Mlađi uzrasti

Pazin je još jednom ugostio mlade košarkaše u sklopu kampa u čast Krešimira Ćosića

Od 24. do 29. lipnja 2024., dakle cijeli radni tjedan dok su njihove mame i tate radili vrijedni su bili i košarkašice i košarkaši Pazina od 6 do 9 godina. Svaki dan su od 8 do 15 sati njih 66 “okupirali” su školsko gradsku dvoranu u Pazinu.

Jedini u Hrvatskoj (prve godine uz vršnjake Zadra i Cedevite junior, lani uz sudjelovanje 15 klubova) ove godine uz potporu Udruge dani Krešimira Ćosića, predsjednice Ane Ćosić Pajurin, kćerke pokojnog Kreša i bivše košarkašice sada supruge i majke.

Ana Ćosić u stilu svoga pokojnog oca Kreše pokrenula je za djecu besplatne košarkaške kampove koje tri godine zaredom dosljedno provodi jedino Košarkaški klub Pazin. Potporu su dali i Hrvatski olimpijski odbor, Valamar, Osnovna škola Vladimir Nazor, PazinSport i Grad Pazin.

Usvojili su niz elemenata košarkaške igre, pričali o košarci, Krešinom putu od prvih dana u Zadru, do igara na sveučilištu u USA, povratka u Zadar i statusa  najboljeg europskog igrača, do odbijanja ponuda ulaska u NBA, svih mogućih trofeja koje je osvojio, njegovom vizionarskom trenerskom i izborničkom radu u reprezentaciji, do odgovornog rada u Veleposlanstvu u USA i važne uloge u priznavanju Republike Hrvatske te prerane smrti.

Osim glavne marende rad je osvježavan i ukusnim voćem Valfresca. U potpunosti je savladana i Anina knjižica posvećena ocu Kreši na temelju stvarnih dokumenata. Poruke su usvojene kroz pet radionica koje su djeca usvajali a koje su – „Ni ja ne odustajem“, „I ja sam probao nešto novo“, „I ja volim svoj dom“, „I ja dijelim“ te „I ja želim biti obrazovan“.

Zanimljivu raspravu sa aktivnom raspravom na kojoj bi im mogli pozavidjeti mnogi odrasli vodile su mlade košarkašice i košarkaši. Osim navedene knjižice raspravljali su o knjizi Spasovića posvećenoj legendarnom Kreši.

Pored toga imali su i 20-minutni telefonski razgovor sa još uvijek vitalnom drugom zadarskom legendom Josipom Pinom Gjergjom koji je bio kapetan kada je Krešo ulazio u prvu ekipu Zadra. Pričao im je Gjergja o Kreši kao talentiranom mladom talentiranom igraču koga je odmah prepoznao i deset od 17 asistencija usmjeravao Kreši sa kojim je u Zadar donio niz trofeja.

Poručio im je da puno redovno treniraju jer talent nije dovoljan i da uvijek vjeruju u sebe. Spomenuo je i pazinskog igrača Pankracija Baraća (lani je dva dana sudjelovao u radu kampa) koga je prepoznao i inzistirao da dođe u Zadar dok su drugi bili skeptični, Gjergja je u njemu prepoznao talent sa nepredvidivim košarkaškim rješenjima.

Knjižice o Kreši i diplome o sudjelovanju podijelio je legendarni Željko Jerkov, dopredsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednik kluba olimpijaca kome je Krešo bio uzor, te kasnije i deset godina suigrač. Bezbroj pitanja postavili su splitskom Puležanu, legendarnom Želi.

O Kreši kao velikom i dobrom čovjeku, sjajnom sportašu i najboljem hrvatskom košarkašu govorio je djeci Žele i predstavio ga nesebičnog čovjeka i suigrača s kojim je često u reprezentaciji izmjenjivao se na poziciji četvorke i petice ovisno protiv reprezentacije koje su igrali. Osim što su bili suigrači bili su i “ljuti suparnici”  u hrvatskim derbijima Zadra i tada Jugoplastike danas Splita.

Voditelj kampa bio je trener pazinske ekipe vrtićke dobi, i ali seniora Damir Ćus. U skladu s drugim obvezama pomogli su Dario Lukšić te talentirani trener Leon Lukšić i Luka Zajc uz (odlične demonstratore Lina, Alexa i Juraja.

Posebno treba istaknuti gosta – trenera iz Nizozemske iskusnog Nikolu Radića, koji je prvi dan vrijedno odradio i s djecom pričao (u mladim danima bio je trener Jasminu Repeši i Zdravku Raduloviću).

U subotu  je u organizaciji Darija Lukšić trenera mlađih dobnih kategorija i uz asistenciju Leona Lukšić održana revijalna prezentacija mladih pazinskih nada vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole u kojem je održano četiri utakmice dječaka i dvije utakmice cura koje velikim koracima napreduju svaki dan.

„Dirljiva je bila poruka igračice Dore koja je trenerima napisala – „meni je bilo jako dobro“. Puno hvala svim trenerima! Nakon zajedničkog fotografiranja spontano je najavio vođenjem lopte jesensku vrtićku sezone najavio budući član četverogodišnji Edgar (brat polaznika škole košarke Eleonor i Leonarda Batovac. Po završetku podijeljene su medalje predstavnicima škole košarke Košarkaškog kluba Pazin za sezonu 2023/2024, a sve je na kraju začinjeno ukusnom hranom“, poručili su organizatori!

Kalendar

srpanj 2024
P U S Č P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031