Home Nogomet Istra 1961 SLUČAJ MASOVNE SURADNJE | Ako ovako nastavi, Istra 1961 bi sljedeću suradnju...

SLUČAJ MASOVNE SURADNJE | Ako ovako nastavi, Istra 1961 bi sljedeću suradnju mogla potpisati s Jedinstvom iz Bala

SHARE

Prije nekoliko dana u konverzaciji s jednom istaknutom osobom u Istri 1961 uvidjeli smo da smo možda prema tom klubu bili prekritični. I zaista, naš glavni urednik, u jednom od svojih dnevnih „sam sa sobom“ razgovorima, donio je odluku kako će pokušati u narednim tjednima biti što neutralniji.

Međutim, netko u Istri 1961 kao da se trudi rasprodavati ugled kluba. Najprije je u to večer osvanula himna Alavesa kao nešto važno za ovdašnje ljude, a onda je krenulo potpisivanje masovnih suradnji s županijskim ligašima.

Najprije, moramo reći, vodeći se principa logike kao nauke – „ako je sve suradnja, onda ništa nije suradnja“. Odnosno, ako klub potpiše 20 suradnji (a ako imamo točnu informaciju, mail prijedloga suradnje poslan je na sve moguće pronađene mail adrese), svaka ta gubi na značaju. Međutim, još nekako uspijevamo shvatiti i „pregrmiti“ suradnje s klubovima koji imaju omladinski pogon.

Štoviše, kada bi se uspostavio sustav pa Istra 1961 pazila na rad s djecom u omladinskim pogonima županijskih ligaša i vršila korekcije, za vjerovati je da bi se nogometni razvoj djece u globalu na poluotoku podigao na višu razinu, ako bi bilo dobrog ‘feedbacka’ od strane trenera u županijskim ligašima. Naravno, kroz dogledni period, godinu ili dvije. Međutim, od toga bi više koristi imala nogometna Istra nego Istra 1961, zbog čega je to još za veću pohvalu.

Međutim, pokušavamo shvatiti, kakav benefit od formalnog potpisivanja ugovora imaju Istra 1961 i Arne Peruški, klub koji ima samo seniorski pogon. Odmah da vas tu zaustavimo, potpuno je nebitno je li to Cement iz Koromačna, Galeb iz Juricana ili netko treći, ali klub koji ima samo seniore gotovo da praktički i ne može ostvariti suradnju s profesionalnim klubom u Prvoj HNL.

Ljudi koji vode i na životu drže Arne Peruški zaslužuju apsolutni respekt i ne zaslužuju da su večeras predmet ‘zajebancije’ diljem Vibera i društvenih mreža, a pogotovo zato jer je Istra 1961 ta koja ispada smiješnija.

Reći će neki, žele pomoći. Ako je tako, to je super. Mi smo se raspitali, zna li netko na koji način to mogu osim sportskom opremom, ali nismo dobili nijedan dodatni odgovor. Ne mogu igrača poslati na posudbu, a i da može, dug bi bio period prilagodbe. Davanje ulaznica predsjedniku ili članovima uprave kluba nije pomoć samom klubu.

E sad, ako je u pitanju doniranje sportske opreme, onda moramo osuditi PR strategiju. Zamislite da su jednog dana u veljači ozlijeđeni igrači, primjerice sad su Guzina, Bosančić i još dvojica, svatko s dvije lopte pod rukom i fotografom kluba otišli na Šagarelu i uslikali se s igračima Arne Peruškog na njihovom treningu. To bi sigurno napravilo lijepi odjek, ispalo bi ‘fora’ i nitko se ne bi sprdao s nikim, štoviše, mnogi bi Arne Peruškima pozavidjeli.

Ovako, potpisivanje ugovora je samo degradiranje pojma suradnje i ne donosi benefit nikome. Pokušali smo naći nekakav sličan princip kad su u pitanju drugi klubovi, ali nismo pronašli.

Pokušavamo biti pozitivni i smanjiti kritike, ali netko kao da se trudi da nam servira „volej“ udarce… Polako nas strah koje će vijesti stići narednih dana, možda i OPG-ovi počnu primati svakakve mailove.