Home Nogomet Mlađi uzrasti TRAKA OKO RUKE U18 REPREZENTACIJE | Donato Bernobić: Jedina igračka mog djetinjstva...

TRAKA OKO RUKE U18 REPREZENTACIJE | Donato Bernobić: Jedina igračka mog djetinjstva je bila i ostala lopta

Donato Bernobić junior je Istre 1961 koji je ovih dana proživio nesvakidašnje nogometne trenutke. Naime, izbornik U18 reprezentacije Joe Šimunić odlučio ga je ponovno pozvati u kadar reprezentacije nakon što je Bernobić tamo boravio i krajem 2018. što je samo po sebi bilo lijepo priznanje.

„Jedina igračka mog djetinjstva je bila i ostala lopta. Znao sam sve klubove i igrače te sve zanimljivosti o njima. Prvi dres koji sam dobio kao dječak bio je dres Vatrenih. Pitao sam se čiji je taj dres. Rekli su mi tada da je to dres Vatrenih, to nije klub i nema veće časti nego zaigrati u tom dresu. Bio sam premali da shvatim pravi smisao tog odgovora, ali nije prošlo dugo vremena kada sam počeo sanjati da i ja jednoga dana zaigram u tom vatrenom – kockastom dresu. Prvi poziv reperezentacije stigao je u prosincu 2018. godine. Bio sam presretan i iznenađen. Tu noć nisam mogao zaspati iščekujući jutro kada će mi moj klub Istra 1961 uručiti poziv HNS. Primio sam poziv i shvatio da ne sanjam i da se probudim jer se brzo moram spremiti  za okupljanje reprezentacije“, rekao je komunikativni Donato o prvom pozivu.

On je u posljednjoj reprezentativnoj akciji sudjelovao u četiri utakmice, od kojih je prvu, u porazu od Španjolske, igrao samo 25 minuta nakon čega je valjda i Šimunić uvidio o kakvom se igraču radi. Sljedeće tri, protiv Češke, Ukrajine i Meksika Bernobić je bio standardan odigravši sve minute, a o tim danima kaže:

„Bili smo na turniru u Slovačkoj. Tjedan dana je brzo prošlo. Poseban je osjećaj opet odjenuti dres hrvatske reprezentacije, ovo su trenuci o kojima  sam sanjao i razmišljao dok sam bio klinac. Ali, to je i trenutak u mom životu kada se pred mene postavljaju sve veći izazovi, kada moram trenirati, raditi na sebi još više i svakim danom sve više, ovo je veliki test za mene koji sam tek počeo rješavati i ne znam hoću li proći, jer stalan je reprezentativac onaj koji radi, pomiče granice i konstanto ih probija svojim rezultatima. Tako da u ovom trenutku imam dva osjećaja jedan je ponos , a drugi bojazan hoću li opravdati tu čast“, opisao je svoje stanje mladi nogometaš.

Upitali smo ga i kakav je izbornik, Joe Šimunić: „Što reći o nogometašu koji je po broju nastupa  četvrti  na ljestvici hrvatskih reprezentativaca.  Gledao sam ga dok je bio nogometaš, a evo sad sam tu pored njega – da ne vjeruješ. Kao selektor izuzetno je komunikativan, vrlo lagan za suradnju na način da ukazuje na naše greške  i savjetuje kako se bolje snaći i riješiti problem na terenu. Čovjek je koji ti ulijeva povjerenje svojom pojavom i načinom ophođenja. A razumije i da smo mladi – primjer, imali smo zvučnik i slušali muziku u svlačionici, vrlo tiho, rekao je nek’ slobodno pojačamo…“

Posebna priča je utakmica protiv Meksika na kojoj je Donato Bernobić ponio kapetansku traku i bio kapetan U18 reprezentacije Hrvatske: „Nosio sam kapetansku traku na zadnjoj utakmici. Bilo je to ovako, ujutro pred utakmicu smo dobili popis 11 igrača i uz moje ime pisalo  je kapetan. U meni se dogodila bura osjećaja: ponos, sreća, strah jesam li na visini zadatka i velika čast… A onda zahvalnost što sam ja taj koji ima tu čast, što je stožer na čelu s izbornikom baš meni dao priliku. Na kraju, volio bih iskoristiti ovaj trenutak da se zahvalim svom klubu Istra 1961, svim trenerima a posebno svom treneru Valdiju Šumbercu.“

Previous articleIII HBL ZAPAD – 14. KOLO | Umag ispao iz utrke za naslov prvaka, loš dan istarskih klubova
Next articleVišnjanci proslavili naslov prvaka do dugo u noć