SHARE

Objavljene su liste sudaca za Treću HNL – Zapad i kao takve donose katastrofalno saznanje za NSŽI i suce u Istri. Na A listi na kojoj se nalazi deset sudaca svoje su mjesto našli Matej Bezelj i Daniel Starčević iz Pule te Amel Dizdarević iz Poreča dok su se na B listu, na kojoj je navedeno osam imena, ugurali Hrvoje Mađarić iz Vrsara i David Ružić iz Poreča.

Što je sa sucima na županijskom nivou? Sa onima koji sude županijske nogometne lige? Pa eto, pred kup natjecanje, u kojemu će se tijekom ovoga vikenda odigrati 24 utakmice, 16 će klubova uživati u prezentacijama isključivo jednog suca. Tako je Pejkunović dobio sraz Cementa i Vodnjana, stariji Bezelj onaj između Valdebeka i Pomorca.

Ranije navedeni Dizdarević suditi će susret tarske Istre i Višnjana, Budimir će sam dijeliti pravdu na utakmici u Livadama gdje gostuje Kanfanar a Filipov na srazu između Savudrije i Galeba. Matković je spreman sam odraditi dvije utakmice, a Muller će pravdu dijeliti na susretu Petrovije i Purisa. Ako napomenem kako će šesnaest sudaca tijekom Kupa odsuditi ili kao pomoćnici ili kao glavni suci na više od jedne utakmice, dolazimo do brojke od 37 sudaca sa kojima u Kup natjecanju ovoga vikenda raspolaže NSŽI.

Sve navedene činjenice, prizivaju me da se zapitam što je sa Marinom Vidulinom, jedinim istarskim sucem koji je ostvario karijeru na najvišem državnom nivou. Gdje je nestao u posljednjih godinu i pol dana, odnosno, još bolje pitanje je što je učinio u posljednjih godinu i pol dana u poslu za kojega je bio angažiran u sudačkoj organizaciji NSŽI?

Naime, u siječnju 2020. godine, isti je preuzeo ulogu Povjerenika za suđenje NSŽI-a i u svom obraćanju javnosti postavio si je prije godinu i pol dana osnovni cilj, a to je omasovljenje sudačke organizacije i pokrivanje svih utakmica sa tri suca. O ostalim željama u obliku “guranja” mladih sudaca na više nivoe, stvaranja zdrave konkurencije među sucima, podizanje sudačkog poziva na višu razinu i sličnim Vidulinovim željama ne treba raspravljati.

Ono najbitnije nakon godine i pol dana je da sudaca nema i da sudačka organizacija nije omasovljena. A kao laiku, čini mi se da je i izgubila na članstvu. Jel’ to pitanje za Vidulina ili za Predsjednika Komisije nogometnih sudaca NSŽI i tajnika iste, dakle gdina Maura Tomišića i Irenka Jurića, ne znam. Znam samo da je sudačka organizacija obezglavljena, a da pitanja za odgovornost pri obezglavljivanju možemo pronaći samo na tim adresama.

Predsjednik NSŽI, Darko Raić Sudar, prije godinu i pol dana Vidulina je vidio na poziciji predsjednika sudačke organizacije u Istri no Vidulin je tu ponudu odbio jer je smatrao da kao aktivan sudac ne bi trebao obnašati tu funkciju, te da više može pomoći Savezu kao Povjerenik.

Kolika je bila pomoć Vidulina, ali ne samo njega, već i Jurića i Tomišića, procijenite sami…