Home Nogomet Treća HNL Zapad SLUČAJ „MATERIJAL“ | Postoji li više od sto tisuća razloga zbog kojih...

SLUČAJ „MATERIJAL“ | Postoji li više od sto tisuća razloga zbog kojih se Žiković očajnički bori ostati u fotelji?

U četvrtak, 05. travnja, u pazinskom se Lovcu ima za održati Izvještajna skupština NSŽI, na kojoj je najzanimljivija točka trebala biti financijsko izvješće za 2017. Kažemo trebala, jer bi, prema do sad uprizorenom, sve moglo ponovno proći pod motom „psi laju – karavane prolaze“.

Previše je u Skupštini izravno financijski i na druge načine zainteresiranih, pa je gotovo sigurno da će rasipništvo i netransparentnost Žikovićeve vlade, možda tek uz pokoji protestni glas, ponovno dobiti „zeleno svjetlo“. Uz to najveći Žikovićevi oponenti, Novigrad i Rudar, iz dosta „misterioznih razloga“ ne dolaze u Pazin. Unatoč toga što će biti ponovno usvojen, voljom dovoljnog broja poslušnika, ovaj sramotno invalidan financijski izvještaj zaslužuje barem mali javni osvrt, pa neka istarski nogometni puk prosuđuje o iznijetim činjenicama.

Već prva stavka šturog i uopćenog izvješća rashoda u minulih 365 dana, ukazuje na krajnju ne transparentnost poslovanja. Naime, potrošnja 100.082 kuna obrazložena je jednom jedinom riječi – materijal. Podaci o kakvom trošku i kojem „materijalu“ se radi vjerojatno će i dalje ostati obavijeni „velom tajnosti“.

A primjera radi, za navedeni iznos ovih dana se na svjetskim burzama može kupiti 30-ak kilograma srebra, a prema lanjskim cijenama NSŽI je, za taj iznos, mogao kupiti četiri šlepera brašna. U što su utrošeno novci po ovoj stavci na Marsovom polju vjerojatno jedino pouzdano znaju predsjednik Žiković i njegovih par intimusa koji već tri godine „žare i pale“ krovnom nogometnom organizacijom na poluotoku.

A kad se još malo „zagrebe ispod površine“ šturog izvješća rashoda, napose kad se on usporedi sa istim izvješćem susjednog Nogometnog saveza Primorsko goranske županije, dolazi se do spoznaje da  osim netransparentnosti na Marsovom polju vjerojatno caruje i rasipništvo. Kako drugačije nazvati disproporciju u stavci reprezentacija?

Dok su, u prošloj godini, u Rijeci pojeli i popili 12.412 kuna, u Puli su  za gozbu odabranih izdvojili 43.471 kunu. Na putne troškove i dnevnice (5.687) i prijevoz na posao (3.312) u Rijeci su lani ukupno izdvojili 8.999 kuna, dok su u Puli samo na stavku „korištenje osobnog automobila“ isplatili 48.154 kuna.

A što tek reći na rashode po ugovorima o djelu, koji su na Marsovom polju vrtoglavih 368.345 kuna, a na Kantridi 76.554 kuna. O kakvoj se megalomaniji radi ponajbolje oslikava činjenica da Četvrtu NL NS Rijeka i pripadajuće kadetsko-juniorsku i pionirko-mlađe pionirsku, vodi slovom i brojem sedam (7) povjerenika, od kojih su, usput rečeno, dvojica profesionalno uposleni, jedan u HNS-u, a drugi u NSŽI-e, a uz to obojica imaju tehničke tajnike.

Na bruto plaće u Rijeci izdvajaju 343.667, a u Puli 445.125 kuna. NSŽI je za komoditet svojih činovnika (najam, grijanje, hlađenje i dr.) lani izdvojio 54.515, a za usluge održavanja istih 17.420 kuna, dok je NSPGŽ lani za tu stavku izdvojio skromnih 3.587 kuna, slovo i brojem dvadeset (20) puta manje. Za troškove selektivnih procesa u susjednoj županiji potrošili su 36.002, a na našem poluotoku, više nego dvostruko više, 84.984 kuna.

Jednako zanimljiv je i izračun  prihoda i rashoda vezanih za vođenje Četvrte NL NS Rijeka i III HNL Zapad lani, koje su prema prikazanom istarski klubovi neizravno dotirali sa 11.662 kuna, kolika je razlika prihoda i rashoda tih pod-računa, a neizravno vjerojatno i puno više, jer  se u stavkama poput reprezentacije, korištenja automobila i slično, možebitno kriju još neki izdaci za skupinu odabranih.

Nije li se, samo zbog ovih nespornih činjenica, opravdano zapitati da li su sitni osobni interesi i benefiti Žikovića i par njegovih poslušnika, koji na račun toga što su u Puli (za razliku od Rijeke i Gospića) „prigrlio“ ta natjecanja, vrijedni štete koju izravno i posredno nanose blagajni saveza koju pune istarski klubovi.

U svakom slučaju ostaje za vidjeti hoće li se netko od predstavnika istarskih klubova, koji dođu na skupštinu, imati hrabrosti postaviti pitanje netransparentnosti i rasipništva nekolicine odabranih čelnika NSŽI. Hoće li netko napokon tražiti izvješće koliko uposlenika ima NSŽI, kolike su njihove plaće. Tko uzima silne novce po ugovorima o djelu, i za koje poslove? Tko se “vozika” okolo i jede skupe delicije po restoranima na račun klubova?

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ – ISTRA

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ – PGŽ