Home Nogomet Ostalo SPORT I LOKALNI IZBORI | Rekreacija ili udžbenici?

SPORT I LOKALNI IZBORI | Rekreacija ili udžbenici?

SHARE

Razgovor koji se vodio prije nekoliko tjedana u jednom kafiću (lijepih li dana) podsjetio je okupljene na vremena kada se u Trećoj ŽNL na Labinštini primalo i do tisuću kuna. I onda je odzvonila rečenica koja je malo ‘zaledila’ svih.

“Ma, to je bilo prije dvadeset godina”, kaže prvi akter, a drugi hitro odgovara: “Ne, ne, 2010. smo mi igrali zadnju ligu, a ja san ‘imo’ miljar kun.” Prije ravno deset godina bilo je apsolutno normalno da pojedini igrači u najnižem rangu natjecanja primaju tisuću kuna “naknade”, a bilo je i gorih slučajeva.

Zašto ovo pišemo? U 2021. godini na ‘rasporedu’ su lokalni izbori, koji uvelike utječu na proračune županijskih ligaša. A, iako je za neke to prespora transformacija, činjenica je da županijski prvoligaši sve manje novaca primaju od svojih lokalnih samouprava. Sigurno je i to da će se taj trend nastaviti, pogotovo kada znamo da nas čeka ozbiljan udarac na ekonomiju. 

Niti jedan načelnik neće riskirati svoju poziciju i eventualno lošiji rezultat na izborima donošenjem odluke da nogometnom klubu dodijeli sto-dvjesto tisuća kuna u općini u kojoj svako dijete nema (su)financirane udžbenike za školu. 

Rekreativni nogomet je trebao doživjeti najveći udarac u svojoj povijesti na ovim prostorima u 2021. godini, ali gotovo će ga sigurno spasiti izbori. Naime, nogometni klubovi okupljaju veliki broj ljudi te su kao takvi godinama već sjajan alat za skupljanje većeg broja glasova na izborima. Zbog toga, rijetki će se načelnici/načelnice odlučiti za “rezanje” sada, šest mjeseci prije lokalnih izbora.

Ali, jedno je sigurno. Županijski nogomet kakav poznajemo, onaj u kojem “seoski majstor” prima tisuću, dvije ili tri zato jer ima sjajan “slobodnjak”, polako izumire. Jer, neće svake godine biti izbori…