Home Nogomet Ostalo Suci, sami morate pokazati da je vaš posao ozbiljan

Suci, sami morate pokazati da je vaš posao ozbiljan

SHARE
Nsži

U proteklom biltenu NSŽI-a objavljen je poziv za suca pripravnika za mali nogomet (futsal). Nema tu neke prevelike filozofije, ali ipak su unesena tri do četiri uvjeta koje mora zadovoljiti mlada osoba da bi postala sudac.

No, manje je to bitno za Istru u kojoj trenutno futsal počne i završava u Puli, a sudac Sendi Soldatić sigurno je najsvjetlija točka istarskog futsala u proteklih nekoliko godina.

Čudi poziv za nogometne suce koji sliči na onu kad se sretnu dva nazovi-prijatelja svakih šest mjeseci pa si u prolazu kažu “moramo na kavu uskoro”. I jedan i drugi svjesni su da je to samo kurtoazija, odrađivanje forme pristojne (ali i lažne) komunikacije.

Otprilike na isti način i NSŽI, točnije njegova Komisija nogometnih sudaca svakog tjedna objavljuje nazovi-poziv na koji se, očigledno jer sudaca nedostaje sve više, ne javlja nitko.


U organizaciji Komisije nogometnih sudaca Nogometnog saveza županije istarske (KNS NSŽI) započinje tečaj za nogometne suce. Svi zainteresirani aktivni i bivši igrači, školska i studentska mladež te ostali građani starosti od najmanje 15 godina i ne stariji od 40 godina mogu se prijaviti u prostorijama NSŽI, Marsovo polje 6, u Puli ili pisanim putem mailom na nogometzi@inet.hr. Sve informacije o tečaju mogu se dobiti od predsjednika KNS NSŽI saveznog sudačkog instruktora Maura Tomišića na broj mobitela 091 121 9692 ili putem maila na mauro.tomisic@gmail.com.


No, da se razumijemo, ovo gore nije poziv. Ovo je ništa. Između redaka ovdje piše da kad navršiš 15 godina možeš postati sudac. Ne trebaš biti nogometaš, ne trebaš se baviti tim sportom na bilo koji način – ama ništa.

Istarski suci dozvolili su da njihovi čelnici od Komisije naprave “smijuriju” s kojom mladi nogometaši ne žele imati veze. A iz igračke baze se stvara kvalitetna sudačka, nemojte to zaboraviti. Ne moraš biti kvalitetan nogometaš da bi bio sudac, ali moraš biti nogometaš da bi bio kvalitetan sudac.

I nemojte za tri ili pet godina za sve okriviti Maura Tomišića. On je tu samo Vaš predstavnik, lice s naslovnice, koji objavljuje poziv prema kojem je lakše postati nogometni sudac u Istri nego član HDZ-a u Škabrnji. Kad budete sami vratili dignitet svom poslu, tada će sigurno i odnos prema Vama biti drugačiji.