Home HRVATSKA I SVIJET HT Prva HNL Susret i na vrhu i na dnu

Susret i na vrhu i na dnu

SHARE
FOTO: HINA/ Tomislav PAVLEK

Peto kolo HNL-a otvaraju nam već sutra, u petak, Dinamo i Gorica. Ono što bi trebao biti ključni detalj sutrašnjeg susreta je činjenica kako Gorica dolazi u Maksimir u najgorem mogućem trenutku. Nakon poraza od Hajduka i nakon pobjede Dinama u Varšavi. Dinamo je pobjedom u Varšavi sve vratio na početak i nastavlja u HNL-u osokoljen samim prolazom u natjecanju Lige prvaka. Činjenica da je jako blizu i grupnoj fazi najjačeg europskog natjecanja možda će ipak malo zakočiti Krznara prilikom odabira momčadi za sraz sa Goricom. Ipak je dvoboj sa Sheriffom u ovom trenutku najbitniji dvoboj Dinamove jeseni, jer prolazak u grupnu fazu natjecanja donosi milionske iznose u europskoj valuti. I to je, vrlo vjerojatno, za Goricu najveća nada. Nada da će Dinamo ipak u srazu sa susjedom izići sa izmijenjenom momčadi. U tom slučaju šanse Gorice za pozitivnim rezultatom rastu.

Hajduk će na Poljudu pokušati nastaviti dobar niz nakon Tobola. Pobjede protiv Šibenika i Gorice vratile su Splićane na prave staze, a te staze u borbi za sam vrh prvenstvene ljestvice mogu nastaviti protiv Slaven Belupa. Jer, budimo objektivni i realni. Da bi se isprao katastrofalan okus kojega su pružili Hajdukovci kod Tobola, biti će potrebno da do samog završetka tekuće sezone budu u utrci za naslov prvaka. Dosadašnji rezultati Slavena pozivaju ipak na oprez. Momčad je to koja je već gostovala kod dvije ponajbolje hrvatske momčadi, kod Dinama i Osijeka i sa ta se dva gostovanja vratila kući sa četiri boda. Koprivničanci na Poljud ne dolaze sa bijelom zastavom.

Nedjelja nam na rasporedu donosi derbi kola. Sraz trenutno dvije vodeće momčadi. Tekst koji čitate nastaje prije susreta Osijeka protiv CSKA i Rijeke protiv Hiberniana. A baš će večerašnji susreti koje obje momčadi igraju na svom stadionu za prolaz u daljnje kolo euro natjecanja dati obol i narednom derbiju koji je na rasporedu od 21:00 u Gradskom vrtu u nedjelju. Osijeku večerašnji eventualni prolaz nakon katastrofalnog četvrtka u Sofiji, dodatno bi podigao krila, i sraz sa Rijekom dočekao bi napunjen potrebitim samopouzdanjem koje je definitivno palo u bugarskoj prijestolnici. Ukoliko se Bjelica i društvo večeras iskupe protiv objektivno slabijeg suparnika, Rijeka odlazi gotovo na put bez nade, bez obzira na njene fenomenalne rezultate ove sezone. No, večerašnje ispadanje Osijeka iz puta ka skupinama europskog natjecanja, dodatno će zakomplicirati ionako dovoljno kompliciranu situaciju u Gradskom vrtu. Riječanima je manje-više svejedno. Oni o tituli ni ne razmišljaju, bave se samo i isključivo sobom, i pomalo iz dana u dan izgledaju sve bolje i konkretnije. Gostovanje u Osijeku za njih je samo još jedan dan u uredu.

Šibenik dočekuje trenutno najlošiju momčad HNL-a. Momčad Hrvatskog Dragovoljca, koja je, budimo realni, do sada zaista najmanje pokazala. No, u posljednjih desetak dana Sigećani su doveli dva igrača koji bi im mogli pomoći  da održe kakvu takvu nadu u HNL-u dok ona skroz ne okopni. Benedikt Mioč pristigao iz Sheriffa, te Turčin Tomislav koji je, istini za volju, posljednje utakmice odigrao u Rudešu prije tri sezone trebali bi pomoći u nastojanju Dragovoljaca ove sezone. Šibenčani pak, sraz sa Dragovoljcem dočekuju kao meč loptu. Je, rano je govoriti o meč loptama, no ovo je svakako za momčad sa Šubićevca jedna od prvih  meč lopti ovogodišnjeg natjecanja. Pobjeda protiv Dragovoljca, nakon četiri gostovanja, a znajući da se Sigećani potencijalnim bodovima mogu nadati tek krajem rujna kada dočekuju Istru, ovaj susret stavlja u kategoriju biti ili ne biti.