Home Nogomet Ostalo REMZO ZALIHIĆ “Jedino je realno prekinuti sva natjecanja”

REMZO ZALIHIĆ “Jedino je realno prekinuti sva natjecanja”

SHARE
FOTO: Katarina Franković

Jutros smo odradili anketu s trenerima diljem Istre, a nije trebalo čekati previše ni na reakciju predsjednika Rudara Zalihića. Očekivano, ni ovoj temi Zalihić nije pristupio površno pa je podijelio s nama i našim čitateljima svoje viđenje situacije:

„Siguran sam da će povjerenički i delegatski-sudački loby svim silama zalagati da se prvenstvo pošto-poto nastavi. No, to nije realno i najbolje je odmah prekinuti sva natjecanja i početi s priprema za narednu sezonu. Mi sigurno nećemo moći početi s treninzima do 14. travnja, pa kako onda igrati. Za nogometaše bez treninga manja je opasnost korona virus, nego ozljeda prednjih križnih ligamenata na primjer.

Kako je ovo izvanredna situacija odlična je to prilika da se i sustav natjecanja izvanredno promijeni, posebno ako će se zadovoljiti temeljni preduvjet, da nitko ne bude oštećen. To je moguće ako se I HNL proširi na 12 klubova (Šibenik i Orijent 1919). Iz II HNL ne bi nitko ispao, a problem prvaka trećih liga bi se riješio formiranjem Jedinstvene III HNL sa 14-16 klubova, dakle cca. po 3 trenutno najbolje plasirana kluba iz sadašnjih pet skupina.

Ispod bi bilo najracionalnije formirati tri skupine IV HNL svaka sa po dvije podskupine sa po 10 klubova, našem slučaju Zagreb i Rijeka. Po četiri najbolje plasirane bi prenijele rezultate iz prve faze i igrali ligu za prvaka, a ostalih šest Ligu za ostanak. Ukupno bi odigrali optimalnih 26-28 utakmica u sezoni.

Na ovaj način ostale bi „žive“ i sadašnje IV NL. Bilo bi uputno razmisliti i o promjeni naziva liga, pa bi se I HNL preimenovala npr. u Premijer ligu, što bi značilo da bi sadašnja IV NL liga ostala istog naziva, a ostali dobili status više. Svakako bi trebalo nadolazeći ljetni amaterski prijelazni rok, barem za nove trećeligaše „zalediti“, i kao u zimskom dozvoliti prelazak jedino uz ispisnicu. Čekam današnji naputak UEFA-e, pa ću ovaj prijedlog detaljno elaborirati te ga tijekom tjedna poslati u HNS.“