Home ISTRA Ostali sportovi SZGL: Pitanje je koliko je ovakav prvoligaš gradu i lokalnoj zajednici uopće...

SZGL: Pitanje je koliko je ovakav prvoligaš gradu i lokalnoj zajednici uopće potreban ?!

SHARE

Nacionalno praćeni Futsal Magazin danas je objavio odgovor Sportske zajednice Grada Labina, preko svog glavnog tajnika Siniše Verbanca, koji se osvrnuo nakon teksta, također objavljenog na Futsal Magazinu, u kojem je predsjednik Albone, Edi Kodrin, žestoko napao lokalnu samoupravu.

U danas objavljenom članku, predstavnik Sportske zajednice Grada Labina između ostalog, kaže: „Više stvarno ne znam bih li se smijao ili plakao na izjave Albone-Potpićna 98 ili jednostavno odmahnuo rukom. Malo je kompleksno, ali pokušat ću objasniti.”

PREMA ZDRAVOJ LOGICI, NISMO HTJELI PRIZNATI PRVOLIGAŠA PREKO NOĆI

„Albona je oduvijek naš labinski klub i tretirana je prema pravilniku Sportske zajednice. U sezoni 2015./2016. Albona je od 14 prijavljenih seniorskih kola u međužupanijskoj ligi odigrala samo njih pet. Slično je bilo i s juniorskom ekipom. Na osnovu te prijave dobila je sredstva u prošloj godini. Neodigravanje određenog broja utakmica znači minus kod bodovanja kluba za narednu proračunsku 2017. godinu. Kako u sezoni 2016./2017. klub nije prijavio nikakvo natjecanje te do prosinca nije imao apsolutno nikakvih aktivnosti, a vuče i spomenuti minus od protekle godine, to prema našem pravilniku automatski znači padanje u treću skupinu klubova.

I onda, kad je s Gradom Labinom već dogovoren proračun za narednu 2017. godinu, Albona se odjednom fuzionira s Potpićnom i usred natjecateljske sezone, nakon deset odigranih kola, postaje prvoligaš. Htio bih podsjetiti da je dotada Potpićan 98 bio fuzioniran s klubom iz Pule te ondje bio prijavljen, no u Puli nije dobio skoro pa ništa. Naravno, prema zdravoj logici to nismo mogli automatski priznati jer bismo takvim činom oštetili ostale naše klubove kojima bi taj novi prvoligaš uzeo dobar dio sredstava.

ČUDNO JE DA I HNS DOZVOLIO DA KLUB POD ISTIM OIB-OM POSTANE PRVOLIGAŠ

Čudno je da je i Hrvatski nogometni savez dozvolio da klub, koji se nigdje nije natjecao, odjednom pod tim OIB-om postaje prvoligaš. Ali dobro, to smo prihvatili i budući da nismo htjeli da klub propadne, našli smo kompromisno rješenje te načelno dogovorili suradnju s općinom Kršan u kojoj je Potpićan 98 bio prijavljen dok se u ljeto 2016. godine nije preselio u Pulu.

Sportska zajednica Grada Labina na sebe je preuzela financiranje prijevoza, liječničkih pregleda, računovodstva te besplatnog korištenja sportske dvorane za utakmice svih selekcija i dva treninga tjedno, iako nam je to značajno povećalo tu stavku i probilo budžet. Usput rečeno, seniori su od početka godine do kraja sezone koristili termin svega tri ili četiri puta. Osim toga, osigurali smo im i 5 000 kuna, odnosno minimalnu dotaciju kao klubu treće skupine.

“ZABORAVLJIVI” EDI KODRIN

Točno je gospodin Edi Kodrin rekao da je klub od Grada Labina dobio samo 5 000 kuna, ali je zaboravio napomenuti da je klubu financiran cjelokupni prijevoz za seniore, juniore i kadete, liječnički pregledi svih selekcija, besplatno vođeno računovodstvo i data dvorana bez naknade.

Osim navedenih 5 000 kuna, kroz prijevoz i liječničke preglede Albona-Potpićan 98 dobila je još tridesetak tisuća kuna plus spomenuto vođenje računovodstva i korištenje dvorane.”

Kompletan intervju možete pročitati na stranicama Futsal Magazina, a zanimljiv je i sljedeći odlomak:

“PITANJE JE KOLIKO TAKAV PRVOLIGAŠ TREBA JEDNOM GRADU I LOKALNOJ ZAJEDNICI”

“Prema našem mišljenju, Albona-Potpićan 98 najprije treba pogledati u svoje dvorište. Smatram kako je od jednog prvoligaškog kluba neozbiljno i nerealno da samo čeka da lokalne samouprave pokriju gotovo sve troškove, a da lokalna zajednica zauzvrat dobije vrlo malo koristi. Albona-Potpićan 98 slabo radi s mlađim uzrastima kojih gotovo ni nema, nijedna selekcija ne trenira redovito te marketinški nije aktivna. U principu, samo odigrava seniorske utakmice i očekuje da joj se troškovi i dugovi pokriju jer će u suprotnom Labin ostati bez prvoligaša.

Pitanje je koliko je takav prvoligaš jednom gradu i lokalnoj zajednici uopće potreban. Lijepo je pogledati najbolje hrvatske momčadi u Labinu, ali kakva je korist za lokalnu zajednicu? Klub treba početi raditi s mladima, formirati seniorsku momčad većinom s domaćim igračima, oformiti nekoliko mlađih selekcija i akademiju i Sportska zajednica Grada Labina sigurno će uloženi trud znati valorizirati na pravi način.”


Bilo kako bilo, čini se da je gradskim strukturama u Labinu definitivno “prekipjelo” kada su u pitanju “medijske eskapade” vodećeg čovjeka u labinskom futsalu. Sportska Zajednica grada Labina već nekoliko godina slovi za esktremno učinkovitu i pravednu u svojoj “branši”, pa čak i na državnoj razini, te su ovakvi napadi zaista nevjerojatni.

Potpuno je nejasno što točno čelništvo AP98 želi, ali štogod da to bilo, već sada je izgledno da neće biti zadovoljni. No, to je problem u nerealnim očekivanjima, a ne u SZGL.