Home Pogled s Učke POGLED S UČKE | Igrajte, budale!

POGLED S UČKE | Igrajte, budale!

SHARE

Bio je 17. lipnja 2008. godine kada sam, tad za portal LabinSport, napisao tekst koji je završavao ovako:

„Još je sve nepoznato (i broj klubova u ligama, i sustav natjecanja liga, i broj liga), a dovoljno dugo u ovom istarskom nogometu u kojem se svake godine igra „prvenstvo nakon prvenstva“, odnosno da se najbitnije utakmice odigravaju od srpnja do rujna, po mogućnosti u prostorijama s klimom, i uz čašu dobre istarske malvazije.“

Obzirom da sam tad bio 16-godišnjak, bio sam i, kako kaže Daniel Popović, „naivan, zaljubljen (u nogomet) i mlad“. Naime, nije to tako samo u Istri, već duž cijele, neki kažu – Lijepe naše. Ovaj uvod je depresivan jer se počelo govorkati o sastavima nacionalnih liga.

Sada, već odrasla osoba koja je već niz godina kroničar događanja u hrvatskom i istarskom nogometu mogu komotno reći – igrajte, budale, ponašajte se kao da je važno kakav plasman ostvarite na kraju sezone.

Još nema službenih potvrdi, ali izvori iz HNS-a nagovještavaju kako bi Rudeš, najljepša priča HNL-a ovog proljeća, mogao biti „spušten“ u drugu ligu zbog toga što nisu napravili svoj stadion, a u lanjskom licenciranju zatražili su privremenu licencu. To znači da će Istra 1961 (koju preuzima baš agencija koja stoji iza Alavesa i Sochauxa kojeg je od neki dan preuzeo Jose Manuel Aira, uspješni trener Rudeša do jučer) i Varaždin bez kvalifikacija (p)ostati prvoligaši.

Novigrad će ispasti iz Druge HNL, kako sad stvari stoje, a kvalifikacije između Hrvatskog Dragovoljca i Splita neće se igrati jer su oba kluba dobila licencu, a vinkovačka Cibalia nije te će ona popuniti mjesto u Trećoj HNL Istok.

Na sve to kao da se uklopilo finale Kupa Hrvatske u kojem je sudac Zebec (sudio i polufinale Dinama i Rijeke gdje su potonji bili nedvojbeno oštećeni) oštetio Dinamovog protivnika u tri navrata pri rezultatu 0:0. I dok god se ne dogodi generacija buntovnika i „divljaka“ koji će na ovoliku količine nepravde opetovane reagirati na neciviliziran način, promjena, čak ni onih najmanjih, neće biti…