Home Rukomet Ostalo SULUDE AMBICIJE POMAHNITALIH VOĐA: Spaladium Arena se zatvara, u sljedeća tri mjeseca...

SULUDE AMBICIJE POMAHNITALIH VOĐA: Spaladium Arena se zatvara, u sljedeća tri mjeseca će biti ispražnjena

Umaški rukometni trener Lino Červar u Spaladium Areni, FOTO: Ivo Čagalj/Pixsell

Da ovo nije do srži žalosno i tužno, bilo bi krajnje smiješno. Spaladium Arena je pred zatvaranjem. Doslovno, danas je na Skupštini vjerovnika TPN-a Sportski grad donesena odluka o prestanku poslovanja zbog ovrhe Grada Splita od 24 milijuna kuna za neplaćenu komunalnu naknadu.

To znači kako će Spaladium Arena biti zatvorena u naredna tri mjeseca, odnosno po isteku tog roka, a dotad će se objekt pripremiti za zatvaranje, a skupa oprema pokušati spasiti od propadanja. Nakon toga, trebala bi uslijediti prodaja, a prema nekakvoj tržišnoj cijeni, za nju bi trebalo izdvojiti 500 milijuna kuna. Za dvoranu koja se nedvojbeno ne može sama održavati, čak niti poslovati s minimalnim gubitkom.

Podsjetimo, Spaladium Arena neshvatljive veličine i proporcija izgrađena je za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu 2009., kada je Hrvatska bila domaćin, a bruto je površine od čak 28 500 kvadratnih metara, te ima kapacitet od čak 10 941 mjesta.

Prema riječima jednog od sedmero zaposlenika, svake je godine trebalo „stvoriti“ pet milijuna kuna kako bi ta dvorana sama sebe održavala. Iz današnje perspektive – ma, kome je palo na pamet ići izgrađivati ovako veliku sportsku dvoranu u Splitu? Sva je sreća da se u ovoj državi odgovornost ne treba uvijek preuzeti…