Home Pogled s Učke POGLED S UČKE | Gonzalo Garcia radi povijesno dobar posao u Istri...

POGLED S UČKE | Gonzalo Garcia radi povijesno dobar posao u Istri 1961

FOTO: Srećko Niketić/Pixsell

Euforija je osjećaj koji je ugodan, ali je najčešće dugoročno štetan. Pulu trenutno trese svojevrsna euforija i možda nije pametno izricati nekakve povijesne ili sudbonosne rečenice, ali ipak – je li Gonzalo Garcia najbolji trener koji je ikad radio u pulskom prvoligašu?

Naravno, teško je to kvantificirati, ali kada uzmemo u obzir nekakve segmente trenerskog posla, zaista po nekim stvarima izgleda „miljama“ od ostalih. Jučerašnja pobjeda nad Hajdukom je samo povod ovom tekstu koji se sprema već neko vrijeme.

REZULTAT

Lanjsko deveto mjesto nije za neku pretjeranu pohvalu, ali treba znati da je i kadar bio otprilike za osmo-deveto, ni „gram“ više od toga. S druge strane, ova je sezona iznad svih očekivanja, također s kadrom za kojeg nitko na ljeto nije rekao – „da, da, ovo je dovoljno za borbu za Europu“.

Sveukupno, Gonzalo Garcia s Istrom 1961 osvaja 1.05 bodova po utakmici, a po tome je realno ispred njega samo Igor Pamić (1.28), dok su Danijel Jumić, Goran Tomić i Curro Torres koji su blago „preko“ ipak vodili tek 17-18 utakmica, pa nije baš za uspoređivati.

Još jedna stvar, koju ne treba zanemariti. Doduše, to podosta govori i o nekadašnjoj politici kluba, ali Gonzalo Garcia je trener s najviše vođenih utakmica u Istri 1961 iza Igora Pamića, stigao je do brojke 57 i gotovo je sigurno da će tu brojku dobro „podebljati“.

IGRA

Ako mu rezultatski neki i mogu parirati, odnosno ako kažemo kako je Pamić sigurno ispred, kada gledamo samu igru, dojam je to kojeg nam često šalju u porukama pratitelji Istre 1961, u ovom segmentu Gonzalo Garcia nema konkurenciju.

Istra 1961 je prema ocjenama SofaScorea treća momčad lige. Samo Dinamo i Osijek imaju veću momčadsku ocjenu. Istra 1961 je ove sezone uz Dinamo primila najmanje golova u ligi, a ne igra ništa slično „bunkeru“, već je obrana strukturirana tako da kreće u protivničkoj polovici, što se dugo nije vidjelo u Puli.

Podatak koji je apsolutno nevjerojatan – 52.5% posjeda lopte ima Istra 1961 ove sezone u ligi, manje samo od Dinama i Hajduka. Čiste mreže? Utakmice bez primljenog pogotka?

Da, Istra 1961 predvodi ligu u toj kategoriji, s 9 takvih utakmica, sa Slaven Belupom. Sve ovo plod je kontinuiteta rada Gonzala Garcie. Koliko pohvala zaslužuje on, toliko i oni koji su mu dali prigodu da i u drugoj sezoni povede Puljane u SuperSport HNL.

PONAŠANJE

Ovdje nema pretjerane rasprave – otkad je došao, s polja ponašanja, klupskog imidža i slično, nije napravio apsolutno ništa čime bi narušio reputaciju kluba te se ponaša gospodski od prvog dana. Za ovo čista petica, bez razmišljanja.

PROMOCIJA MLAĐIH IGRAČA

Iako su prigodu dobili kod Budicina i Jumića prije Garcie, Perković i Lisica odigrali su više od 2000 minuta pod urugvajskim trenerom, upisali 40 i 34 nastupa te stasali u prvotimce. Uz to, Mihael Rovis odigrao je svih svojih 905 minuta u 17 nastupa za vrijeme Gonzala Garcie, kao i Antonio Maurić svojih 363 u sedam nastupa.

Potonja dvojica sada su ozlijeđeni, zbog čega je i minutaža manja, ali je jasna tendencija uvođenja mlađih igrača i to ne za „krpanje“, već ciljano za njihov razvoj i napredak. Kada tu dodamo nastupe Marina Žgombe i Lorenza Travaglie – jedno je jasno – nitko prije Gonzala Garcia nije toliko „gurao“ mlade istarske igrače.

ZAKLJUČAK

Zbog toga, kada sve sumiramo, Gonzalo Garcia zaslužuje apsolutne lovorike za sve što je dosad napravio te definitivno svoje visoko mjesto u klupskim knjigama. Je li najveći ili nije, teško je suditi jer se razlikuju godine, okolnosti i protivnici, ali ovo što radi Garcia je fantastičan posao, za Istru 1961 povijesno dobar.

Previous articleKadetska momčad Brovinja i juniorska Pule plasirali se na prvenstvo Hrvatske
Next articleKuglašice Istre Poreč ovog vikenda upisale dvije pobjede, jednu u Ligi prvaka