Home IstraSport Srijedom pošteno SRIJEDOM POŠTENO | Miodrag Banjac: „Cilj mi je dovesti stolni tenis u...

SRIJEDOM POŠTENO | Miodrag Banjac: „Cilj mi je dovesti stolni tenis u svaki kutak Istre i u škole diljem Istre”

Miodrag Banjac čelnik je Stolnoteniskog kluba Vrsar, ali i osoba koja stoji iza svih planova i vizije stolnog tenisa u Istri. Ok, možda ne svih, ali velikog dijela. Povodom organizacije velikih natjecanja u Istri iz svijeta stolnog tenisa, porazgovarali smo baš o tom sportu.

Sportska karijera, gdje počinješ igrati stolni tenis, koliko ga igraš, gdje svuda i kad prestaješ?

Stolni tenis počinjem igrati sa šest godina 1981. u Travniku. Uspješno nastupam za sve selekcije ekipe “Borac”. Kruna igračke karijere je osvajanje titule prvaka Bosne i Hercegovine u sezoni 1993/94 i nastup u tadašnjoj ligi Europskih prvaka.

U drugom kolu 1994. igramo protiv talijanskog prvaka “Libertas Alfaterna” iz mjesta Nocera Inferiore sa krajnjeg juga između Napulja i Salerna. Ostajem u Italiji polusezonu u Libertasu u kojem se objektivno igrački nisam mogao dokazati i igrati jer su osim najboljih talijanskih, nastupali i kineski vrhunski igrači.

Doselio sam se u Vrsar  kod svoje tete 1994., nakon nagovora mojih roditelja da nastavim školovanje u Hrvatskoj. 1995 god. igram za STK „Poreč“ jednu sezonu, a nakon toga odlučujem se igrački i trenerski usavršiti u Travniku s kojim igram i vodim klub u Premijer ligi BiH.

S kadetkinjom Martinom Batić nastupam na Europskom prvenstvu u Češkoj, a s kadetom i juniorom Mirzom Hodžićem učestvujem na još dva prvenstva Europe u Italiji i Rusiji.

“Kroz stolnotenisku školu kluba prošlo je 450 igrača”

STK Vrsar. Znamo da imate ponuda da budete u drugim klubovima u većim gradovima. Zašto baš Vrsar?

Evo, prošlo je već neko vrijeme, ali 2004. godine osnivam klub u Vrsaru i praktički bez ikakve stolnoteniske tradicije krećemo ispočetka.

To mi je bio i najveći motiv za rad. Trenersku školu završavam 2006. s kolegama iz klase Igorom Dobrićem i Zoranom Holikom, trenerima iz Brovinja, odnosno Novigrada-Tara.  Vrsar i Vrsarani su me odlično prihvatili na čemu sam im zahvalan jer iako sam par godina igrao i trenirao u Travniku nikad nisam “odlazio” iz Vrsara.

Klub se postepeno razvijao i kroz stolnotenisku školu prošlo je preko 450 igrača. Ostajem u Vrsaru i pored ponuda koje su dolazile iz drugih dijelova Hrvatske kao i inozemstva, to nikad nije ni došlo u pitanje.

Istarski stolni tenis, kako bi ocijenili stanje trenutno, imamo puno neaktivnih klubova, što je tome razlog?

Od 2019. sam i predsjednik stolnoteniskog saveza Istarske županije. U Istri je trenutno 17 klubova, od kojih su najaktivniji STK “Pula”, STK”Jadran”  iz Poreča, STK „Brovinje“, STK “Maestral” iz Umaga i  STK”Vrsar”,  koji osim što nastupaju u višim ligama sudjeluju sa svim kategorijama na raznim natjecanjima širom Hrvatske i inozemstva.

Pula je stolnoteniski centar i najorganiziraniji klub, može se reći u Hrvatskoj. Neaktivnost manjih klubova se može naći i u slabijoj podršci lokalnih zajednica za takozvane male sportove i manjak stručnog kadra. Pomoć nam u Istri stiže putem Saveza sportova Istarske županije i lokalnih općina, turističkih zajednica.

“Svako novo prvenstvo nam donosi novo iskustvo u organizaciji istih”

Stolni tenis u Hrvatskoj. Što mu nedostaje, što bi Vi promijenili?

Stolni tenis u Hrvatskoj treba nacionalni centar u kojem bi se okupljali svi talenti mlađih uzrasta, na uzoru većine Europskih zemalja koji sve to imaju. Medijske zastupljenosti također.

Vrsar je bio domaćin dvama važnim natjecanjima u proteklih mjesec i pol dana, koliko vam je zahtjevno odraditi organizaciju tako nečeg? Pretpostavljam, nekome biste se i zahvalili?

Stolnoteniski klub “Vrsar” je 2017. organizirao TOP 12 mlađih kadetkinja Hrvatske, 2021. seniorsko državno prvenstvo, 2022. državno juniorsko, da bi vrhunac dostigao upravo ove godine ugostivši europske kvalifikacije između Hrvatske i Španjolske seniorske reprezentacije i netom završenog ponovno seniorskog prvenstva Hrvatske.

Zahvaljujem se svojim trenerima iz kluba, svim stolnoteniskim radnicima iz Istre, kolegama trenerima koji su pomogli Vrsaru u samoj organizaciji, turističkim zajednicama Funtane i Vrsara, Općini Vrsar i Hrvatskom stolnoteniskom savezu.

Ne treba zaboraviti i sve donatore kao i medijsku pažnju koju smo imali od svih medija. Svako novo prvenstvo nam donosi novo iskustvo u organizaciji istih. Vaš portal nam je uvijek bio produžena ruka i nadam se i većoj suradnji kako stolnoteniskog kluba “Vrsar” tako i svih klubova iz Istre.

“Kao čelniku ISTS-a cilj mi je dovesti stolni tenis u svaki kutak Istre i u škole diljem Istre”

Koji bi bili personalni ciljevi kao čelnika STSIŽ i STK Vrsara, imate li neke ciljeve koje bi još voljeli odraditi?

Kao čelniku Istarskog stolnoteniskog saveza cilj mi je dovesti stolni tenis u svaki kutak Istre i u škole diljem Istre. Mladima je potrebno više aktivnosti i sporta uopće.

Za stolnoteniski klub „Vrsar” cilj je omasoviti članstvo, ostati stabilan ligaš u kategoriji seniora i naravno sa seniorkama ostati u društvu najboljih Superligaša, a naravno uz pomoć  licenciranih trenera u klubu Martini Rioži, Jadranu Kovačevu i mladom Janu Grujoviću koji na jesen započinje s izobrazbom za trenera. Hvala za kraj i IstraSportu na ukazanom prostoru, zanimanju za naš sport i pozdrav svim čitateljima.

Previous articleČETVRTA NL NS RIJEKA | NAJAVA | Banjole na milimetar do ostanka, za “Kanarince” neugodno gostovanje
Next articleVerudeži minimalno, ali zasluženo u četvrtfinalu Kupa