Home Nogomet Ostalo Plavčić: NK Žminj će dobiti predsjednika kroz deset dana

Plavčić: NK Žminj će dobiti predsjednika kroz deset dana

Žminj klinci

Kako medij ne bi postao nepotrebno „žutilo“, trebao bi se društveno angažirati i pomagati u rješavanju problema. To smo mi pokušali kada je u pitanju NK Žminj, pa smo nakon prvog teksta, dopis sa pitanjima poslali novom načelniku tamošnje Općine Željku Plavčiću koji je odgovorio neobičajenom brzinom, što dovoljno govori da mu je stalo riješiti problem mjesnog kluba.

Najprije smo za politiku mlađahnog Plavčića upitali kakav je njegov komentar na činjenicu da sredina koja je toliko privržena nogometu nema osobu koja je voljna preuzeti odgovornost kada je klub u pitanju:

„Odgovornost za rad u klubu nije preuzeta još od kada se u Žminju stvarala velika količina kvalitetnih igrača te je klub uživao izdašne svote. Kako istih svota više nema, nema ni interesa jer većina živi od želje i nostalgije za prošlim vremenima, a ne radi kluba kao takvoga i za nove mlađe generacije. Dok je tako, ni nogometni klub ni općina kao takva neće krenuti dalje. Žalosno je da i mlađi pojedinci smatraju kako će novac rješiti sve probleme. Kao bivši reprezentativac s istom se ne mogu složiti“, započeo je Plavčić.

Sljedeće pitanje odnosilo se na Upravni odbor kluba, odnosno i na samu Skupštinu. Na pitanje kada je odrađena posljednja nismo dobili odgovor, ali Plavčić je konkretan po sljedećim segmentima: „Posljednji upravni odbor održan je pred dva tjedna. Skupština će biti odrađena kroz 10 dana kako bi bio sastavljen novi“, da bi nakon naše konstatacije kako trenutno, između ostalih žminjskim klubom upravlja osoba koja zastupa drugi klub, žminjski načelnik postao nešto oštriji:

„Smatrate li opravdanim da Mišković predstavlja Volpijev kapital u HNK Rijeka? Mišljenja sam da svatko može predstavljati klub u kojoj god sredini to bilo tako i ovdje. Dotični, ukoliko mislimo na istoga, a mislim po Vašem pitanju da da, je izabran u prošlom sazivu te se u ovom dobrovoljno povlači upravo radi ovakvih prozivanja. Tko god sjedi u upravi nije bitno ukoliko je to za dobrobit i napredak kluba, te ukoliko može doprinijeti rastu i razvoju kluba.“

Ne treba upirati prstom u krivce, ali morali smo upitati načelnika, kao građanina Općine Žminj, kako je došlo do ove situacije? „Do ove situacije je došlo prirodno. U svakoj sredini dolazi do fluktuacija, te je sasvim normalno da ste nekada na vrhu, a nekada malo niže (jer nismo na dnu). Ako pogledate velike hrvatske klubove istu situaciju možete primijetiti i kod njih. Žminj trenutačno stvara generacije koje u svojim kategorijama “metu” konkurenciju i na tim klincima koji su budućnost NK Žminja treba raditi i ulagati u njih. Za 3-4 godine, ako ih zadržimo, Žminj će bez dovlačenja imati jednu od najjačih ekipa u Istri i okolici“, kaže Plavčić, ali teško je naglasiti koliko će teško ovakvom klubu biti zadržati mlade snage, kada se zna da su u proteklih par godina „proizveli“ i dva bisera, Šćiru i Rožu, a da su ti momci sada već članovi Rovinja.

Upitali smo ga i za situaciju sa veteranima. Naime, Žminj ima dva kluba u toj konkurenciji, ali jedan od tih, Žminj 2000, momčad sastavljena od igrača koji su početkom milenija igrali drugu ligu, ne igra u svom mjestu, već u Svetom Petru u Šumi. Da bi ironija bila veća, Žminj ima dva nogometna terena, pa teoretski, utakmice oba kluba mogu se igrati i u isto vrijeme, da postoji želja.

„Nemam informaciju, a ukoliko je problem u čelnicima, isti znaju da uvijek imaju otvorena vrata kod mene kao i svi u općini te da sam uvijek otvoren za dijalog i dogovor.“

Za kraj ostavili smo možda malo preopširno pitanje, ali dojam je da ni ono nije proteklih godina bilo definirano u Žminju – Što bi po Vama NK Žminj trebao predstavljati za zajednicu i kakvog ga Vi želite – upitali smo gosp. Plavčića:

„Nogometni klub je u svakoj maloj sredini okosnica i primjer situacije i zajedništva te uspjeha i predanosti lokalnoj zajednici. Nažalost, radi interesa pojedinaca te su vrijednosti okaljane i uništene, no pozivam Vas da nam se pridružite u subotu na radnoj akciji te druženju te da se uvjerite da navdene vrijednosti još uvijek postoje. Zajedništvom i napornim radom dolazi se do rezultata. Ukoliko je nekome cilj živjeti od nogometa u prvoj županijskoj ligi, onda nemamo o čemu pričati jer su to nebuloze koje niti jedan privatnik kao sponzor neće trpjeti jer će tražiti reprezentativne rezultate ukoliko nekoga nagrađuje te redovite treninge i prisutnost na istima.“

Eto, načelnik se angažirao, ali kako je naš dojam da ga mnogi u okolini, s izuzetkom nekolicine, žele „prevesti žednog preko vode“, trebati će još vremena da Upravni odbor postane tijelo koje se na tjednoj bazi baviti nogometom, a ne leglo malograđanštine što je bio često puta dosad. Posljednji put prije dva tjedna.

Žminjci će za deset dana dobiti novog predsjednika. Tko god on bio, mora biti svjestan, i on i načelnik, da ga čeka vraški težak posao. Bez obzira na financije, već je sada izvjesno da će seniori krenuti u ozbiljne pripreme kasnije od ostatka lige, a da klub nasušno treba pojačanje u stručnom kadru, jer Rino Orbanić službeno smije voditi samo jednu selekciju. Poanta je ostala ista – NK Žminj se trenutno nalazi na prekretnici. Sretno mu bilo !