Home Nogomet Treća ŽNL Istra 3. ŽNL JUG – OSVRT: O omladinskim se kategorijama, u velikom broju...

3. ŽNL JUG – OSVRT: O omladinskim se kategorijama, u velikom broju slučajeva, ne razmišlja ni u noćnim morama

SHARE

Ovogodišnje je najniže ligaško natjecanje netom prije samoga početka ostalo bez još jedne momčadi. Naime, nakon što su kod Valdebeka odigrali prvo kolo Kup natjecanja, dečki iz Krnice odustali su od ovogodišnje ligaške borbe. Nakon 24 godine, od kojih su jednu godinu proveli spojeni sa Marčanom igravši u “elitnom” županijskom natjecanju, društvo iz Krnice stavilo je ključ u bravu. Vrlo vjerojatno na duže vrijeme.

U Snašiči su pak odlučili da se iz županijske druge lige spuste korak natrag, pa su i oni novitet ovogodišnjega trećeligaškog natjecanja, a tu je od ove jeseni i novoformirana seniorska momad Galižane.

A sa njima ćemo i početi kratak osvrt…

Galižanci su odlučili ponovno krenuti u seniorsko natjecanje, nakon nekoliko godina rada sa omladinskim pogonom i nisu promašili. Stvorili su sasvim solidnu momčad kojoj je jedini ovojesenski kiks poraz kod kuće od Barbana 2013, dok su sve ostalo odradili u skladu sa očekivanjima. Svojim i javnim. I ono što je najvažnije, jedna su od četiri sredine u svom rangu natjecanja koja punu pozornost pridaje mlađim naraštajima. Uz pionire i juniore koji se natječu u županijskoj nogometnoj ligi, u Galižani funkcionira i natječe se i momčad U-11, tako da za galižanski nogomet nema velikih problema. Zato i jesu i na našoj ljestvici pri samom vrhu.

Uz bok Galižani, u našem je umu, ipak malo drukčije razmišljanje, pa ćemo u uspješne klubove svrstati odmah uz Galižance, Klub iz Barbana, te Šišan. Je, istina je, ove dvije seniorske momčadi su na dnu prvenstvenog poretka no obje određenu pozornost pridaju i najmlađima. Tako u Barbanu funkcioniraju i natječu se momčadi koje ima i Galižana, dakle juniori, pioniri i U-11, dok Šišanci o svojim klincima razmišljaju kroz U-11 momčad. I očito, to im je mnogo bitnije od same seniorske momčadi. Za svaku pohvalu.

Uz Marčance, o kojima slijedi, kao jesenskim prvacima, zasebna priča, ove su jeseni, od ostalih momčadi, onih koje nemaju nikakav omladinski pogon, ponajviše pokazali Perojci koji još uvijek drže koliko-toliko priključak za liderom. Ukoliko u odgođenoj utakmici svladaju Cement u Viškovići, ambicija će porasti. Problem Peroja je činjenica kako nemaju vlastiti teren, pa koriste teren u Vodnjanu, a navedeno ih ometa u razvoju bilo kakvog omladinskog pogona.

No, teren u Vodnjanu je svakako posebna priča o kojoj bi se dalo naširoko raspravljati obzirom da ga ove godine koriste tri kluba, a to su, Vodnjan sa svim svojim kategorijama, te Muntić i Peroj sa svojim seniorskim momčadima. Uz sve prednosti takozvane najrazvijenije i najbogatije županije, sama ta činjenica je više nego kastastrofalna. No, prepuštamo to odgovornima, ako je netko uopće odgovoran. Mi ionako ne možemo ništa promijeniti.

U koloplet tri momčadi svrstavamo Manjadvorce, Cement i Polet iz Snašići. Sve ih krasi isto. Dobra su društvanca koja se nedjeljom u potpunosti zabavljaju, pred njima ne postoje nikakve izražene ili neizražene ambicije i savršeno im je svejedno što o njima netko misli. Sve se tri momčadi nalaze tu negdje, u sredini ljestvice, a tekma nedjeljom dođe im taman da zaborave na osobne probleme koji se nagomilaju tijekom tjedna.

Kod Cementa je slika još i malo drukčija, pa oni uz seniorski nogomet, beskrajno uživaju u veteranskim susretima. O omladinskom pogonu se u ovim klubovima i ne razmišlja. Što je donekle i logično. Male su sredine, a djeca iz Snašići i Koromačna svoj nogometni put, ako ga imaju, traže u Rudaru, na Vinežu i u Nedeščini. U Kujići pak, odakle dolaze Manjadvorci, djece vjerojatno niti nema. U svakom slučaju, momčadi su to koje postoje da bi se održala tradicija i njihovo mjesto na nogometnoj karti Hrvatske.

Jedno od većih razočaranja u odnosu na očekivanja u ovoj jeseni je momčad Valdebeka. Seniorski kadar koji su okupili je sasvim solidan, no ostvareni rezultati ne daju im za pravo da budu zadovoljni. Još kada se zna da su Klub iz Pule, te da samom tom činjenicom ne bi imali pretjerano velikih problema okupiti ponešto omladinskog kadra, ocjena je još poraznija i niža. Vjerovati ćemo da i u Valdebeku razmišljaju na sličan način, te se nadamo da će u skoro vrijeme organizirati i smisleni rad kroz bilo koju kategoriju omladinskog pogona.

Razočaranje nakon jeseni, uz Valdebek, je svakako momčad Raše 1938. Nakon vrlo učinkovitog otvaranja sezone, Rašani su upali u krizu tijekom koje su doživjeli tri poraza zaredom. Od Peroja, Galižane i u konačnici u općinskom derbiju protiv Cementa. Ta ih je činjenica udaljila od vrha, pa proljeće dočekuju sa devet bodova manje od lidera. Ono što je još zabrinjavajuće je činjenica da Raša 1938 više nema omladinskih kategorija, a to je za ovo mjesto najveći poraz u dugogodišnjoj nogometnoj povijesti.