Home Pogled s Učke POGLED S UČKE | Da, da, to mi je netko danas rekao

POGLED S UČKE | Da, da, to mi je netko danas rekao

Šokiran, tužan, frapiran i bijesan – sve sam bio u isti mah na jučerašnjem Plenumu Treće NL Zapad. Nakon kurtoaznih govora, gotovo ovlaš, netko je spomenuo mladež, a onda je krenula rasprava koje bi se posramila gotovo svaka tragikomedija koju možemo pronaći u kinima ili na Netflixu.

Povjerenik liga mladeži NS Rijeka Branko Kajfeš objasnio je kako bi Prvu NL NS Rijeka kod kadeta i juniora u narednoj sezoni trebalo igrati deset klubova, te ih je i nabrojio. Nakon toga, netko od okupljenih predstavnika klubova mu je napomenuo kako u propozicijama stoji kako posljednji Pomorac 1921 treba ispasti kao i porečki Jadran lani, na što je Kajfeš rekao kako mu je, citiram, „netko to danas rekao“.

Ovdje sad stanite, pojačajte fokus pa nastavljamo.

Povjereniku lige je netko rekao kako u propozicijama lige KOJOJ JE ON POVJERENIK stoji kako bi posljednja momčad trebala ispasti. I on to „saznaje“ 23. srpnja 2023. godine, na način da mu je to „netko danas rekao“.

Postoji samo par opcija – ili nekoga provocira, ili je potpuno nezainteresiran (živo ga boli) ili se narodski rečeno „zajebava“, ili pak stvarno nije to znao. Ne želimo niti pretpostavljati koja je od tih opcija točna, a svaka je beskrajno tužna.

Znaju nas na IstraSportu prozivati da „manje“ volimo klubove izvan Istre, ali to nije istina. Razum i civiliziranost ćemo uvijek pohvaliti, ma odakle stigli.

Jučer su predstavnici Crikvenice i Nehaja, neka nam ne zamjere dečki što ih ne poznajemo, na kulturan i argumentirani način objasnili kako imaju problema u omladinskim pogonima i da bi bili zahvalni kad bi naišli na razumijevanja, a sve kako na kraju ne bi ispaštala djeca. Ono što su govorili ima maksimalno smisla.

No, percepcija je toliko rasturena i izvrnuta, da će nam trebati dugo kako bismo je promijenili. Robi Fonović ima svojih mana, ali on jasno, gotovo u svakoj rečenici, pokazuje želju da stvari budu jasne – savezi i središta su tu zbog nogometaša, a pogotovo djece.

Neka se naljuti na nas, nemamo uopće problem s tim, ali gosp. Kajfeš u svakom trenutku odaje dojam osobe koja se ponaša kao da mu nitko ne može, a da su klubovi tu kako bi on dobio plaću, a ne obrnuto. Što je najgore, za prvi dio smo gotovo sigurni da ima pravo.

Za drugi znamo da tako ne bi trebalo biti, ali vrlo često se zaboravlja da su savezi ustvari zajednice klubova koje bi istim trebale biti na usluzi. Sramota je da lige mladeži vodi osoba koja ne zna krucijalne detalje iz tih liga.

Ali, na kraju krajeva, nije ni gosp. Kajfeš kriv, možda bi potpisnik ovih redova bio i gori na njegovom mjestu jer te zaista nitko ne kontrolira i ne očekuje od tebe odgovore. Klubovi su definitivno dio problema i ne treba ih amnestirati po tom pitanju.

Realno, da su se klubovi sinoć u tom trenutku dignuli sa stola i rekli „kad se budeš spremio za plenum i znao bazične informacije, onda ćemo pričati“, možda bi se neke stvari pomaknule. Pasivnost klubova možda je i veći problem od toga da je „netko jučer“ povjereniku lige mladeži rekao tko je bila posljednja momčad u prošloj sezoni kod kadeta i juniora.

A, nismo ni stigli do Kajfešovog prijedloga kako bi kadeti i juniori mogli odigrati dvokružno s devet klubova u ligi. Za one slabije u matematici, to bi značilo da bi juniori Uljanika, Rudara i ostalih u ligi odigrali 16 utakmica u sezoni. U drugom državnom rangu natjecanja za juniore. Šesnaest utakmica.

Možda najbolje da ni ne igraju, samo neka klubovi plate članarinu i registracije.

Previous articlePomlađena Pazinka u odličnoj atmosferi krenula u pripreme
Next articlePUNO VAS PITA: Evo kada kreće nova sezona za sve županijske klubove