Home ISTRA Odbojka Samanta Fabris povela odbojkašice do uvjerljivog slavlja protiv Kazahstana

Samanta Fabris povela odbojkašice do uvjerljivog slavlja protiv Kazahstana

Veliku pobjedu ostvarile su hrvatske odbojkašice predvođene kapetanicom Samantom Fabris iz Kringe u prvoj četvrtfinalnoj utakmici Challenger kupa za odbojkašice, turnira koji je ujedno i kvalifikacijski za ulazak dogodine u elitnu svjetsku Ligu nacija.

Zadarska dvorana Kreše Ćosića na Višnjiku uživala je u igri hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije koja je naprosto pomela s terena vrlo dobru selekciju Kazahstana. Uostalom, na ovom turniru ni nema slabih suparnica, svaka reprezentacija je došla sa svojim visokim ambicijama u Zadar, želeći stići do vrha, najmanje do finala.

Hrvatska reprezentacija, predvođena kapetanicom Samantom Fabris, koje nije bilo na prethodne dvije akcije naše selekcije, Europskoj ligi i Mediteranskim igrama, te s odličnom Lucijom Mlinar u postavi, od prvog poena nametnula je svoj stil igre.

Agresivne u napadu, od prvog dodira s loptom, od servisa (7 poena na kraju), dobre obrane i čvrstog bloka, samouvjerene, naše su reprezentativke stalno na noge dizale publiku u Višnjiku sjajnim potezima. Publiku koja je u lijepom broju napunila dvoranu uživajuči u predstavi. Sjajna najava za subotnji polufinalni susret protiv Portorika…

Krenulo je odlično od starta, najprije poen blokom, pa smeč Fabris, pa sve tako, do vodstva od 5:1 i prve minute odmora suparnica. Nije pomoglo puno, Hrvatska u dva navrata vodi i sa +9 (12:3 i 15:6), da bi set završile na 25:20. U drugom su tek gošćama dale uvodno vodstvo, a onda kod 4:5 učinile nevjerojatnu seriju od čak 11-0, za vodstvo od 15:5, na servise sjajne Laure Miloš. Igra hrvatske reprezentacije u tim trenucima djeluje poput najpreciznijeg stroja, svi ‘kotačići’ u igri odrađuju svoju dogovorenu zadaću, a rezultat se samo penje i penje, do konačnih u drugom setu 25:15.

Izbornik reprezentacije, Ferhat Akbas, i u trećem setu kreće s dobitnom postavom: Lea Deak organizatorica igre, Samanta Fabris korektorica na dijagonali, primačko-pucački par Laura Miloš i Lucija Mlinar, srednje blokerice Božana Butigan i Martina Šamadan, te libero Izabela Štimac. Povremeno su u igru ulazile i Marković, Tomić, Dumančić i Perić.

Tijekom cijelog susreta reprezentativke Kazahstana nisu našle protuigru za razigrane Hrvatice koje su na krilima publike koja ih je zdušno bodrila jurišale prema kraju trećeg seta, ujedno i meča. Bila je to utakmica u jednom smjeru. Posljednja slamka spasa suparnicama je bio posljednji set, u kojem su pružile dostojan otpor pa su sredinom seta još držale egal 11:11. Serijom 4:0 Hrvatska ponovno ulazi u mirne vode, vodi 15:11 i hita ka svršetku susreta i velikoj pobjedi koja će im donijeti ogromno samopouzdanje za nastavak Challenger kupa.

Nakon 19:13 Kazahstan se ponovno malo približio, pa izbornik Akbas uzima time-out kod 20:16, ne želeći ništa prepustiti slučaju. Do kraja je preostalo tek odrađivanje posla, pa treći set završava sa 25:20 za Hrvatsku, za vrhunsku pobjedu od 3:0. Samanta Fabris s 19 poena najučinkovitija na utakmici, Laura Miloš dodala je 13 poena.