćemo krajem kolovoza vidjeti koliko nas nedostaje.

Postaje strašno zamorno gledati kako osobni interesi nadvladavaju zdravi razum. I kada se nešto dogodi, onda ćemo svi biti pametni. Postojao je prijedlog da se naredne sezone juniorska (ili kadetska, kako god je nazvali) liga igra 2005. godište maksimalno tri igrača, 2006. i 2007. godište, iako bi mnogi koristili i 2008. godište.

Složili su se s tim i pametni i oni drugi, ali eto preokreta, prijedlog koji je, kako znamo, došao od predsjednika Darka Raić Sudara, polako pada u vodu, a njega će „prekrižiti“ ljudi koji ne znaju koliko juniorskih liga u Istri postoji.

Zaista se jedno vrijeme činilo kako NSŽI ide prema zdravom razumu i boljitku istarskog nogometa, ali prerano smo se radovali, očito.

Apsolutno nevjerojatno.