Home Pogled s Učke POGLED S UČKE | Bez hrabrosti i odgovornosti donose se sakriveni zaključci...

POGLED S UČKE | Bez hrabrosti i odgovornosti donose se sakriveni zaključci na temelju privatnih interesa

SHARE

„Donosi se zaključak o prijedlogu upita prema Hrvatskom nogometnom savezu i NS Rijeka u svezi racionalizacije troškova natjecanja mladeži“ – dragi zainteresirani, to Vam u prijevodu znači „rekli smo Riječanima da želimo igrati lige NS Rijeka na razini Istre“.

Naravno, za to javno napisati i reći klubovima treba imati hrabrosti i odgovornosti, čeka u NSŽI nema ni u tragovima. Zbog toga klubovi pitaju nas zbog čega se o tome nije govorilo. Je, samo je sakriveno.

Obzirom da omladinske lige na razini Središta Rijeka slažu „lugari, električari, frizeri, poljoprivrednici, bankari, ugostitelji…“ i svi ostali osim struke, odnosno trenera, ne čudi da su mnogi bili veoma zadovoljni što je korona zaustavila netom prekinutu sezonu.

Naime, „košmar“ koji su napravili s dvije lige nije se uspio ni vidjeti do kraja, proljeće bi tek bilo pokazalo sve mane tog sustava, ali korona je ovog puta spasila „lumene“. Možda da ne objašnjavamo previše – sustav natjecanja je bio takav da se nije znalo koga i kako poslati u kvalifikacije za Prvu HNL na razini pionira i kadeta.

Međutim, kod svakog problema, u životu i sportu, da bi ga riješio, moraš ga najprije prepoznati. Zbog toga, već mi dva dana u glavi „zvoni“ rečenica…

„U Istri ima deset ozbiljnih klubova“.

I to ne bi bio problem, da je istu izrekao oružar županijskog trećeligaša, ali nije. Tu je rečenicu izrekao član Izvršnog odbora NSŽI-a.

Nažalost, ovaj je zaključak samo posljedica sve očitijeg utjecaja dva-tri kluba koje nema potrebe spominjati, ali koje znaju svi iole upućeniji. Prema njima su se, osim pozamašnim financijskim potporama, sad počeli prilagođavati i sustavi natjecanja.

Jer, krucijalni problem je što se ne gleda interes djece. Mi ne postavljamo pravila koja će vrijediti uvijek, za korist i na dobrobit djece, već se odluke donose ISKLJUČIVO po privatnim interesima.

Lani su napravili smiješne lige od 16 klubova na temelju riječkih privatnih interesa jer je predsjednik Mišković želio „smiriti“ čelnika Lokomotive koji je „na silu“ želio svoj klub u eliti, a onda je to iskoristio Raić Sudar i „ugurao“ Veli Vrh, ponovno zbog prijateljskih odnosa sa čelnicima tog kluba. Na kraju smo imali cirkus u kojem se nije znalo ni tko pije ni tko plaća, srećom, sve je spasila korona.

Logično bi bilo, ako Istra 1961, Jadran, Rudar, Novigrad i još neki klubovi čiji su se stručni autoriteti izjasnili, jer smo ih mi pitali, ne NSŽI koji bi to trebao, žele igrati lige središta da im se to omogući, a ne da se interes klubova gdje se niži uzrasti tretiraju kao nužno zlo i zadovoljavanje forme za interes seniora (većina tih koja bi ‘štedila’ to ne radi na naknadama seniorskim igračima), podredi s razlogom višerangiranim klubovima.