Home Pogled s Učke POGLED S UČKE | Meni je Goran Tomić veći sinonim za Istru...

POGLED S UČKE | Meni je Goran Tomić veći sinonim za Istru od današnjeg kadra Istre 1961

SHARE

Sredinom srpnja 2016. godine vodio sam telefonski razgovor s tada utjecajnim članom uprave Istre 1961 koji govori: „Sutra bi trebali donijeti odluku, javiti ću ti, ali sigurno će biti ili Tomić, ili Milinović.“

„Tomića ne znam, ali Milinović je sigurno super opcija, u Novigradu je pokazao da ima nešto“, odgovaram ja ni ne sluteći da je ime riječkog trenera u priči samo zato da ne objavim da je Tomić novi trener Istre 1961 prije vremena.

Prošlo je neko vrijeme, Tomićeva momčad niti nakon pet utakmica nije upisala prvu pobjedu, a onda je nakon poraza od Dinama (1:2) uslijedila reprezentativna pauza. U toj pauzi dogovorena je prijateljska utakmica protiv Udinesea.

Četvrtak, 01. rujna 2016. godine, dogovoren je i intervju s trenerom Tomićem uz posredstvo čovjeka iz gornjeg razgovora koji je dobacio: „Vidjet’ ćeš, oduševit će te, sigurno.“ Bez komentara sam sa sobom pomislim: „Rijetki me impresioniraju, pa vjerojatno neće ni taj…“

SPUŠTEN GARD I GOTOVO PRIJATELJSKI RAZGOVOR NA PRVU

U tijeku tog zaista ugodnog intervjua održanog u kafiću koji danas više ne postoji, dogodio se početak jedne anegdote koja je ustvari i poanta ovog teksta. Iako maksimalno respektiram trenersku struku i tada, to što je sugovornik u potpunosti spustio gard i predamnom se ponašao kao da smo dijelili klupu u školi, postavljam pitanje koje ne može ući u sferu pristojnih.

„Izvini na ovom pitanju, ali u kadru imaš tri stopera koji su visoke kvalitete za našu ligu, Žižića, Georgieva i Mitrevskog, da li si razmišljao o igri s tri igrača u zadnjoj liniji?“, postavim pitanjem, već spreman na novo ispričavanje.

PORUKA KOJA POKAZUJE VELIČINU

„Da, da, razmišljam o tome gotovo otkako sam došao, ali sam čekao reprezentativnu pauzu da to isprobam. Vježbali smo zadnjih par treninga, a protiv Udinesea ćemo tako igrati, da vidimo kako to izgleda“, rekao je Tomić i razgovor se nastavio dalje nevezano uz taktiku. Zaista ne pamtim rezultat te utakmice, ali nisam zaboravio poruku koja je stigla sat vremena nakon završetka iste: „I, šta kažeš, kako je to s tri odiza po tebi izgledalo?“

Iskreno, ne sjećam se ni što sam odgovorio, ali ta je gesta pokazatelj o kakvom se čovjeku, niti ne toliko treneru, radi. Vodivši se možda poslovicom da „čovik i tovar“ znaju više od čovjeka, upitao je za mišljenje osobu koja tad gotovo da nije mogla biti hijerarhijski niže, kad je u pitanju trenerska struka.

O nogometnom znanju Gorana Tomića smiješno je niti pisati, ali bilo bi dobro da ljudi znaju o koliko se rijetkoj personi radi u hrvatskom nogometu. I da, nakon te utakmice s Udineseom, Istra 1961 je s tri boda stigla na 18 do kraja polusezone što je bilo dovoljno za petu poziciju u ligi, najbolju ikad za pulskog prvoligaša.

MENI JE GORAN TOMIĆ VEĆI SINONIM ZA ISTRU OD OVOG DANAS

I zato, kako sutra željeti da mu bodove otkinu Oneto, Cardozo, Traore i ostali? Ne znam kako Vama, ali meni ime Gorana Tomića sa sobom nosi puno više Istre nego ovaj današnji kadar Istre 1961. Kako se danas nestvarnim čine dani kad su posljednju utakmicu Tomićeve „vladavine“ (pobjeda 1:0 protiv Splita) igrali Miloš, Paracki, Stepčić, Roce, Bertoša i Prelčec?