Home Pogled s Učke POGLED S UČKE | Lopta je poštena, ovisno o tebi, ili ti...

POGLED S UČKE | Lopta je poštena, ovisno o tebi, ili ti uzme, ili ti vrati

SHARE

Ne idoliziram Danijela Jumića, nismo ni prijatelji, prejaka je to riječ. Ali, jako mi je drago zbog svega što mu se događa ovih dana. Koliko zbog njega samog, toliko i zbog ljudi koji smatraju da 11 nogometaša na terenu trče točno onako kako treneri „nacrtaju“ na ploči i “majstori” su samo u tome da u poluvremenima pišu nekulturne, gotovo manijakalne, komentare.

Ali, Jumić je sve radio nekim redom. Sve ima logike. I pomoćni trener je bio u Jadranu, pa je i vodio Jadranaše pa je stigao u Pulu, na dosta mala vrata, pa je smirio situaciju u omladinskom pogonu, a onda je i sad iskoristio priliku kad je možda i nije trebao dobiti.

Neće se on ljutiti, ako kažemo da njegovo imenovanje nije bilo logično. Da, sad se pokazalo kao sjajna ideja, ali logika stavljanja neiskusnog trenera u poziciju da „gasi vatru“, to nije baš u udžbenicima upravljanja nogometnim klubom.

I sad, možemo secirati tko je bio asistent, tko strijelac, kad su imali sreće, kad nesreće i činjenicu da su protivnici dvaput ozbiljno oštećeni protiv Istre 1961 u proteklih dva mjeseca, ali sve se svodi na rečenicu iz naslova.

Jumić je bio pošten prema radu i odnosu prema prvoligaškoj momčadi, bio je pošten prema kolegama i zaslužio je da mu lopta „vrati“. Ona je to i napravila. Ima i drugih primjera.

Jerko Leko je prihvatio krajem prosinca mjesto trenera u Hrvatskom Dragovoljcu da bi 09. siječnja postao novi trener seniora Lokomotiva. To su neozbiljni potezi. Ok, Lokomotiva je sjajna prigoda, ali ako si dao riječ ljudima u HDu, moraš sad šest mjeseci pokazati da si ozbiljan trener. Možda i je, ali je ovo bio krivi korak, sad se tek pokazuje koliki.

Ako sam u pravu, mislim da kuloarske priče nisu krive u ovom slučaju, Jumić je odbio ili odgodio jednu sjajnu prigodu ove zime, nakon što je postao trener. I lopta ga je nagradila – jer je bio pošten.

Istra 1961 kao klub, organizacijski, je valjda u proteklih šest mjeseci napravila otprilike pedesetak nelogičnih (ne nužno i u konačnici krivih) poteza i za neke je kažnjena, a sada je napravila jedan logičan – kad postaviš trenera, ne smiješ ga smijeniti deset dana kasnije, ma kakav čudotvorac bio trener koji je trebao doći. Za taj logični potez, Istra 1961 je nagrađena.

S kudikamo boljom situacijom na ljestvici. Zbog toga je Jumić zaslužio jučerašnje slavlje s kolegom Daliborom Šuranom (na slici) koji je također primjer kako se poštenje u nogometu uvijek isplati. Jumić je ignorirao manijakalne ispade komentatora i radio. „Samo“ radio i došao do ugodne situacije. Sigurni smo i da će nastaviti raditi te se nadamo da će situacija i dalje biti ugodna…