Home Nogomet Prva ŽNL Istra ŠTO JE OVO BILO U DUMBROVI? Osam golova, dva crvena, devet žutih...

ŠTO JE OVO BILO U DUMBROVI? Osam golova, dva crvena, devet žutih kartona, dva preokreta i sramotno ponašanje pojedinaca

"Slobodnjak" Antonija Fornažara bio je najljepši potez na utakmici

Kada gledatelji vide osam pogodaka, trebali bi kući otići zadovoljni i s lijepim osjećajem u želudcu. Nažalost, ono što se vidjelo danas u Dumbrovi je antipropaganda sporta i sva je sreća da nije bilo puno djece i mladih na tribinama.

Četrdesetak minuta mira i sat vremena ludila obilježilo je današnji susret u Potpićnu. Krenimo redom. Igrala se deveta minuta kada je Antonio Fornažar sjajno pogodio iz „slobodnjaka“ za 1:0 i veliko slavlje Potpićanaca.

Ližnjanci su djelovali stabilnije i kvalitetnije te su u narednih pola sata u potpunosti preokrenuli rezultat. Na 1:1 poravnao je Dino Balde, rutinskom realizacijom „zicera“ u koji ga je gurnuo Frane Jelenić, a onda je isti igrač zabio i za 2:1. Ližnjanci su, potpuno zasluženo u tom periodu stigli i do 3:1, preko Marka Kontošića.

Vjerojatno da se tim rezultatom otišlo na predah, ova bi utakmica bila otišla u zaborav odmah po završetku. Najprije u 43. minuti Balde namjerno, svom silinom, udara u rebra – za Baršića je to žuti karton, iako je Fornažar morao iz igre.

Minutu kasnije Antonio Gerovac u šesnaestercu ispucava loptu, a napadač domaćih Noah Funčić ga udara po dnu kopačke, iako se to može, prema nekima, protumačiti i kao „opasna igra“ braniča. Sudac Baršić tu dosuđuje jedanaesterac i nedvojbeno od tog trenutka njegova „kola idu nizbrdo“.

Riskantno, ali sjajno jedanaesterac realizira Slađan Simić i s 2:3 se odlazi u svlačionice. U drugom poluvremenu Potpićanci su ostali bez ozlijeđenog Fornažara, ali su ušli u nastavak bolje od gostiju pa već u 52. minuti Simić odlično ubacuje iz prekida, a Erik Burul glavom poravnava na 3:3.

Potpićanci nisu tu stali. Deset minuta kasnije Rinat Pamić ubacuje iz prekida s desne strane, Matteo Celić inteligentno ostaje izrazito široko i vraća loptu u sredinu gdje je Marko Gržanić šalje u gol za 3:4 i veliki preokret Potpićanaca.

Od tog trenutka, psihološka je to logika, Ližnjanci preuzimaju igru i Raković preciznim dugim loptama traži Jelenića sve češće, a obrana domaćih je na sve većim mukama.

U 79. minuti jedan centaršut glavom u gol skreće Saša Urošević za, pokazat će se konačnih 4:4. Na kraju su se ispred svlačionica dogodile nemile scene koje će neke nogometaše na duže vrijeme udaljiti s terena, a na dugu pauzu će sigurno morati i trener Zoran Moravac koji je „pocrvenio“ u 79. minuti.


NIJE OVO VRIJEDNO OVE SRAMOTE

U Potpićnu je uvijek teško igrati. Naelektrizirana atmosfera godinama je bila protivnik i domaćima i gostima, ali ovog puta treba pohvaliti ponašanje momčadi Roberta Fablea. Jedini koji je zaslužio isključenje je možda Gržanić, ali iz nogometnih razloga, zbog prekršaja, a svih 90 minuta ponašao se i on uzorno. Mlada momčad Potpićna danas nije zaslužila „packu“ zbog ponašanja, iako su u igri znali „opaliti“.

A tukli su najviše, i to uvjerljivo dvojicu najvećih gospodina, barem danas, u momčadi Ližnjana – Sašu Uroševića i Tonija Pavića. Igrače koji su igrali više razine gotovo su sigurno nešto verbalno odgovorili u igri ili uzvratili, ali su se tijekom svih 90 minuta ponašali kao sportaši na koje se „klinci“ izvan terena mogu ugledati.

S druge strane, Dino Balde je u drugom poluvremenu, uz maksimalnu naklonost prema njemu, zaslužio između dva i četiri žuta kartona, a već je imao žuti karton iz prvog poluvremena. Međutim, njegovo ponašanje nije bilo najgore, točnije, on je kartone trebao zaslužiti prije svega (grubim) startovima pa ga ne treba biti sram previše.

No, igrač kojeg moramo istaknuti je Marko Kontošić. Onakvo odvratno udaranje vratara u trenucima kad tri suca gledaju – zaista je teško reći kamo i gestikuliranje prema publici nakon toga, prevršilo je mjeru čak i za okvire ovakve nervozne utakmice. Uvijek zapamtite da vas netko gleda i da ništa nije vrijedno vlastitog obraza.

Ironija je kako su Ližnjanci sigurno kvalitetnija momčad od Potpićanaca i da su se samo mogli smiriti u današnjem bi susretu gotovo sigurno slavili. No, danas su u Dumbrovi sami sebi „izbili“ dva boda, a kada budu objelodanjene kazne, vrlo lako moguće i udaljili se od borbe za naslov prvaka.


POTPIĆAN – Igralište Dumbrova –  1. ŽNLI – 3. kolo – SUDAC: Goran Baršić (Poreč); POMOĆNICI: David Ružić (Kaštelir) i Luka Herak (Sveti Lovreč)

POTPIĆAN UČKA ’72 – LIŽNJAN 4:4 (2:3)

Žuti kartoni: Gržanić, Juran V. (Potpićan Učka ’72) Gerovac, Balde, Raković M., Kontošić, Jelenić (Ližnjan)

Crveni karton: Licardo 74′ (Ližnjan, namjerno udaranje protivničkog igrača) Moravac Z. (Ližnjan, vrijeđanje glavnog suca utakmice)

Strijelci: 1:0 Fornažar A. 9′, 1:1 Balde 12′, 1:2 Balde 18′, 1:3 Kontošić 23′, 2:3 Simić 45′-11m, 3:3 Burul 52′, 4:3 Gržanić 62′, 4:4 Urošević S. 79′

POTPIĆAN UČKA ’72: Begić, Juran V., Fornažar S., Paliska, Fornažar A. (46. Celić), Funčić (59. Braušić), Pamić, Pincin, Gržanić, Simić (85. Lazarić)

Trener: Robert Fable

LIŽNJAN: Percan (46. Matošević), Popović (46. Radović), Raković, Gerovac, Urošević, Jelenić, Kontošić, Balde, Licardo, Ramić (46. Brščić), Pavić

Trener: Zoran Moravac