SHARE

Dok se županijski prvoligaši malo ne zahuktaju i dok ne razaznamo stvarno stanje njihovih mogućnosti, teško je odrediti susret koji bi privukao malo veću pažnju u prvome kolu koje je pred nama ovoga vikenda.

Jasno je nakon odrađenog prijelaznog roka kako dvije momčadi ipak malo odudaraju kvalitetom svojeg igračkog kadra. To su Funtana i Ližnjan. Dakle, slično kao prošle natjecateljske sezone obzirom da Banjola više nema u županijskom rangu.

Isto tako je jasno da Muntić nastavlja svoju priču na način na koji ju je započeo prošle natjecateljske sezone. Do sada su momci s Grabri bez ijednog ozbiljnog treninga, pa će se skupljati kao prošloga proljeća, vjerojatno samo vikendom na zelenom travnjaku.  Trebati će im i neko vrijeme dok se ne upoznaju, a do tada ćemo gledati nešto što smo gledali i lani.

No, ove je godine problem ipak manji. U natjecanju se nalazi trinaest momčadi pa je pitanje hoće li uopće itko ove godine ispasti iz elitnog ranga obzirom da bi liga dogodine trebala ponovno brojati 14 klubova. No, o tom potom.

Vratimo se Muntiću. Za njih će prvenstvo početi ipak u nekoj drugoj prigodi obzirom da im prvo kolo donosi put u Funtanu, put u nemoguću misiju. Svu kvalitetu već spomenutog Ližnjana spoznati ćemo od drugog kola obzirom da su prvo kolo slobodni pa će imati vremena dodatno se uigrati u ovih desetak dana.

Najneizvjesniji susret, ako je suditi po pripremama trebao bi se odigrati u Žminju. Momci Manuela Pamića nisu na onom nivou od lani, dok društvo Saše Lukmana, kako vrijeme prolazi, pokazuje sve kvalitetniju igru. No, prvenstvo je nešto sasvim drugo. Žminjska “grinta” mogla bi biti presudna u prvom kolu, pa treba vjerovati u takav razvoj situacije i na samom terenu.

U Rapcu gostuje novi član elitnog društva, momčad iz Višnjana. Iako se tijekom lipnja i srpnja nije moglo zaključiti hoće li se momčad Nikole Stanića priključiti elitnom natjecanju, oni su ipak riješili problem i ekipirali se sa dovoljnim brojem igrača mlađih od 21 godine, te se spremni upuštaju u nove izazove. Rabac je malo “udaren” posljednjim pripremnim ogledom na Suhači, no vjerujemo kako će Nino Kos od ove momčadi ipak izvući njen maksimum.

Vrsarane je tijekom pripremnog perioda krasilo ono što ih i inače krasi tijekom ljeta. Teško se uspijevaju skupiti za trenažni proces, ali i za samu utakmicu, obzirom na obaveze igrača u turističkoj sezoni, no imena Igora Todorova i Sanela Imširevića svakako jasno daju do znanja da bi vrsarska nova sezona mogla biti uspješna.

Njihov subotnji suparnik, momčad Istre Pula, pomladila je svoje redove iz svojega omladinskog pogona pa od njih treba očekivati trkački spremna nogometna izdanja na temelju kojih će nadoknaditi eventualni manjak iskustva. U svakom slučaju, u Vrsar ne idu sa bijelom zastavom.

Drugi novi prvoligaš, onaj iz Umaga izgleda najekipiranije. Puno pozitivnih stvari učinio je predsjednik Umaga, Damir Grunbaum, u prethodne dvije godine. Od kluba koji je bio pred gašenjem, pred raspadom, stvorio je respektabilnu družinu spremnu za natjecanje u elitnom županijskom rangu. No, to treba dokazati na Dumbrovi. Kod dugogodišnjeg člana 1. ŽNL, momčadi Potpićna Učke ’72 koja će nedjeljni susret svakako iskoristiti da se pokaže u najboljem mogućem svjetlu.

Najneizvjesnije bi moglo biti na Vinežu ove subote. O momčadi sa Suhače sve znamo. Nema ih kvantitativno mnogo, no kvaliteta svih četrtnaest-petnaest igrača koje će Damir Buršić koristiti u ovoj sezoni biti će dovoljna da se pozicioniraju u gornjem dijelu prvenstvene ljestvice. Kod Iskre je potpuno drukčija situacija. Gašenjem Jedinstva Omladinac, određeni kadar iz Nedeščine preselio je na Vinež pa su Vinežani sada sami sebi najveći neprijatelji.

Pokazao je to i susret protiv Kanfanara u kupu prošloga tjedna. Jasno je da razmišljanja u stilu “lako ćemo” prouzroči turbulencije u samoj momčadi, pa je upravo to jedini zadatak Fatosa Hoxhe kojega mora riješiti ovoga tjedna prije dolaska “napaljenog” gosta iz Svetvinčenta.