Home Pogled s Učke POGLED S UČKE | Je li moguće – visoko rangirani istarski suci...

POGLED S UČKE | Je li moguće – visoko rangirani istarski suci javno vrijeđaju novinare ?!

SHARE

Ne često, ali znali smo biti „napadani“ od strane članova sudačke organizacije uz obrazloženje kako ne tretiramo suce onako kako zaslužuju, međutim pokazuje se upravo suprotno.

Umjesto da sami suci poštuju svoj poziv i s dignitetom obnašaju taj posao, ima slučajeva koji pokazuju kako oni sami sebe ne poštuju.

Naime, na jučerašnju objavu dvije fotogalerije, svoj su stav javno iskazala dva suca s našeg poluotoka. Ali, u redu, da su tako reagirale dvije „pijanice“ koje eventualno sude veteranske susrete za koje se unaprijed zna da će završiti 9:0, ne bi to bilo toliko problematično.

Uostalom, novinari su u našem društvu navikli da ih ljudi s ruba društva tretiraju kao mjesto kamo se bacaju „verbalne fekalije“ i da bi uopće bavilo medijskim poslom, treba biti otporan na tu vrstu neugode.

Međutim, primitivni nastup (jedan nekulturni komentar i jedno odobravanje nazivanje novinara lešinarima) iskazala su dva suca za koje se nadamo da bi Istru „jedno sutra“ mogli predstavljati i na višim ligama od onih kamo se trenutno nalaze.

Kodeks ponašanja sudaca govori: „U javnim nastupima mora se suzdržavati od negativnih stavova, vrijeđanja ili klevetanja drugih pripadnika nogometne organizacije te davati izjave za sredstva javnog priopćavanja samo sukladno duhu i općem pravilu ovog Kodeksa.“

Ako taj Kodeks nije poznat ni važan potencijalima istarskog suđenja, onda je jasno kakav se ozbiljan i mukotrpan posao nalazi pred sudačkom organizacijom u Istri.