Home IstraSport Srijedom pošteno SRIJEDOM POŠTENO | Željko Kopić: “U trenerskom poslu moraš svakodnevno raditi na...

SRIJEDOM POŠTENO | Željko Kopić: “U trenerskom poslu moraš svakodnevno raditi na sebi, usavršavati se i pratiti trendove”

Željko Kopić je dobro poznati hrvatski nogometni trener i bivši nogometaš.

U igračkoj karijeri, bio je vezni igrač, igrao je u mlađim dobnim kategorijama NK Osijeka i GNK Dinamo Zagreba. U seniorskoj karijeri igrao je za NK Samobor, NK Čakovec, NK Marsoniju, Sydney United i NK Hrvatski dragovoljac.

Trenersku karijeru započeo je 2009. godine u krapinskom Zagorcu, a onda je vodio Segestu, Lučko, Cibaliu i Zagreb prije nego je 2015. godine preuzeo Slaven Belupo gdje je radio odličan posao dvije godine nakon čega preuzima veliki Hajduk. Odlazi 2018. u Pafos, pa se vraća u Hrvatsku, 2020. godine kada preuzima školu nogometa GNK Dinamo.

Godinu kasnije postaje trener Dinama, a posljednje je radio u Bugarskoj, u Botev Plovdivu. Iskreno mu se zahvaljujemo što je odvojio dio svog vremena za IstraSport.

Što danas radi Željko Kopić? Ima li kakvih ponuda, kakve su ambicije?

Ponuda uvijek ima, ali je uvijek pitanje onoga što prepoznam kao projekt koji bi me privukao. Trenutno provodim vrijeme s obitelji, i naravno, pripremam se za novi posao koji će doći.

U trenerskom poslu je uvijek tako, bez obzira jesi li angažiran u nekom klubu ili ne, moraš svakodnevno raditi na sebi, usavršavati se i pratiti trendove. Ambicije ostaju visoke, otvoren sam za nove izazove i veselim se sljedećem poglavlju u mojoj karijeri.

Uvijek za trenere isto pitanje. Na Transfermarktu piše da vam je omiljena formacija 3-4-1-2. Trebaju li treneri prilagođavati formaciju igračima ili igrače formaciji?

Postavka 3-4-1-2 je samo jedna od formacija koje sam koristio kao trener u klubovima u kojima sam radio, a zapravo sam najveći broj utakmica igrao u sustavu 4-3-3. Uvijek sam za to da se trener prilagodi igračima koje ima na raspolaganju.

Vrlo rijetke su situacije kada trener može forsirati svoj omiljeni sustav igre jer mu je klub u mogućnosti osigurati točno određene profile igrača, a da k tome posjeduju i potrebnu kvalitetu.

Mišljenja sam kako trener mora imati veliku razinu znanja te se adaptirati klubu i igračima koje ima na raspolaganju.

HNL. Neki će reći najkvalitetniji ikad, neki da je u padu, neki da može bolje, neki da jako napreduje. Što kaže Željko Kopić?

Rekao bih da je HNL zanimljiviji nama koji ga volimo i pratimo, nego što je kvalitetan. Preveliki je odljev igrača da bi kvaliteta mogla rasti. Tome u prilog ide i činjenica da je HNL trenutno po koeficijentu 24. liga u Europi.

Ispred nas su Cipar, Azerbajdžan, Island, Mađarska. Rezultati koje su naši prvoligaši ostvarili u europskim natjecanjima ove sezone su bili loši, tako da se ne možemo pohvaliti pretjerano kvalitetnom i konkurentom ligom u odnosu na Europsko tržište.

Bili ste šef omladinskog pogona u GNK Dinamo, tu ste i odradili jednu sjajnu konferenciju. Zbog čega toga nema više u hrvatskom nogometu? Romeo Jozak je rekao da „stiže zima“ u smislu da rad hrvatskih trenera podosta „maskiraju“ uspjesi reprezentacije? Zašto po Vama imamo slabe rezultate u mlađim kategorijama (reprezentacije)?

Mogu uvijek pričati o sebi, svjestan sam da bi uz dobru volju, svakom od nas trebala biti i obaveza preko konferencija ili na neki drugi način prenositi znanje i dijeliti kvalitetne informacije u interesu hrvatskog nogometa.

Zašto toga nema više, ne znam. Što se tiče rezultata u mlađim dobnim kategorijama, to je sve dosta relativno. Dinamova nogometna škola na brojnim turnirima u inozemstvu postiže izvrsne rezultate, Hajduk je u zadnjih nekoliko godina također napravio veliki korak naprijed baš kao i Osijek, a uz uvjete koje su dobili u sklopu Opus Arene vjerujem da će napraviti još jedan iskorak.

I ostali klubovi naporno rade te se trude u granicama svojih mogućnosti. Sigurno da je prostor za napredak velik, ali mislim da ima i jako puno pozitivnih stvari.

Trenirali ste nekoliko HNL prvoligaša. Je li u Hajduku teže raditi nego drugdje?

Svaki klub ima neke svoje specifičnosti i ne bih rekao da je teže, ali je svakako drugačije u odnosu na većinu klubova.

Imao sam privilegiju voditi Dinamo i Hajduk koji su veliki sustavi sa izuzetno visokim zahtjevima. Za vođenje takvih klubova treba posjedovati znanje i energiju kako bi uopće mogli funkcionirati na takvoj razini.

Tko će po Vama biti prvak ove sezone u HNL-u?

Prvenstveno će sve ovisiti o Dinamu i tome koliko će se uspjeti stabilizirati te doći na svoju realnu razinu. Mišljenja sam kako i dalje imaju najveću kvalitetu u ligi.

Hajduk je trenutno u jako dobroj situaciji, podigli su razinu kvalitete igre i rezultata. Tu je i Rijeka koja ima jako dobru, mladu, potentnu momčad.

U svakom slučaju puno toga će ovisiti o zimskom prijelaznom roku te s kakvim odnosom snaga će klubovi dočekati proljetne izazove. U ovom je trenutku teško prognozirati tko će biti prvak.

Što vam je prva asocijacija na Istru? Može i sportski ili općenito…

Uz Istru, gdje sam svake godine s roditeljima dolazio na ljetovanje, vezan sam još od djetinjstva. Od svih gradova najdraži mi je Poreč uz kojeg me vežu brojne uspomene.

Naravno, tu je i Rovinj koji je uistinu prekrasan, zatim Pula, Medulin…sve su to destinacije na koje dolazim tijekom zimskih priprema sa klubovima.