Home ISTRA Tenis Rublev teže od očekivanog do četvrtfinala, Škugor do polufinala parova

Rublev teže od očekivanog do četvrtfinala, Škugor do polufinala parova

Zadnji put kada je Andrey Rublev odigrao meč tek su se slijegali dojmovi sa betonskih Masters 1000 turnira u Indian Wellsu i Miamiju. Zadnji puta kada je odigrao meč tek se počela događati sezona zemljanih terena.

Bilo je to, naime, sredinom travnja u Monte-Carlu. Izgubio je u 2.kolu od moćnog Dominica Thiema i zatim zbog ozljede propustio tri mjeseca igra. Nije zato ni čudno da je bilo teško predvidjeti ishod njegovog ogleda sa Felixom Auger-Aliassimeom.

I doista nije Rublevu bilo lako, mladi Kanađanin doveo ga je do trećeg seta i ruba ispadanja vodivši sa breakom prednosti (3:2). Senzacionalni lanjski pobjednik Umaga uhvatio je u tim trenucima odgovarajući ritam i uzeo break, ne jedan nego odmah i drugi i taj treći set pretvorio od vjeresije u dobiveno (sa 2:3 na 6:3).

Martin Kližan prošao je kvalifikacije i izgledao je raspoloženo protiv Robina Haasea. Kližan, koji je u boljim danima pobjeđivao u svih pet ATP finala koja je izborio, uzeo je prvi set i dao natruhu nade da će se stari lisac ponovno probuditi. Ljevoruk, za protivnike kad je u formi neugodan kao trenuci kada nogometni sudac pregledava VAR, ipak nije izdržao.

Čak je imao i break prednosti u drugome setu i vodio 4:2. Haase, poput mudraca iz narodnih priča (ili čak poput ranije spomenutog Rubleva) ide do kraja seta bez osvrtanja i to sa dva uzastopna breaka.

Iz Italije nam stiže Marco Trungelliti koji je ove godine rezultatski skroman kao većina svjetskih vlada kada treba poduprijeti socijalna prava. Put ga je vodio kroz ozljede i Challengere, a sada je probio kvalifikacije Umaga i pronašao put do četvrtfinala. Jučerašnja žrtva bio mu je Marton Fucsovics koji je već osvojio većinu „the best of“ rekorda za svoju Mađarsku za razdoblje od zadnjih 40-tak godina pokazavši Mađarima da tenis još uvijek negdje postoji, i to ne nužno daleko od njih.

Doduše, sada imaju i ATP turnir u Budimpešti pa ima nade i za njih. Četvrtfinale je osigurao i Evgeny Donskoy kojemu treba čestitati na tome, ali sam bliže tome da Damira Džumhura pitam „zašto pobogu??“. Imao je Džumhur svijetlih trenutaka u Stella Marisu proteklih sezona, a sada kada mu je ždrijeb nudio put do naslova on ispadne već u prvom svom meču. Pouzdan kao ljetna nevera, odlazi i Džumhur kući plačući. Ili ostaje još koji dan ljetovati u Istri. Donskoy (ATP 83.) ima priliku uzeti koji ATP bod.

U konkurenciji parova polufinale je izborio Franko Škugor sa Dominicom Inglotom. Jest da su izgubili prvi set, ali potom su se konsolidirali kao svjetske burze nakon pada cijene nafte. Prvi su nositelji i prošli su pola puta do naslova.

Danas na rasporedu četvrtfinala sa po dva Rusa, Srbina i Argentinca. Italija i Nizozemska zaustavili su se na po jednom predstavniku. Igrati će se i polufinale parova, a oko stadiona uobičajeni tempo hrana-vino-koncert za one koji žele zanimljivo provesti petak.