Home ISTRA Nogomet SASTANAK S RODITELJIMA NOGOMETAŠA OPĆINE KRŠAN | Valdi Runko: Ovo je poražavajuće,...

SASTANAK S RODITELJIMA NOGOMETAŠA OPĆINE KRŠAN | Valdi Runko: Ovo je poražavajuće, planiram osnivanje Saveza sportova

Branko Katičić i Mladen Demarin

Proteklog petka, taman prije velike ribarske fešte, održao se inicijalni sastanak u sali restorana Riva u Plominu povodom „spajanja“ omladinskih pogona dva kluba s Općine Kršan. Treba reći da je, osim desetak roditelja i jednog predstavnika medija, prisutno bilo i čelništvo Općine u vidu načelnika Valdija Runka i njegovog zamjenika Romana Carića.

Prvi je riječ uzeo predsjednik NK Plomin Mladen Demarin koji je okupljenima prezentirao odluke donesene na zajedničkom sastanku klubova. Na samom početku izraženo je žaljenje zbog ne baš velikog odaziva – od 45 igrača (16 juniora + 15 starijih pionira + 14 mlađih pionira)  na sastanku su bili roditelji tek devetoro djece.

Objašnjeno je kako će Elvis Kumer biti trener U15 selekcije te kako bi možda jednu od preostale dvije mogao preuzeti Admir Hodžić, ali je Demarin objasnio kako on nije ovlašten za pregovaranje s njim. Saša Runko, novopečeni trener kadeta Pazinke, bio bi koordinator omladinskog pogona.

No, nakon koncizne prezentacije plominskog predsjednika koja je trajala nešto više od 15-tak minuta, uslijedila je rasprava u kojoj su roditelji bili izrazito podijeljeni. „Ja se ne slažem s ovime što čujem. Slušajte, netko bi se trebao upitati zbog čega su razbijene generacije, neki razlog mora postojati. Sad se udružujemo, opet isto. Ova naša djeca u Plominu nisu imali rezultat, ali su bila zadovoljna. Ja se jednostavno ne slažem s ovime, a rješenja nema, sad je kasno. Ja sam malog ispisao iz Potpićna zbog toga da dođe u zdravu sredinu. Sad kad je imamo, sad je opet treba kvariti“, izjavio je prvi roditelj, a na „kontru“ nije trebalo čekati ni pet sekundi:

„Moj mali trenira u Potpićnu i bio je zadovoljan. I neće iz Potpićna otići. Rješena stvar. Vidite da ima i druga strana. Mene nije zanimalo što Uprava tamo radi, meni je bitno da je mali trenirao i igrao“, brzopotezno je stigao odgovor s druge strane.

U raspravu se nakon toga uključio i Raul Murtić, predsjednik NK Potpićna: „Definitivno, griješili jesmo u nečemu. Jedino, nitko se ne može izolirati i živjeti sam. Samo kvalitetna suradnja donosi nešto. Mislim da ima i sredstava te smatram da bismo ovo trebali podržati. Biti će onih koji će reći da su se prije par godina fuzionirali Potpićan i Učka 72′, a s današnjim danom, jako malo djece iz Čepića igra, moram priznati. Kod seniora je posljednji otišao ovih dana. Međutim, vjerujem da se to ovog puta neće dogoditi, suradnja bi mogla biti kvalitetna“, rekao je Murtić pa nastavio:

„Nažalost, ovog proljeća ostalo je nešto sredstava na računu NK Potpićna, od nerada, jer da smo bolje radili, vjerojatno bi ih bili potrošili. Ipak, to je pozitivna stvar u cijeloj priči, vjerujem da će se sve to staviti na papir, a da će Općina stati iza toga.“

Rasprava se nastavila još 40-tak minuta, zaredali su se roditelji koji su u globalu tražili objašnjenje o solventnosti kluba u Potpićnu, a „pomogao“ nije niti savezni povjerenik Robi Fonović koji je pri kraju objasnio kako, primjerice, Istra i Veli Vrh imaju svoje proračune ispod 70 000 kuna (i više kategorija), a da se na Općini Kršan već godinama događa slobodni pad uz preko 650 tisuća kuna godišnje koliko dobiju dva nogometna kluba na Općini.

Nakon toga je nekako „presjekao“ načelnik Općine Kršan Valdi Runko: „Iskreno, nisam upućena osoba u tematiku, ali ovo moram reći. Općina Kršan godišnje za sport osigurava milijun kuna. Ovo što sada čujem, vraća me u prošlost, kao da slušam djecu od 15 godina kako se svađaju. Nije mi jasno, da se s tom količinom novca, ipak dešavaju takve stvari. Problem je očito komunikacija. Govorili su mi prije godinu dana da osnujemo Savez sportova. Nisam bio hrabar tad, ali sada sam opet na tom tragu. Imenovati ćemo osobu i ona će se baviti tom problematikom. Zar je zaista moralo doći do ovakvih problema uz toliko zdravog novca? To je za mene poražavajuće.“

Naravno, nije moglo proći bez spominjanja trošenja proračunskog novca u potpićanskom klubu, a tu je temu načeo jedan od članova Uprave NK Plomina, na što Runko odgovara: „Potpićan je lani dobio 350 tisuća kuna plus struja, voda i komunalije što nas dovodi do brojke od pola milijuna kuna, nisam previše promašio, plus-minus pet posto.“

Na kraju su se na prijedlog jednog roditelja usuglasilo kako će odsad u Upravama biti predstavnici roditelja, koji bi također trebali znati na što se sve troši proračunski novac. U sljedećih desetak dana trebalo bi se znati nešto više.

Kako je IstraSport pozvan na spomenuti sastanak, donijeli smo tek sažetak kompletnog javnog skupa održanog u Plominu, a na sljedećem linku možete poslušati kompletnu snimku u trajanju od 58 minuta i 45 sekundi.