Home IstraSport RETROVIZOR S LK: U mirovinu odlazi pedagoški velikan koji je djecu učio...

RETROVIZOR S LK: U mirovinu odlazi pedagoški velikan koji je djecu učio vlastitim primjerom ponašanja

Genijalni učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture u dvije istarske škole, Ljubomir Vilić, je povodom odlaska u mirovinu, na portalu Labinska Komuna, od bivšeg učenika dobio kolumnu. Prenosimo ju integralno.


S posljednjim danima školske godine u mirovinu odlazi legendarni pedagog i učitelj Tjelesne i zdravstvene kulture, Ljubomir Vilić. Osoba je to o kojoj sam već pisao, 2018. godine kada se nije previše razmišljalo o njegovom odlasku iz odgojnih ustanova na Labinštini, već je tekst napravljen povodom nevjerojatnih rezultata škola koje je vodio na Olimpijadi osnovnih škola Labinštine.

Sada, vrijeme je da se kao društvo zahvalimo učitelju Viliću na svemu što je napravio za našu djecu, radivši u OŠ Ivan Goran Kovačić u Čepiću i OŠ Vladimir Nazor u Potpićnu. Sigurni smo da sada kreće period plaketa i službenih zahvala institucija na njegovom predanom radu, ali treba razmišljati i o budućnosti.

Kao osobu koja radi s djecom, pomalo me straši što nas čeka u narednim godinama. Vilić je bio predstavnik, i to po mom subjektivnom sudu najsvjetliji, starije garde koja je uz TZK i odgajala. Ali, ne samo pričom i teorijom. Profesor Vilić je učio primjerom.

Igrom slučaja, bio sam prisutan na desetak Olimpijada OŠ Labinštine i uvijek sam bio ponosan što se tako ponaša profesor iz „moje“ škole, dok su drugi znali izgubiti ‘kompas’ u natjecateljskom okruženju. On nije nikad. U svakom trenutku na njemu se vidjelo da je učitelj. I primjer. A, možda je taj dio najteži u poslu s djecom. Primjerom pokazati kako se ponašati u nepovoljnim situacijama.

Nadalje, vremena su kada je fizička aktivnost djece vjerojatno bitnija nego ikada. Stopala su ravna, motorika diskutabilna, a kičme iskrivljene. To je ozbiljan društveni problem s kojim se ne bavi baš previše ljudi, barem ne dovoljan broj. Vilić je bio i jedan od onih koji je nedvojbeno pomogao mnogima, i u tim zdravstvenim korekcijama, makar detekcijom prije konzultacije sa specijalistima.

Moram polako završavati, svaki naredni odlomak će bježati sve više u patetiku, ali samo neupućeni neće shvatiti koliko je društvo Labinštine izgubilo ovim odlaskom u mirovinu. Sigurno ima dobrih učitelja tjelesne i zdravstvene kulture, sigurno će ih i biti, ali ovakvog vrlo vjerojatno nećemo dugo imati.

Osobno, koristim okolnosti i priliku da se zahvalim na usmjeravanju u ranoj dobi, na savjetima i primjeru. Ali, i u ime svih žitelja Labinštine, mislim da smijem reći jedno veliko hvala Ljubomiru Viliću mlađem.

Hvala što ste predano i ozbiljno radili svoj posao, pomogavši odgojiti tisuće djece u te 43 godine.

Previous articleValentino Stepčić nakon Mrkoplja, kamp organizira i u Rapcu, termin je početkom srpnja, a prijave još traju!
Next articleNK Jedinstvo Omladinac definitivno nije prijavio Prvu ŽNL, ona maksimalno može brojiti 13 klubova!