SHARE

Odigrano je deseto kolo SuperSport HNL-a, elitnog nogometnog natjecanja u Hrvata. Slijedi reprezentativna stanka u kojoj će mnogi klubovi morati pronaći razloge zbog čega je prvenstveno natjecanje u Lijepoj našoj, gotovo pa odlučeno.

Naime, nakon deset odigranih kola, momčad iz Maksimira, pred najbližim pratiocima ima jedanaest i više bodova prednosti. Dinamo je doživio samo jedan jedini “kiks”, onaj kod Varaždina, gdje je posijao dva boda.

Slična situacija u Europi je jedino u Sloveniji gdje nakon istog broja odigranih utakmica ljubljanska Olimpija ima istu prednost. Da li je moguće da je toliki jaz nastao između najbolje hrvatske nogometne momčadi i ostatka cijele lige?

Ok, Hajduk ima utakmicu manje koju mora odigrati protiv Gorice, no onako kako izgleda, i onako kako igra u posljednje vrijeme, ne mogu ni sami Splićani sa stopostotnom sigurnošću ustvrditi da će taj ogled okončati u svoju korist.

Dva remija i dva poraza zasigurno nisu ono čemu su se u Hajduku nadali prije početka ovogodišnjeg natjecanja. No, sada su tu gdje jesu. Miljama daleko od očekivane i najavljivane borbe za naslov prvaka.

Trinaest bodova manje od “modrih” skupio je Osijek. No, za osječku momčad možemo konstatirati da se trgnula u zadnjih nekoliko kola, te vjerujemo da će u konačnici zabilježiti rezultat dostojan silnih novaca ulupanih u momčad iz Gradskog vrta. Neka odmore sada i neka se dobro pripreme za nastavak natjecanja. To im želimo.

Rijeka je pred ovu reprezentativnu pauzu konačno pobjegla sa začelja ljestvice i na njemu, na samom dnu ostavila Goricu. Odlično je Rijeci poslužio zasluženi bod protiv Šibenika, tako da je pred momčadi sa Rujevice zasigurno mirniji nastavak sezone, u prvom redu bez smjena “trenera” svakih petnaest dana.

Ovaj lik kojega su sada doveli ionako nema niti jedan drugi zadatak u ovoj sezoni osim da pročisti momčad, da izbori ostanak u elitnom rangu i pripremi momčad za natjecateljsku sezonu 2023/2024. Ova je ionako izgubljena.

Ostatak društva, ako ništa drugo, nije razočarao. Istra 1961 osvojila je velikih dvanaest bodova i u ovom trenutku mjesto koje je odvodi u euro natjecanja dogodine, momčadi iz Bala bježi tri boda. Varaždin i Slaven Belupo su iznenadili sve, pa i sami sebe, dok je Šibenik majstor remija. Od deset prvenstvenih ogleda, sedam su ih momci sa Šubićevca okončali neodlučenim ishodom.

Možda smo nešto više očekivali od Lokomotive, obzirom da je njen bodovni saldo i dalje na broju devet, no vrlo vjerojatno će i ta momčad u nastavku sezone napraviti stanoviti iskorak i pobjeći iz ove, naoko gledano, nezgodne pozicije.

Gorica je društvance koje je trenutno najbliže drugoligaškom natjecanju, a postoji i realna opcija da tamo dogodine i završi. No, sačekajmo, mnogo je nogometnih minuta još pred nama….