Home Nogomet Kup Istre STIGAO EPILOG: Peroj ide dalje u Kupu Istre, Vodnjanci kažnjeni znatno više...

STIGAO EPILOG: Peroj ide dalje u Kupu Istre, Vodnjanci kažnjeni znatno više nego Perojci

FOTO: Ghia Sport

Povjerenik Kupa Istre, Robi Fonović, je danas na temelju Pravilnika o nogometnim natjecanjima HNS donio odluku kako se utakmica Vodnjan-Peroj, prekinuta u 67. minuti, registrira s 0:3 za Peroj koji tako ulazi u naredno kolo Kupa Istre.

Obrazloženje :

Dana 26.08.2023. u Vodnjanu se odigrala utakmica 2. kola kupa NSŽI – seniori u kojoj su se sastali NK „Vodnjan“ i NK „Peroj“. Uvidom u zapisnik utakmice ista je prekinuta u 67. minuti pri rezultatu 1:0 za domaću momčad.

U izvješću delegata utakmice navedeno je da su razlog prekida neredi na tribinama, ali bez dodatnog obrazloženja, pa sam odmah nakon saznanja o prekidu zatražio dodatna izvješća svih službenih osoba na utakmici: delegata, sudačkog tima, službenog predstavnika domaćina i gosta, te rukovoditelja osiguranja.

Nakon prikupljenih dodatnih izvješća od strane svih službenih osoba na utakmici nedvojbeno je utvrđeno da se prekid dogodio u 67. minuti uslijed navijačkih nereda na tribinama stadiona „Guido Vodopia“ u Vodnjanu.

Delegat utakmice Siniša Pavlović iz Pule u svom dodatnom izvješću jasno navodi: „utakmica 2. kola kupa NSŽI između NK VODNJAN i NK PEROJ prekinuta je u 67. minuti zbog nereda na tribinama koje su izazvali navijači NK VODNJAN. Od početka susreta navijači NK VODNJAN su krenuli sa verbalnim uvredama prema dijelu publike koja je podržavala NK PEROJ.

Nakon zgoditka u 6. minuti susreta navijači NK VODNJAN zapalili su tri baklje, jednu dimnu bombu i nekoliko petardi. Te baklje su izgorile na njihovoj tribini. Nakon toga bacili su prema suparničkoj tribini nekoliko papirnatih rolo traka nakon čega je došlo do negodovanja Perojaca jer su se na njihovoj tribini nalazila i djeca. Susret je prekinut u 67. minuti nakon što su navijači NK VODNJAN bacili na suparničke navijače četiri baklje, nekoliko papirnatih rolo traka i nekoliko staklenih boca piva.

Nakon toga dolazi do komešanja gdje jedna baklja leti u suprotnom smjeru na navijače NK VODNJAN. Redari su u više navrata na lijep način pokušali primiriti domaće pristalice tokom susreta. Kada je došlo do nemilih scena redari svim snagama uspijevaju blokirati vrata tribine kako ne bi došlo do fizičkog obračuna.

Pristalice domaće ekipe nakon toga izlaze sa tribine i okolnim putem dolaze do gostujuće tribine gdje počinje fizički obračun. Tada se i nekoliko igrača NK VODNJAN uključuje u sukob kako bi pokušali zaustaviti nemile scene. Sve skupa trajalo je između 10 i 15 minuta.

Kada se situacija smirila sudačka trojka i ja koji smo događaje na tribinama promatrali sa udaljenosti od 50 do 100 metara odlazimo u službene prostorije radi sastavljanja zapisnika.“ U međuvremenu je stigla i policija. Nije mi poznato da li je na tribinama bilo povrijeđenih. Valja napomenuti kako su igrači i službene osobe NK PEROJ odmah nakon izbijanja sukoba napustili teren i uputili se prema svlačionici dok je domaća ekipa svo vrijeme ostala na igralištu.“

Iste navode potvrđuje i sudački tim na čelu s Danielom Starčevićem iz Pule koji u svom izvješću navodi i činjenicu da zbog mogućnosti dodatne eskalacije sukoba i nesigurnosti svih sudionika utakmice nije bilo uvjeta za nastavak utakmice i zbog toga je utakmica i prekinuta.

Također navodi da je ponašanje svih aktera utakmice u terenu za igru bilo za svaku pohvalu. U članku 62. st.1. Pravilnika o nogometnim natjecanjima stoji: „ako je utakmica prekinuta zbog incidenta, nereda, nedovoljnog broja igrača, nepoštivanja odluke suca da isključeni igrač napusti teren i dr., a utvrdi se da je za prekid utakmice odgovoran jedan od klubova sudionika – isključivo ili u pretežnom dijelu – utakmica će se registrirati sa 3-0 (par forfait) u korist protivničke strane ako do prekida nije postignut bolji rezultat.“

S obzirom na navedeno u dodatnim izvješćima stekli su se uvjeti za donošenje odluke kako je navedeno u dispozitivu, te će se s obzirom na to po službenoj dužnosti izvršiti korekcija u Comet sustavu, a predmet se predaje disciplinskom sucu na daljnju obradu.

Također, donesene su i disciplinske odluke povodom te odluke.

KUP NSŽI SENIORI – 2. Kolo:

Temeljem čl. 66. st.1. i čl. 67. st.1. DP HNS-a kažnjava se klub novčanom kaznom u iznosu od 400 (četiristo eura) € / 3013,80 kn (tri tisuće i trinaest kuna i osamdeset lipa) i 4 (četiri) utakmice bez prisutnosti gledatelja na svom stadionu:

– NK „VODNJAN“ Vodnjan

Temeljem čl. 66. st. 2. DP HNS-a kažnjava se klub novčanom kaznom u iznosu od 150 (stopedeset eura) € / 1130,18 kn (tisuću sto trideset kuna i osamnaest lipa) i 1 (jednom) utakmicom bez prisutnosti gledatelja na svom stadionu.

– NK „PEROJ“ Peroj